A 10 legszebben illusztrált 2014-es kiadású gyerekkönyv

Tizenkét hazai kortárs képzőművész, kurátor és galériatulajdonos szavazott a 2014-es év legjobb, Magyarországon megjelent illusztrált gyerekkönyvére. 

Gyerekeink képeskönyveiről van véleménye a gyerekeknek, a szülőknek, pedagógusoknak, a gyermekirodalom szakértőinek, esztétáknak, irodalom- és művészettörténészeknek és persze maguknak a grafikusoknak. Az ma már elfogadottnak tekinthető, hogy a gyerekkönyv része a kortárs irodalomnak. Megítélése, elemzése, a róla való beszéd része tehát a kortárs irodalomkritikának –  írja Révész Emese művészettörténész a www.barkaonline.hu-n.

– Vajon van-e átjárás a gyerekkönyvek grafikái és a kortárs művészet között? Lehet-e, kell-e róluk a kortárs művészet törekvéseinek összefüggéseiben beszélni? Célom e két mező, a képes gyerekkönyv és a kortárs művészet közelítése volt, mikor felkértem napjaink tizenkét alkotóművészét, kortárs kurátorát, műkritikusát és galeristáját, hogy mondjanak véleményt a tavalyi év újonnan megjelent illusztrált gyerekkönyveiről. Annak ellenére sem volt egyszerű dolguk, hogy valamennyien egyúttal gyakorló kisgyerekes szülők is. Hiszen ahhoz, hogy a legjobb tíz kötetet kiválasszák, több száz kiadványt kellett átnézniük és megítélniük – mondja a művészettörténész.

Végül minden szavazó összeállította a maga TOP 10-es listáját – ennek bármely hazai kiadású illusztrált gyerekkönyv szereplője lehetett, fordítások is. A szavazók névsora: Albert Ádám képzőművész, Beöthy Balázs képzőművész, Csizek Petra művészettörténész, kurátor, Fajgerné Dudás Júlia festőművész, Födő Gábor grafikusművész, Hatházi László képzőművész, Lázár Eszter művészettörténész, kurátor, Mélyi József művészettörténész, kurátor, Nagy Gabriella festőművész, Radák Eszter festőművész, Rieder Gábor művészettörténész, műkritikus, Svéda Dóra, az Art&Me Galéria vezetője.

hirdetés 

hirdetés 

A pontszámok összesítése után megszületett az alábbi lista. Révész Emesét idézve: iránymutatóul szolgálhat mindazok számára, akiknek nem közömbös, hogy gyerekeik milyen minőségű képekkel találkoznak első éveikben. Ahogy az igényes szöveg az irodalomba, úgy a minőségi kép is belépőül szolgálhat a képzőművészet világába.

1. Audeguy Stéphane: Alma – Végre itt vagy! (Vivandra) Illusztrálta: Lauren Moreau

2. Gévai Csilla: Amíg zötyögünk (Pagony) Illusztrálta: Baranyai (b) András – Lapozz bele! >>

3. Satoe Tone: Pipó utazása (Kisgombos Könyvek) Illusztrálta: Satoe Tone

4. Ijjas Tamás – Lackfi János: A világ legrövidebb meséi (Móra) Illusztrálta: Molnár Jacqueline

5. Kollár Árpád: Milyen madár (Csimota) Illusztrálta: Nagy Norbert

6. Várszegi Adél: A jakifészek (Scolar) Illusztrálta: Máray Mariann

7. Dániel András: A kuflik és a nagy eső (Pagony) Illusztrálta: Dániel András

8. Berg Judit: Tökmagok a tűzhányón (Pagony) Illusztrálta: Mészely Ilka

9. Annie M. G. Schmidt: Oti megmenti a papáját (Pagony) Illusztrálta: Fiep Westendorp – Lapozz bele! >>

10. Philip Waechter: Én (Pagony) Illusztrálta: Philip Waechter

A 30-as lista itt tekinthető meg >>

Gyerekkönyvek a Green Bazaar kínálatában >>

Nyitókép: Satoe Tone grafikája (Pipo utazása)

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkettő − 5 =

hirdetés