Érik a málna! 10 ellenállhatatlan málnás finomság, recepttel

Megjelent a nyári málna a piacokon, üzletekben, a szerencsések a kertjükből szüretelhetik a sötétpiros bogyós gyümölcsöt. A málnát egészségvédő hatásai miatt érdemes frissen fogyasztani, s persze szörp, dzsem, és sokféle édesség is készíthető belőle.

A málna rendkívül szapora, ellenálló növény, egy-egy zsenge hajtás képes óriási bokorrá fejlődni, a gyökerekből újabb és újabb vesszők hajtanak ki, ezért a málnát a kertet határoló kerítések mellé célszerű telepíteni.

Mint minden bogyós gyümölcs, a málna is rengeteg ásványi anyagot és C-vitamint tartalmaz, jelentős mennyiségű cserzőanyag, flavonoid, gyümölcssav, aromaanyag található benne. Tisztítja a vért, vérnyomáscsökkentő hatású; nemcsak a termése, de a levele (teaként) is felhasználható ízületi, emésztőszervi, alhasi, látásszervi problémák enyhítésére. A hasmenés természetes ellenszere.

 

Málnalevéltea

A 2,5 deci málnalevéltea elkészítéséhez 1 evőkanálnyi szárított málnalevélre van szükség, amit legalább fél óráig ajánlott forralni. Szűrve, kihűlve fogyasszuk.

 

Málnaszörp

Fotó: www.bakeaholicmama.com

Hozzávalók

2,5 kg málna

2 kg kristálycukor

2-3 kávéskanál citromsav

Elkészítése

A málnát megmossuk, lecsepegtetjük, és egy nagy tálban botmixerrel pépesítjük. Kendővel lefedve egy éjszakára hűvös helyen állni hagyjuk, majd apró lyukú szűrőedény segítségével, vagy ritka szövésű ruhán átszűrjük. Hozzákeverjük a cukrot és a citromsavat és folytonos kevergetéssel kb. 15 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük és lezárjuk.

Fotó: sxc

Tipp: a házi málnaszörpöt felhasználhatjuk édességek – sorbet, házi jégkrémek, sütemények, gyümölcstorták – készítésénél, továbbá öntetként is nagyon jó szolgálatot tehet, például császármorzsa, fagylaltkelyhek, pohárdesszertek esetében ízesítőként, díszítésként.

Egyszerű málnás tiramisu (tojás nélkül)

Fotó: www.the-girl-who-ate-everything.com

Hozzávalók

20 dkg babapiskóta

3 evőkanál cukor

1 csomag tiramisu vagy vanília ízű pudingpor

3,5 dl tej

2 dl presszókávé vagy helyette 2 dl málnaszörp

kakaópor (a kávés változathoz)

Elkészítése

Ha az egyszerű kávés változatot készítjük: a babapiskóták felét a kávéba mártjuk, majd kibéleljük vele az üvegtál alját. A kávés piskótarétegre kenjük a 3,5 deci tejből, 3 evőkanál cukorral főzött puding felét, majd következhet egy újabb kávés piskótaréteg, amit megint megkenünk pudinggal, végül megszórunk kakaóporral.

Ha málnával készítjük, ugyanígy járjunk el, csak ne kávéba, hanem málnaszörpbe mártogassuk a babapiskótákat. Az alsó és felső pudingrétegbe nyomkodjunk málnaszemeket!

hirdetés 

hirdetés 

Málnás turmixital

Fotó: CALL ME FUDGE

Hozzávalók

1/4 bögre eper (bögre = 2,5 dl)

1/2 bögre friss málna

1 banán

1/4 bögre tej

1 evőkanál méz

4-6 jégkockát

Elkészítése

Szórjuk az összes hozzávalót turmixgépbe és keverjük simára.

 

Málnás sajttorta

Fotó: www.tasteofglasgow.com

Hozzávalók

30 dkg darált győri édes háztartási keksz (sokan ajánlják helyette a győri édes zabfalatokat, ezt le kell darálni)

10 dkg olvasztott vaj

8 dkg barna cukor

Sajtkrémhez

35 dkg Mascarpone vagy natúr krémsajt

5 dkg 1/2 csomag vaníliás cukorral kevert porcukor

3 tojás

kb. 10 dkg málna (a krémbe)

tetejére 20-25 dkg málna

Díszítéshez: reszelt fehér csoki

Főzött tojáskrém elkészítése

Hozzávalók: 3 tojás, 8 dkg cukor, 5 dkg margarin.

Az egész tojásokat cukorral felverjük, közben vizet teszünk forrani egy nagyobb edénybe, és ha már forr a víz, a tojásokat – a tálban – a vízgőz fölé téve habverővel addig kavarjuk, míg a krém forró nem lesz. A krémnek megnő a térfogata, amint főni kezd, de később visszaesik – ekkor lehet levenni a gőzről. A felkockázott margarint a félig kihűlt krémhez adjuk és felhabosítjuk. Ha kihűlt a tojáskrém, lehet elegyíteni a sajtkrémmel.

A torta összeállítása

A darált kekszet keverjük össze a lágy vajjal és a barna cukorral, majd a masszát nyomkodjuk sütőpapírral bélelt tortaformába, úgy, hogy 1-1,5 centis pereme legyen. Hagyhatjuk a tésztát állni, a krémet 1-2 órával később is elkészíthetjük. A sajtkrémet keverjük simára a tojáskrémmel, a cukorral, és 8-10 szem turmixolt, átpasszírozott málnával, 1-2 evőkanál meggylekvárt is adhatunk hozzá. A krémet simítsuk el a tésztán, majd lefedve hagyjuk a hűtőben állni legalább egy napig. Fogyasztás előtt díszítsük friss málnaszemekkel és megszórhatjuk reszelt fehércsokival is.

 

Málnás panna cotta

Fotó: Eva Toneva

Hozzávalók 6 személyre

400 ml 30% zsírtartalmú tejszín

200 ml teljes tej

250 ml málna

80 gramm cukor

10 gramm zselatin

A díszítéshez

250 g málna

50 ml likőr (amit el lehet hozzá képzelni, akár rózsalikőr is)

porcukor

a tálaláshoz friss mentalevél

Elkészítése

Áztassuk a zselatint 2-3 evőkanál hideg vízbe, és hagyjuk duzzadni 10-15 percig. A málnát mossuk meg és öntsük őket egy tűzálló edénybe. Adjuk hozzá a cukrot, a tejet és tejszínt. Kevergetés mellett melegítsük őket lassú tűzön forrásig. Pürésítsük a keveréket, majd szűrjük át egy szűrőn vagy szitán. Tegyük bele a zselatint, és kevergessük, amíg feloldódik. Osszuk el a masszát csészékbe, hűtsük őket legalább 3 órán keresztül. A maradék málnát pácoljuk likőrben.

Tálaláskor a málnát osszuk el a panna cották tetején, hintsük porcukorral, és díszítsük mentalevéllel.

Tipp: Ha nem szeretnénk likőrt a desszertünkbe, helyette a tetejére kerülő málnát főzzük ízlés szerinti mennyiségű cukorral pár percig, majd vagy az így kapott szirupot, vagy annak pürésített változatával öntsük le.

 

Édes sajtkrémmel, krémtúróval, vagy pudinggal töltött málnaszemek

Habzsák segítségével tölthetjük meg a málnaszemeket
Fotó: domesticfits.com

 

Málnás krémtúró

Fotó: Wallpaperscraft

Elkészítése

25 dkg túrót simára keverünk 10 dkg porcukorral, egy vaníliás cukorral és egy tojás sárgájával. 15 dkg megmosott, friss málnát leöntünk egy evőkanál málnaszörppel, és óvatosan a krémtúróval elkeverjük. 2 dl tejszínt kemény habjával dúsítjuk és málnaszemekkel díszítjük.

Tipp: Mirelit málnával is készíthető!

 

Gyöngyöző málnás limonádé

Fotó: Cookie Monster Cooking

Hozzávalók 4-6 személyre

½ csésze víz (1 csésze = 2,5 dl)

½ csésze kristálycukor

6 dkg friss málna

1 csésze frissen facsart citromlé (kb. 7-8 citrom)

3 ½ csésze hideg szódavíz vagy szénsavas ásványvíz

Elkészítése

Egy kis lábasban keverjünk el a fél pohár vízben ½ csésze kristálycukrot. Időnként megkeverve melegítsük közepes hőmérsékleten, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Vegyük le a tűzről és tegye félre lehűlni.

Botmixer vagy turmix segítségével pürésítsük a málnát, majd szűrjük át egy sűrű szűrőn vagy szitán, hogy a magokat eltávolítsuk.

Egy nagy kancsóba öntsük a málnapürét és a citromlevet, hozzáöntjük a kihűt szirupot, és összekeverjük. A buborékos vizet tálalás előtt érdemes csak óvatosan hozzákeverni, addig is a szirupot tegyük a hűtőbe.

Tipp: buborékmentes ásványvízzel is finom.

 

Málnadzsem

Fotó: cooking&beer

Hozzávalók

3 csésze friss vagy fagyasztott málna

1 ¼ csésze fehér kristálycukor

¼ csésze víz

egy narancs reszelt héja

egy narancs leve

2 evőkanál frissen reszelt gyömbér

2 rúd fahéj

1 evőkanál zselatin (opcionális)

Elkészítése

Egy nagy fazékban keverjük össze a málnát, a cukrot, a vizet, a narancshéjat, a narancslevet, a gyömbért és a fahéjat, és főzzük nagy lángon. Forraljuk, majd lassú tűzön főzzük tovább. A zselatint ekkor adjuk hozzá, ha szeretnénk bele tenni. Főzzük kis lángon sűrűsödésig, mely kb. 1-2 óra zselatin használata esetén, anélkül kicsit tovább. Vegyük le a tűzről, hogy hagyjuk kihűlni. Ne feledjük a fahéjat eltávolítani.

Alaposan sterilizált üvegbe helyezzük, dunsztban hagyjuk kihűlni.

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 + 1 =

hirdetés