100 ezer fogvájó, 35 év, és egy elképesztő makett San Franciscóról

Scott Weaver 1968-ban, 8 évesen kezdett fogpiszkálóból maketteket készíteni. Korai munkái absztrakt alkotások voltak. Később olyan üreges makettet épített, amelyen keresztül tudott gurulni egy ping-pong labda. 1974-ben nekilátott egy újabb munkának, elkészítette a Golden Gate-et, valamint a Lombard Street-et, amelyen szintén végiggurult egy ping-pong labda. Így kezdődött a ma „Rolling through the Bay” néven ismert elképesztő komplexitású makett készítése.

Scott Weaver 35 évvel ezelőtt látott neki ennek az elképesztően összetett kinetikus műnek, melyet a mai napig bővít és alakít. A Rolling through the Bay egy absztrakt fogvájó-makett San Franciscóról. A gondosan kidolgozott alkotás felvonultatja a város nevezetességeit.

Weaver négy útvonalat készített, amelyeken végiggurulva a ping-pong labdák körbejárják San Francisco történelmi helyszíneit, nevezetességeit (Chinatown, Golden Gate, a San Francisco-i Modern Művészetek Múzeuma stb.).

Mindehhez „csupán” ragasztóra, „néhány” fogpiszkálóra, és egy nagy adag ügyességre volt szüksége. Számos fogpiszkálóból készült alkotás létezik, melyek akár még nagyobbak is az övénél, de egyedül a Rolling through the Bay rendelkezik kinetikus (mozgásos) alkotórésszel – ez teszi különlegessé a hasonló eljárással készített makettek körében.

Weaver több mint 3000 órát dolgozott a projekten, melyhez a világ különböző részeiről származó fogvájókat használt fel. Más-más fajta fogpiszkálót használt, attól függően, hogy éppen mit épített. Barátai, családtagjai utazásaik során gyűjtötték számára az „építőanyagot”.

A Golden Gate Park néhány fája például Kenyából, Marokkóból, Spanyolországból, Németországból és Olaszországból származó fogpiszkálóból készült.

A Palace of Fine Arts belsejében lévő szív pedig azokból a fogpiszkálókból, amit az emberek szórtak Weaverék esküvőjén.

Érdemes a videót is megnézni!

Scott Weaver’s Rolling through the Bay from The Tinkering Studio on Vimeo.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + 8 =

hirdetés