Van egy jó sztorid? Írd meg! Idén is meghirdették a 100 Szóban Budapest történetíró pályázatot

T. Lakók!
Ezúton szeretnénk értesíteni önöket, hogy 10-én beköltözünk a 2/B lakásba, és a konfliktusok elkerülése végett jeleznénk, hogy három gyerekünk van, két kutyánk, másfél macskánk, pár tucat madárpókunk és egerünk, rendelkezünk egy szenilis anyóssal, aki általában nem talál haza, iszunk és dohányzunk, hangosan szeretjük hallgatni a technót, kedvenc ételeinket (curry, hal, fokhagyma) rendszeresen, nyitott ablaknál készítjük, a lakásból hostelt fogunk csinálni fiatal külföldieknek, mert szeretjük, ha van élet a gangon és üvöltve veszekszünk.
Ebből ugyan semmi sem igaz – de a következő fél évben felújítunk, elnézést a kellemetlenségekért. Csak gondoljanak arra, hogy lehetne rosszabb.
Köszönettel,
Az Új Lakók

Írta: Varga Júlia, 100 Szóban Budapest, 2018 


 

Egy város, két városrész és huszonhárom kerület, legalább kétmillió lakos és naponta több
millió élmény – Budapest mára igazi nagyvárossá vált, ahol minden percben, mindenhol
történik valami. A képeslapok és a prospektusok leírásai mögött mi, budapestiek hétköznapi történetek millióit éljük át. Végigsuhanunk biciklivel a rakparton kora reggel, és közben valami boldogságfélét érzünk. Egy félresikerült randevú után kocsmáról kocsmára kóválygunk, és véletlenül éppen abba az emberbe futunk bele, akibe tényleg szerelmesek leszünk. Egy állásinterjúra várva meglepődünk rajta, hogy az újépítésű irodaház ötödik emeletéről a háztetők között látszik a Szabadság-szobor. A Mindspace most ezekre a történetekre kíváncsi: legyen szó örömről vagy bánatról, meglepetésről vagy rutinról.

A feladat elég egyszerű. Legyen egy történeted Budapestről, foglald össze mindössze száz szóban és pályázhatsz akár a 100 szóban Budapest weboldalán, vagy postai úton. 

A beküldési határidő július 15.

A zsűrinek pár hete van, hogy elolvassa és kiválassza a legjobb 12 történetet, amelyekhez kortárs művészek készítenek illusztrációkat. A legeslegjobb három író pedig pénzjutalmat is kap.

A magyarországi projekt nem csak a főváros lakóinak, hanem az országban élő minden embernek, és a külföldön élő magyaroknak is szól. Az elkészült pályaműveket várják a budapest.in100words.hu oldalon, de a történetek postai úton is elküldhetők, a Lumen Kávézó, 1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 2 . címre.

A pályázat a Santiago-ban, Chile-ben 16 éve megrendezésre kerülő eredeti felhívás magyarországi változata. A dél amerikai akció szépsége pont az egyszerűségében rejlik: 100 szóban mit jelent a város a benne élőknek, milyen történetük, emlékük, érzésük, benyomásuk van a várossal, annak tereivel, eseményeivel, lakóival kapcsolatban.

Külön kategóriában indulnak a 18 év alattiak, akiket külön jutalmaznak a szervezők. A legjobb 100 történetből idén is készül majd egy mindenki számára elérhető zsebkönyv is.

A zsűri tagjai a legkülönbözőbb módon kapcsolódnak a szövegekhez és a szövegíráshoz,
így teljesen eltérő szemszögből olvassák majd a beküldött történeteket. Zsűritagok: Székely Kriszta színházrendező, Jakab Julit színésznő, filmdramaturg, forgatókönyvíró, Busa Pista, aki az Irie Maffiában vagy a Zubolyban a ritmus és a szöveg háborítatlan békéjét teremti meg hosszú évek óta. Visszatérő zsűritag Nagy Dániel Viktor színész, aki majdnem mindegyik versenyt figyelemmel kísérte, és saját zenés feldolgozásokat is készít kedvenc történeteiből.

A pályázathoz készült videó

Weboldal: 100szobanbudapest.hu

A legjobb 100 történet 2018-ban – letölthető PDF

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − 3 =

hirdetés