Szórakoztató tanulás: 11 meglepő tény az emberi testről

Mi történik, ha csuklunk? Hol található a vakfolt? Melyik testrészünk a legnehezebb? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatunk választ az Agyafúrt kölykök sorozat Az emberi test c., gyerekeknek szóló kötetből. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a színes, gazdagon illusztrált kiadványból. 

Babacsontok

Egy gyermeknek a születésekor több mint 300 csontja van. Felnőttként valamivel több, mint 200 csontunk van, mert egyesek idővel összenőnek. A koponyád például születésedkor még több puha lemezből áll, hogy szülés közben mozoghasson, és az édesanya szűk szülőcsatornáján áthaladhasson.

Zsibbadás

Amikor megmacskásodik a lábunk, olyan érzésünk van, mintha hangyák másznának rajtunk. A zsibbadást a kedvezőtlen láb- vagy fejtartás során elszorított idegek okozzák. Ilyenkor zavar támad az agyhoz vezető információs kapcsolatban. A zsibbadás figyelmeztető jelzés: azt jelzi, hogy helyezzük másképp a lábunkat, mert a vér már nem tud megfelelően áramlani.

Izmok

A testsúly harmadát az izmok teszik ki. Nem csoda, hiszen több mint 600 darab van belőlük!

Nevetés

Azt szokták mondani, hogy a nevetés egészséges. S ez igaz is, hiszen a nevetés testednek száznál is több izmát mozgatja meg, s a mély levegővételnek köszönhetően a test több oxigénhez is jut.

Csuklás

Miért csuklasz? Talán túl hideget ettél, esetleg túl gyorsan ittál. Csuklás közben a rekeszizmod rázkódva összehúzódik. Ennek hatására a tüdőd megnyúlik, és gyorsan levegőhöz kell jutnia. Ilyenkor a gégefőnél lévő hangrés összezárul, majd megnyílik, és jellegzetes, csukló hangot hallatsz. A csuklás idővel magától is elmúlik, minél jobban ellazulunk, annál hamarabb. Ha mégis tenni szeretnél a csuklás ellen, igyál valamit kis kortyokban, vagy egyél egy kanál cukrot.

Ha hízik a májunk…

A májat már az ókorban is a szervek legjobbikának tartották. Fontosabb volt, mint a szív, és a lélek székhelyének számított. Amikor azt mondjuk, hogy hízik a májunk, az azt jelenti, hogy nagyon büszkék vagyunk valamire. Más kultúrákban azt mondják, hogy valaki a májból beszél, tehát a lelkéből szól, és őszinte.

Orrméretek

Miért olyan hosszú az orrod? Hogy jobban szagolhassalak – mondta a gonosz farkas Piroskának. Pinokkió orra pedig minden hazugsággal hosszabb lett. Az emberek orra alkalmazkodott a klímához. Nálunk, Európában viszonylag hideg és száraz az időjárás. Ezt a hideg levegőt kell az orrnak az érzékeny tüdő számára előkészítenie. Az ázsiaiaknak kisebb az orruk, hiszen ők párás, meleg klímában élnek.

Bőrünk

A bőr a legnehezebb szervünk. Egy felnőtt bőre 4 és 7 kilogramm között mozog. Kiterítve körülbelül két négyzetméter lenne.

Hajnövekedés

Egy hét alatt átlagosan 2 millimétert nő a hajunk. Ez egy hónap alatt kb. 1 centi, évente kb. 12 centi. Testünkön összesen mintegy ötmillió szőrszál nő.

Balkezesség

A balkezesség nem fogyatékosság, és nem is szokatlan jelenség. Oka az egyik agyfélteke erőteljesebb hatásában keresendő. Az agyféltekék keresztben kapcsolódnak a test idegpályáival – balkezeseknél a jobb agyfélteke az, ami jobban fejlett.

Tüsszentés

Tüsszentéskor a légáramlat 900 km/óra sebességet is el tud érni. Az autópályán a kocsik általában 120 km/órával száguldanak. Képzeld csak el, hogy ehhez viszonyítva mennyivel gyorsabb a tüsszentés!

Ajánló

Agyafúrt kölykök sorozat

 

Az emberi test – Szórakoztató tanulás

Alexandra Kiadó 2012.

165 x 235 mm, 112 oldal

 

Cikkajánló

Olimpia park

Olimpia park és játszótér a Duna-parton

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kilenc − 4 =

hirdetés