Korokon átívelő sorsmesék, fricskák, tükrök, hangulatok. Őszi könyvújdonságok, lebilincselő olvasmányok

Könyvek, melyeket nehéz (lesz) letenni. Az idei, zömmel 2017. őszi könyvújdonságok közül válogattunk. 

Ady megmondja

Sokszor hallottuk már, hogy Ady publicisztikája mennyire aktuális ma is, és e kötet olvasója látni fogja, hogy ez mennyire így van. Két, ellentétes érzés fog eluralkodni rajta: az egyik az örömé, hogy milyen zseniális próféta élt ebben az országban alig száz éve, és mi a kezünkben tarthatjuk jövendöléseit; a másik viszont a gyötrő dühé és szomorúságé: egy tapodtat sem haladtunk előrébb! Ugyanott vagyunk, mint akkor. Sőt.

Ady képes még most is botrányt okozni, hiszen ő, aki költészetében a magyar lélek legmélyebb húrjait pengeti, ezen írásaiban szenvedélyesen küldi el a francba az összes nacionalista, antiszemita és klerikális eszmét és politikust, miközben az évek során (1899-es az első, 1915-ös az utolsó szöveg) egyre harcosabb feminista és (bizony, most figyelj!) szocialista. Nagyon kritikus a fennálló világrenddel, az Európa uralta civilizációval, az oktatási rendszerrel, de legfőképp hőn szeretett hazájával, Komp-országgal, amely ismét Kelet felé igyekszik, mint már oly sokszor az elmúlt ezer évben. Hánykolódik, billeg, s mi a korláton kihajolva, aggódva nézzük a bukdácsolást.

Corvina Kiadó, 212 oldal, várható megjelenés: 2017. október 10., 124 mm x 183 mm, ISBN: 9789631364545

Erdős Virág: Hátrahagyott versek

A cím szerencsére csak bizarr fricska. Erdős Virág többéves költői programjának ért fordulópontjához. Az eddig már megjelent és kötetekből eddig kimaradt versek panorámája olyan egyedi módon tudósít napjaink Magyarországáról, hogy ideje “hátrahagyni” őket a ma olvasóinak és az utókornak.

Részlet a könyvből

Nem

egy törvénymódosítási javaslat margójára (részlet)

Nem neked kell mentegetőznöd.
Nem neked kell szedelőzködnöd.
Nem ellened kell fellépni.
Nem ellened kell eljárni.
Nem te vagy az elkövető.
Nem te vagy útban.
Nem
neked szól az utolsó
utáni figyelmeztetés,
hogy az életvitelszerűen,
és visszatérően,
és folytatólagosan,
és bűnszervezetben,
és különös kegyetlenséggel bitorolt közterületeinket
fél másodpercen belül
hagyd el.

Magvető, 268 oldal, megjelenés éve 2017, ISBN: 9789631435283

Bödőcs Tibor: Addig se iszik

Cserna-Szabó András ajánlója

Mikor a szerzőt megismertem, még nagyképűen vallotta: hárman nem írunk: Szókratész, Jézus és én. Aztán megtört, és írni kezdett, paródiákat, persze – és megállt a kanál a levesben, de úgy, hogy a fal adta másikat. Úgy vágytunk erre a hangra ebben a karót nyelt, szürke, humordeficites honi literatúrában, mint egy falat kenyérre. Bödőcs írásaiban a páratlan irodalmi műveltség találkozik az igazi humorral Karinthy boncasztalán. Apját kérdezték, mit szól, hogy fia már ír is. “Addig se iszik” – válaszolta a bölcs öreg, és igaza volt: Tibor írás közben sose iszik. (Hmm…) Mert ilyen az irodalom: nevel, tanít, szórakoztat – és amíg írunk vagy olvasunk, addig se iszunk. Tisztelet a kivételnek. Fogadják tehát szeretettel az irodalmi paródia Lemmyjét, a magyar humor Billy, a Kölyökjét, a búcsúszentlászlói Rabelais-t. “Tessék mosolyogni!”

Helikon Kiadó, 212 oldal, megjelenés 2017. szeptember, ISBN: 9789632278773

Kepes András: Tövispuszta

Kepes András a Tövispusztában hol fanyar humorral, hol felkavaró drámai erővel négy eltérő származású és értékrendű család sorsát kíséri végig. Az arisztokrata, a szegényparaszti, a falusi zsidó és a polgári família története három generáción keresztül ível át a 20. századon. A szerző a „Nagy háborútól” a Horthy korszakon, az újabb világháborún, az 50-es éveken és a Kádár-korszakon át egészen a rendszerváltozást követő évekig mutatja be hősei hányattatott életét. Eközben pedig olyan tükröt tart elénk, amelyben alighanem saját családunk története is felrémlik, és az is, miért nem értjük egymást a mai napig.

Libri, megjelenés éve 2017, 396 oldal, 123×203 mm, ISBN: 9789634331667

Magyarország angol szemmel

A hosszú évek óta Magyarországon élő szerző azokat a jellegzetességeinket szedte csokorba, amelyek az angolok számára meglepőek, szokatlanok, vagy olykor nevetségesek. Azáltal, hogy kívülről láttatja az országot és lakóit, egyszersmind tükröt is tart elénk. Harmadik javított kiadás. Angol nyelvű.

Corvina Kiadó, 192, megjelenés: 2017. október 2, 138 mm x 214 mm, ISBN: 9789631364576

Vivienne Westwood – Ian Kelly: Vivienne Westwood – A divat diktátora

Vivienne Westwood a legnagyobb élő divattervezőnő, és ő a legformabontóbb is. A punk nagyasszonya, a szenvedélyes környezetvédő, a boldog nagymama: ebben a könyvben először beszél az életéről őszintén és részletesen. Egy izgalmas életrajz egy olyan nőről, aki soha nem foglalkozott mások véleményével, csak az álmait követte.

Vivienne Swire szegény, de boldog gyermekkor után férjhez ment Derek Westwoodhoz, és fiút szült neki. A házasság nem sokkal később felbomlott, Vivienne megtartotta férje nevét, hazaköltözött a szüleihez, és tanítóképző főiskolára ment. Alsós tanító néni volt, amikor találkozott Malcolm McLarennel, öccse osztálytársával, aki fiatalabb volt nála. Évtizedekig tartó kapcsolatukból még egy fiú született – és egy bolt a Kings Road végén. A boltot hívták Too Fast To Live Too Young To Die-nak, Let It Rock-nak, Sex-nek, Seditionaries-nek, és manapság Worlds End-nek. Egyvalami volt állandó: a ruhákat, amiket árultak benne, Vivienne tervezte.

A fiatalasszonyból, aki saját tervezésű ékszereket árult piacokon, és minden ruháját maga varrta, védjegy lett. Általa tervezett ruhában jár az angol királyi család és Hollywood krémje. A Távol-Keleten császárnénak kijáró imádattal veszik körül. Párizsban, a divathéten, az ő új kollekcióját várják a legizgatottabban.
Bőséges képanyaggal, sokkoló őszinteséggel, olthatatlan lelkesedéssel mutatja be a könyv az elmúlt évtizedek gyűlölt és imádott ikonját.

Fordította: Horváth M. Zsanett. Európa Könyvkiadó, megjelenés 2017, 376 oldal, 157×234 mm, ISBN: 9789634055303

Fitzgerald, Scott F.: Meghalnék érted – És más elveszett történetek

Scott Fitzgerald „elveszett”, vagyis jobbára asztalfiókban maradt történetei a szerzőtől megszokott verőfény helyett inkább félárnyékban mutatják be a huszadik század eleji Amerika és Hollywood lüktető, eleven világát.
Csakúgy, mint regényeiben, Fitzgerald ezekben a novellákban is varázslatos eleganciával, néhány mondattal vagy filmbe illő, pergő párbeszédekkel egész élettörténeteket képes felvázolni: drogfüggő filmsztárok, megesett lányok, a tőzsdekrachba beleőrült egykori bankárok, botrányba keveredett élsportolók és boldogtalan házaspárok sorsán keresztül válik láthatóvá, mivé lett a csillogó jazzkorszak káprázata a másnapos évtizedekben.
A szövegek többsége éppen ezért maradt kiadatlan, hiszen a korabeli magazinszerkesztők jól tudták, hogy a népszerűsége csúcsán lévő Fitzgeraldtól nem a tabutémák feszegetését, a társadalmi problémákkal való fájdalmas szembenézést várják az olvasók.
Az amerikai irodalom nagy klasszikusának kiadatlan novellái 2017 tavaszán jelentek meg hatalmas várakozás közepette az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

Fordította: Dunajcsik Mátyás. Jelenkor Kiadó, megjelenés éve 2017, 628 oldal, ISBN: 9789636766818

Császárnénak szántak – Rudolf trónörökös özvegyének emlékiratai

Stefánia belga királyi hercegnő, Szászország hercegnője, szász-coburg-gothai hercegnő 1881. május 10-én lépett házasságra Bécsben Rudolf főherceggel, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösével. Stefánia özvegy trónörökösné ezt a könyvet negyvenhat évvel a Rudolf főherceg tragikus halála után írta, elsősorban nyilván azért, hogy az eseményekről végre a maga igazságát is közzétegye.

Stefánia éretlen bakfis volt, amikor a hatalmi-családi érdekek kijelölték házastársát. A felnőtté válás forradalmát már nem szülei ellenében, hanem a férjével szemben vívta meg. Sorsuk reménytelenségét kevés tény jelezheti pontosabban, mint az, hogy ezt Rudolf valószínűleg észre sem vette.

A kortársak emlékei szerint az igazi megrendülést számára nem Rudolf elvesztése, hanem halálának a módja okozta. Részegen végzett előbb a szeretőjével, Vetsera Máriával (ez valójában gyilkosság), majd magával – mindennek egy majdnem császárné szemszögéből volt valami végletesen alantas, kispolgári, méltatlan karaktere.

Ilyesmit érezhetett Ferenc József császár is, amikor állítólag azt mondta a fiáról: „úgy halt meg, mint egy szabó”. Ehhez társult, hogy anyósa és apósa éreztették vele: felelősnek tartják Rudolf tragédiájáért. Az idő múlása sem hozott igazi lelki megnyugvást, mert a kialakuló mítosz is fölébe kerekedett: egyenesen „szerelmi regényt” formált a történetből, amelyben ő a megcsalt feleség nevetséges szerepébe szorult bele, miközben saját magát érezte az igazi áldozatnak, hiszen ő lehetett volna a korabeli Európa második leghatalmasabb területű birodalmának legelső asszonya, császárnéja.

Az írással az asszony végképp le akart számolni a halottal, aki éltében-holtában annyi igazságtalannak érzett bajt és bánatot okozott neki. (Csorba László)

Európa Könyvkiadó, megjelenés éve 2017, 296 oldal, 157×235 mm, ISBN:

 

Bart István: A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös

Egyáltalában nem történelmi regényt akartam írni – fogalmaz a szerző -, csak elmesélni egy lassacskán feledésbe merülő régi történetet, amit azért neveztem „szerelmi regénynek”, hogy ennek avíttságával utaljak azokra a ma már százéves, rongyosra olvasott füzetekre, melyekből az anyagát jórészt összeszedegettem…

Rudolf és Mária szerelmi drámáját legendák sora övezi; a történet a nép ajkán új életre kelt, s a mai napig egészen elképesztő hiedelmek keringenek arról, hogy valójában mi történt azon a napon Mayerlingben. Elkezdődött a mítoszképzés, van, aki azt állította, Rudolf valójában nem halt meg, mások azt, hogy nem ő végzett magával, hanem egy féltékeny férj áldozata lett.

Rudolf és Mária történetében az a legmegkapóbb- mondja a kötet szerzője -, hogy valóban szétválaszthatatlanul keveredik benne a homályos valóság és a cáfolhatatlan „városi legenda”. Valószínűleg ezért is lett olyan felejthetetlen.

Európa Kiadó, megjelenés éve 2017, 248 oldal, 155×235 mm, ISBN: 9789634055556

Sting: Széttört zene 

– Miután életem nagy részében dalszerző voltam, rövid, rímes versszakokba sűrítettem gondolataimat és érzéseimet, és zenét írtam hozzájuk, sohasem jutott eszembe, hogy könyvet írjak. De amikor eljutottam a számvetésre késztető ötvenéves korba, azt vettem észre, hogy most először kedvem támadt hosszú prózai szövegeket írni, ami éppannyira ösztönzőnek és izgalmasnak bizonyult, mint amilyen a dalszerzés volt valaha is – írja Sting.

Így kezdett formát ölteni a Széttört zene. Ez a könyv élete korai szakaszáról szól, a gyerekkortól a serdülőkoron át majdnem egészen a Police-szal aratott sikerei kezdetéig. Ezt a történetet nagyon kevés ember ismeri.

– Nem volt kedvem a hagyományos önéletrajzok szabályai szerint mindent elmesélni, ami valaha történt velem. Ehelyett az vonzott, hogy megvizsgáljak bizonyos pontokat, egyes embereket és kapcsolatokat, konkrét eseményeket, amelyek ma is nagy erővel rezonálnak bennem, miközben próbálom megérteni a gyereket, aki voltam, és a felnőttet, aki vagyok.

Fordította: M. Nagy Miklós, Gy. Horváth László. Európa Kiadó, megjelenés éve 2017, 288 oldal, 152×235 mm, ISBN: 9789634058199

A bilincs a szabadság legyen

Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948-1997

A 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb írójának és társának, a tanatológia magyarországi úttörőjének több mint 700 darabból összeállított levelezése két erős és nagy hatású személyiség összefonódó sorsáról, sokat próbált, de elszakíthatatlannak bizonyult kapcsolatáról tanúskodik. Mészöly Miklós (1921-2001) és Polcz Alaine (1922-2007) levélváltásaiból azonban nem csupán a híres házaspár közös életének jelentős és hétköznapi pillanatai tárulnak fel, de érzékletesen rajzolódik ki a félmúlt, a szocializmus és a rendszerváltás történelmi korszaka.

Jelenkor Kiadó, megjelenés éve 2017, 123×203 mm,  896 oldal, ISBN: 9789636765965

Csiffáry Gabriella: Magyarázom a bizonyítványom – Híres magyarok az iskolában

 

A kötet híres emberek (írók, költők, színészek és tudósok) iskolai kudarcaival – olykor sikereivel – ismerteti meg az olvasót. Életsorsuk példaértékű számunkra, mert, bár jelentős hátránnyal indultak útnak, akaraterejüknek, megszállottságuknak köszönhetően rendkívüli hírességekké váltak.

Corvina Kiadó, megjelenés éve 2017, 480 oldal, ISBN: 9789631364453

Gyöngyök a mélyben – Bohumil Hrabal füveskönyve

Ha van közép-európai író, aki igazán közel áll a magyarok szívéhez-lelkéhez, akkor az Bohumil Hrabal. A hétköznapi élet szereplőiből és apró dolgaiból csodát varázsoló író minden – tematikus válogatásunkban szereplő – gondolata megérdemli, hogy eltöprengjünk a világon és önmagunkon. Belőlük erőt merítve Pepín bácsival együtt talán mi magunk is vallani fogjuk: Az élet csodálatos, nem mintha tényleg az lenne, de én annak látom…

Lazi Kiadó, 168 oldal, megjelenés 2017 szeptember, 210×140 mm, ISBN: 9789632673387

Márai Sándor: Budán lakni világnézet

Grosschmid Sándor, a kassai polgárfiú 1918 őszén érkezik Budapestre, hogy jogot tanuljon. Amikor 1948-ban végleg búcsút mond a fővárosnak s az országnak, tekintélyes, hallatlanul népszerű író. Ő Márai Sándor, a megrögzött budai polgár, aki nem tudja elviselni, hogy minden, amit ő értéknek gondol, eltűnik a világból. Hogyan vélekedett Márai Budáról, miért szerette szűkebb pátriáját, a Krisztinavárost, miért ragaszkodott a Kosztolányi által is kedvelt Mikó utcához? Mit értékelt a kávéházakban, a kiskocsmákban, a Vár zegzugos utcáiban? Miért hitte, hogy Buda szerethetőbb, mint Pest? E bedekker kötet hangulatos időutazásra hív: fedezzük fel együtt Márai Sándor Budáját!

Helikon Kiadó, megjelenés éve 2017, 116 oldal, 163×204 mm, ISBN: 9789632279671

Szabó Magda: Egy meszely az fél icce

Szabó Magda hagyatékából előkerült két, kézzel írott, recepteket tartalmazó füzetecske. A megsárgult lapokon található ételek sokszínűsége és érdekessége csupán kultúrtörténeti szempontból is kiadásra érdemesíti őket, ám ezen felül olyan emlékekről van szó, amelyek számos szálon kötődnek Szabó Magda életéhez és írói világához, és ahhoz a miliőhöz, amely a hétköznapokban körülvette őt. Vélhetően ennek is köszönhető, hogy az írónő gondosan megőrizte őket az utókornak.

Az Egy meszely az fél icce receptjeit nem az írónő saját maga készítette el, de minden bizonnyal ezeket az ételeket ette gyerekkorában és a későbbiekben is. A visszaemlékezések szerint egész életében ragaszkodott a házias ízekhez, azokat értékelte igazán.

Mindenkinek ajánljuk, aki hajlandó egy kis gasztronómiai kalandozásra, és nyitott a különleges elkészítési módokra, hogy vállalkozzon a száz évvel ezelőtti konyhaművészet rekonstrukciójára. Mindazoknak pedig, akik nem éreznek erre késztetést, talán épp ugyanannyi örömet okoz majd, ha olvasás közben megpróbálják átérezni azokat a régi ízeket és illatokat, amelyekben annak idején Szabó Magdának is része lehetett. Mint ahogy a családregényeiben is megelevenedik több mint száz év kultúrtörténete, úgy ebben a receptgyűjteményben is felfedezhetjük egy letűnt világ életmódjának, étkezési szokásainak lenyomatát.

Jaffa Kiadó, kiadás éve 2016, 250 oldal, 140×200 mm, ISBN 9786155609725

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 + 18 =

hirdetés