Nyomtasd ki a házad! Épületkivitelezés 3D nyomtatóval. Különleges példák a forradalmian új technológiára

Bármennyire is különösen hangzik, hogy egy épület nyomtatással is kivitelezhető, a technológia ma már nem újdonság; 2014-ben történt, hogy egy sanghaji központú építőipari vállalat, a WinSun Decoration Design Engineering felépített 10 darab, egyenként 200 négyzetméteres házat 24 óra alatt egy hatalmas 3D nyomtató segítségével, és ez egyenként mintegy 1,2 millió forintba került. A becslések szerint az új technológia 50-70 százalékkal csökkentheti az építési időt és 50-80 százalékkal a szükséges munkaerőt.

A 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből. Egyike a 21. század forradalmian új technológiáinak.

Néhány különleges nyomtatott épületet mutatunk, amelyek a technológiával egy új szintre emelték az építészetet.

Amerikában, Texasban az Icon csapata és a non-profit New Story épített egy hangulatos családi házat 4000 dollárért (kicsivel több, mint egymillió forintért), egy nap alatt, betonból. Ehhez egy olyan mobil 3D nyomtatót fejlesztettek ki Vulcan néven, ami akadozó energiaellátás mellett, nehéz körülmények között is működik – például a vidéki El Salvadorban vagy Haitin. Ahogy az egyik alkotó, Jason Ballard kifejtette:

a 3D-s nyomtatás előnye a hagyományos építési módszerekkel szemben a gyorsaság, a tervezést tekintve a nagyobb szabadság, az alacsonyabb költségek, illetve az, hogy az építkezés során közel nulla hulladék keletkezik. A házak egyébként ugyanannyira tartósak, mint a hagyományosak.

A csapat jelenleg pénzt gyűjt, hogy száza háztartás felépítését finanszírozhassa El Salvadorban, a terveik szerint az első család 2019 második vagy harmadik negyedévében költözhet be.

A San Francisco-i Emerging Objects tudja talán a leginnovatívabb módon használni a 3D technológiát, teljesen új minőséget hozva mind a formatervezésbe, mind az építészetbe. A Ronald Rael alapította csapatnak van egy Seed Stitch (szabadon: gyöngykötés) elnevezésű módszere – ez egy kötéstechnika neve -, miszerint olyan nagy sebességgel nyomtatják a csempéket, hogy az szándékos rendellenességeket eredményez. Az egyenetlen csempékből álló textúra úgy néz ki, mintha kézzel készült darabokból állna, és a struktúrának egyedülálló jelleget ad.

Az Emerging Objects által nyomtatott, The Cabin of Curiosities (Furcsaságok kicsiny házikója) több száz kerámia burkolólapból épült, a homlokzatra pedig zöld fal létesítésére alkalmas csempéket raktak, amelyekbe növényeket ültettek. Az egymáshoz kapcsolódó burkolólapok az épület keretén lógnak

Fejlesztettek továbbá Cool Brick-nek nevezett kerámia téglákat, amelyek a meleg, száraz éghajlaton hűtik a házat, vizet felhasználva. A porózus téglák felszívják a vizet, és úgy illeszkednek egymáshoz, mint a legók, az ötlet radikálisan megváltoztathatja az energiafelhasználást a száraz régiókban. Általában igyekeznek helyi anyagokból dolgozni, használtak már fát és újrahasznosított papírt is.

Építettek egy Saltygloo nevet kapott pavilont is tengeri sóból nyomtatott téglákból, amelyeket könnyű alumínium rudak tartanak össze. A sótéglákon gyönyörűen átvilágít a fény.

Még híd is készülhet nyomtatva: méghozzá acélból. A fejlesztés az MX3D iroda, a tervezőszoftvereket gyártó Autodesk és a Heijmans építőipari vállalat együttműködése keretében zajlik, gyönyörű és díszes acélszerkezetet építettek, illetve szeretnének majd nyomtatni hidat Amszterdamban is.

 

Dubajban épült egy 250 négyzetméteres irodaépület a Museum of the Future projekt részeként, egy speciális cementkeverékből, tizenhét nap alatt.

A ház költségei mintegy negyven millió forintot tettek ki a belső és külső dizájnelemekkel együtt. Dubaj egyébként azt tervezi, hogy az emírségek épületeinek 25 százalékát 3D-es nyomtatással fogják elkészíteni 2030-ra.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − egy =

hirdetés