5 laktató és ízletes húsétel

Megoszlanak a vélemények a húsfogyasztásról, van, aki könnyedén kiiktatja az étrendjéből, s van, aki, ha akarna, sem tudna leszokni róla. Nem kívánunk egyik csoport igaza mellett sem állást foglalni – mindenki fogyassza azt, ami jól esik neki, persze az egészséges étkezésre törekedve. Öt laktató és ízletes húsétel receptje, köztünk szerkesztőink kedvencei.

Balzsamecetes-mascarponés karaj (Gabától, a Tavolla in Piazza gasztrobloggerétől)

Fotó: Tavolla in Piazza

Hozzávalók

4 db 1-1,5 cm vastag csont nélküli karajszelet, 1 ek. vaj, 1 ágacska rozmaring, 2 nagy levél zsálya, egy kis csokor friss majoránna, 1 kk. házi vaníliás cukor, 1 kis fej hagyma, só, bors, 0,5 dl balzsamecet, 100 g mascarpone, néhány szem borókabogyó

Elkészítés

A karajszeleteket kb. fél cm vastagra klopfoljuk.

A hagymát vékony csíkokra vágjuk.

Egy alacsony falú lábasban felhevítjük a vajat, beledobjuk a félbevágott fokhagymagerezdet, a borókabogyót és a zöldfűszereket, majd ráfektetjük a hússzeleteket, és közepesen erős lángon mindkét oldalukat megpirítjuk

A zöldfűszereket kihalásszuk, kidobjuk.

A hússzeleteket a lábas szélére húzzuk, középre dobjuk a felcsíkozott hagymát, megvárjuk amíg a vajban szép világosbarnára sül. Ekkor rászórunk egy kávéskanálnyi házi vaníliás cukrot, és amikor a cukor elkezd karamellizálódni, felöntjük a balzsamecettel. (Vigyázat, sistereg, fröcskölhet!) A lábast lefedjük, és néha-néha egy kevés vizet ráöntve a húst készre pároljuk.

Amikor a hús megpuhul, kiszedjük, félretesszük.

A megmaradt lében elkeverjük a mascarponét, majd a hússzeleteket visszatesszük, megvárjuk míg újra felforr, és még melegen tálaljuk.

Kipróbálható cukor helyett gesztenyemézzel, a hús mellé pedig dobhatunk néhány almakockát is.

 

Rakott tarja (szerkesztőnk, Bea receptje)

Fotó: Blog d’Elisson

Hozzávalók

1 kg sertés tarja, 5-6 nagy fej hagyma, 25 dkg rizs, 30-40 dkg reszelt sajt, sok majoránna, bors, só

Elkészítés

A tarját tisztítás után hosszában vagdaljuk be, majd szeleteljük, így nem fog összeugrani a főzéstől csónakszerűen. Sós vízben főzzük puhára.

A rizst is főzzük készre, ízesítve.

A hagymákat tisztítás után vágjuk félbe, majd szeleteljük. Ezt követően olajban pároljuk puhára.

Amíg főnek a hozzávalók, a sajtot reszeljük le.

Mikor minden előkészítéssel elkészültünk, egy tepsi vagy jénai tál aljában terítsük szét a hagymát olajjal együtt, erre fektessük a húst, amit alaposan megfűszerezünk majorannával, borsozzuk, szükség szerint még egy kicsit sózzuk. A húst borítsuk be a rizzsel, majd azon osszuk el egyenletesen a reszelt sajtot.

220 fokon addig sütjük, míg narancssárgás-pirosas lesz a sajt.

Tipp: ha száraznak találnánk, legközelebb a sajt alá vagy fölé egy nagy pohár tejfölt oszlassunk el.

 

Bagettben sült sertésszűz párolt parajjal és hagymás paradicsomsalátával (Gaba receptje)

Hozzávalók a húshoz

kb. 400-450 g súlyú sertésszűz, 1 bagett, 20 dkg enyhén füstölt húsos szalonna vékonyan felszeletelve, 10 db rozmaring levélke, 2 zsályalevél, só, frissen őrölt feketebors, 2 teáskanál sertészsír

Hozzávalók a parajhoz

300 g friss paraj, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk. vaj, frissen reszelt szerecsendió, só, frissen őrölt feketebors, 4 tk. frissen reszelt parmezán

Hozzávalók a hagymás paradicsomhoz

1 vöröshagyma, 4 db paradicsom, 4 teáskanál vörösborecet, 4 tk. extraszűz olívaolaj, só, frissen őrölt feketebors, kis csokor petrezselyemzöld

Elkészítés

A bagettet hosszában bevágjuk, kinyitjuk, a belsejét kiszedjük, és az egyik végéből annyit levágunk, hogy a bagett kb. olyan hosszú legyen, mint a hús.

A sertésszüzet sóval, borssal, és az apróra vágott zöldekkel befűszerezzük.

Egy tálcán a húsos szalonnaszaleteket kissé egymásra fektetve szétterítjük, ráfektetjük a húst, az egészet feltekerjük, majd a bagett belsejébe fektetjük.

Egy darab alufóliát vékonyan kikenünk zsírral, belecsomagoljuk a töltött bagettet, tepsibe helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük. Ezután lefejtjük róla az alufóliát, visszatesszük a tepsibe, és grill programon további 5 percig sütjük. Szeletelés előtt 10-15 percig állni hagyjuk.

Közben egy serpenyőben felhevítjük a vajat, megpirítjuk benne a megtisztított, kés pengéjével kissé szétnyomott fokhagymagerezdet. Hozzáadjuk a parajt, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, és 5 perc alatt saját levében készre pároljuk. Megszórjuk a reszelt sajttal, lefedjük, félretesszük.

A paradicsomokat vastagabb, a hagymát vékony szeletekre vágjuk. Hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet, a vörösborecetet és az extraszűz olívaolajat. Sóval, borssal fűszerezzük, összekeverjük, és a kb. 2 cm vastagon felszeletelt bagettben sült sertésszűzzel valamint a párolt parajjal együtt azonnal tálaljuk.

 

Sörös csirke zöldségágyon

Fotó: felt stories

A sütési idő több, mint egy óra, de az előkészületek nem igényelnek 10 percnél többet. Szinte mindenki szereti.

Hozzávalók

1 egész, tisztított csirke, 3 apró burgonya, 4 közepes sárgarépa, 2 teáskanál oregánó, 1/4 teáskanál őrölt paprika, 1 doboz sör, 3 evőkanál olívaolaj, só, bors ízlés szerint

Elkészítés

Fotó: felt stories

Tisztítsuk meg a csirkét, tegyük jénai tálba, majd kenjük meg vékonyan olívaolajjal. Szórjuk rá a fűszereket, borsozzuk, sózzuk. Helyezzük szorosan a csirke mellé a megtisztított, negyedelt burgonyát, és a megtisztított sárgarépát.

Öntsük a sör 2/3-át a tálba, majd tegyük sütőbe – 180 Celsius-fokon bő 1 óráig süssük. Időnként locsoljuk meg sörrel. Ha sütés közben a csirke nagyon megpirul, tegyünk rá alufóliát, és a sütés végén vegyük le róla.

Friss kenyérrel tálaljuk.

Zellerrel és sonkakrémmel töltött csirketekercsek ecetes-újhagymás sült cukkinivel (Gaba receptje)

Fotó: Tavolla in Piazza

A hangsúly a sült cukkinin van. A legtöbb húsétel mellé ideális késő tavaszi/nyári könnyű köret. A héten kétszer is elkészítettem, először egy egyszerű borjúsült mellé, másodszor pedig ehhez a maradékokból összepakolt csirketekercshez. A borjú nyert ugyan, de arról az összeállításról nem készült kép, így marad a csirkés recept.

Hozzávalók

4 csirkecomb, 2 zellerszár, 100 g nyers vagy főtt füstölt sonka, 100 g natúr krémsajt (pl. Philadelphia), 8 bazsalikomlevél, 4 kisebb cukkini, 1 gerezd fokhagyma, extraszűz olívaolaj, só, bors, ízlés szerinti mennyiségű bazsalikomos fehérborecet, egy nagy csokor újhagyma

Elkészítés

A csirkecombokat kicsontozzuk, a hús mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. A zellerszárat megtisztítjuk, és körülbelül olyan hosszú darabokra vágjuk, amilyen szélesek a kifilézett combok. A sonkát pépesre daráljuk, kikeverjük a sajttal, majd az így kapott krémmel bekenjük a csirkecombok belső oldalát. Mindegyikre két bazsalikomlevelet fektetünk, ráhelyezünk két-három zellerdarabot, feltekerjük, hústűvel megtúzzük. A tekercseket tűzálló tálba helyezzük, meglocsoljuk egy kevés extraszűz olívaolajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a csirkecombokon a bőr hólyagos-ropogósra sül.

A cukkiniket megtisztítjuk, kb. 2 mm-es karikákra (vagy félkarikákra) vágjuk, nagy lángon, száraz serpenyőben kezdjük pirítani, majd amikor a cukkinikarikák elkezdenek barnulni, mérsékejük a lángot, hozzáadunk egy kevés olívaolajat, az apróra vágott újhagymát és a félbevágott fokhagymagerezdet. Ezután az egészet még egy-két percig pirítjuk, majd levesszük a tűzről, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a borecetet, és szobahőmérsékleten tálaljuk.

 

Ajánló

Olasz menü

 

Komplett olasz menü a Tavolla in Piazza szerkesztőjétől >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + öt =

hirdetés