5 tipp az üvegház elhelyezéséhez

Az üvegház biztosítja a téli menedéket a növényeink számára, ezért az elhelyezés megtervezésével, és a megfelelő pozicionálással elegendő napfényt biztosíthatunk számukra a téli hónapokban. Novembertől februárig a napsütéses órák száma csökken és a Nap állása is eltérő, mint a tavasszal és nyáron. Üvegházakról szóló sorozatunk 3. része (az 1. rész itt olvasható, a második rész itt érhető el).

Tájolás

A csatolt üvegházat a meglévő épület déli, délkeleti oldalához érdemes építeni, így érhető el egész nap a természetes megvilágítás. A keleti tájolás is jó megoldás, hiszen a növények hozzájutnak a reggeli sugarakhoz. Az északi oldalt azonban csak abban az esetben válasszuk, ha nincs más lehetőségünk, ám ekkor sem kell elkeserednünk, ugyanis azok az egyedek, amelyek nem igényelnek sok fényt, ekkor is termelnek majd.

Árnyékolás

Az önálló üvegházakat állítsuk minél messzebb azoktól a fáktól, épületektől, amelyek árnyékot vethetnek rá a tél folyamán. Bár az árnyékok védelmet nyújtanak nyáron, a tűző napsütés okozta sokkhatást szellőztetéssel orvosolhatjuk.

Sérülés

A könnyűszerkezetes típusokat a sérüléstől is meg kell védenünk, ezért azokat ne helyezzük fák alá. A műanyag- és üvegfelület könnyen karcolódik, eltörhet, ha ráesik valami. Károkat okozhat az erős szél is, a szerkezetben és a termésben egyaránt. A nyitott, egyszerű fóliasátrakat szélvédett helyen húzzuk fel, emellett a szél felfogására ültethetünk sövényt.

Szintezés

A legtöbb üvegházat padlózat nélkül építik – a padlózat vízszintben tartaná az edényeket, asztalokat, polcokat. A földbe ültetett növényeknél a vízelvezetés miatt fontos a sík felület. A víz elfolyása, vagy felgyűlése egyaránt káros lehet

Hozzáférés

A termelékenység mellett fontos szempont a praktikusság is. A legjobb, ha a vízforráshoz közel, vagy azt integrálva alakítjuk ki a télikertet. Legyen továbbá az eszközök tárolására is lehetőség az üvegházon belül, vagy nem messze attól.

+1 tipp

A merev, lapostető dőlésszöge 25 foknál ne legyen nagyobb! A helyesen kiválasztott lejtési szög hozzájárul ahhoz, hogy a napsugarakat minél jobban hasznosíthassák a palánták és a hó is gyorsan lecsúszhat a tetőről.

Mindezt figyelembe véve, olyan környezetet alakíthatunk ki, amely ideális növényeink számára, és megkönnyíti kerti teendők elvégzését.

Fotók: Alitex Greenhouses

 

Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

Ajánló

Üvegházak

Kertészkedés fedett helyen, avagy miért jó a növényeknek az üvegház?

Fa, fém, üveg vagy műanyag? Miből építsünk üvegházat?

hirdetés
1 válasz
  1. Zoli
    Zoli says:

    Szerintem a műanyag karcolódik könnyen és az üveg meg törik..
    Az utolsó üvegház, pont ami alatt írod, hogy 25 foknál ne legyen meredekebb a tető, az 45 fokos hajlású..

    Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

20 + 16 =

hirdetés