9 csodaszép téli növény

hirdetés

Az alábbi cserjék és évelők a téli hónapokban is színesítik a kerteket bimbózó virágaikkal, bogyóikkal.

Virágos birs (Chaenomeles)

Fotó: Wikipedia

Gyakorlatilag elpusztíthatatlan, a virágzó birs ugyanis tűri a szélsőséges éghajlati viszonyokat, és kevés gondozást igényel. Ez a lombhullató tövises cserje akár 8 méter szélesre is megnő, így akár természetes kerítésnek, térelválasztónak használhatjuk. Ültetni tavasszal vagy ősszel kell, hogy a téli hónapokban virágba boruljon.

Puszpáng (Buxus)

Fotó: www.wyevalegardencentres.co.uk

A télikert megelevenedik leveleinek textúrájától. Az örökzöld puszpáng sövényként könnyen nevelhető és alakítható. Kiváló utak, határ- vagy körvonalak szegélyezéséhez. Jó mutatnak a megfakult fák tövében.

Varázsmogyoró (Hamamelis)

Fotó: Marian St. Clair

Illatos nyáron, pompás télen. A boszorkánymogyoróként is ismert fajta piros-sárga virágai szinte lángolnak a téli napsütésben. A kert központi növénye lehet, mivel akár 15 méteres magasságot és szélességet is elérheti. Ültetését már őszre célszerű időzíteni.

Karácsonyi rózsa (Helleborus niger)

Fotó: www.vanmeuwen.com

hirdetés 

hirdetés 

Különleges dekorációként is szolgálhat az ünnepekre a karácsonyi rózsa. Kedvelt növény, a járdát szegélyezve igen jól mutat. Virágait decemberben hozza, tavasszal pedig vegetál, teret adva a tavaszi virágoknak.

Bogyóspuszpáng (Sarcococca hookeriana)

Fotó: www.washington.edu

A vastag, örökzöld levelei az év minden szakában jól mutatnak. A cserje ráadásul illatos, apró fehér virágait tél végén növeszti. Aromás jellegénél fogva a bejárat közelében szokták elhelyezni, így a lakásba is csenhetünk illatából.

Indiai díszköles (Pennisetum glaucum)

Fotó: www.longwoodgardens.org

A szívós díszes füvek közé tartozó indiai díszköles katonás száraival és buzogány virágzatával jól mutat a többi növény között. Magas virágai tele vannak magokkal, élelemként szolgálnak a madarak számára.

Japán kamélia (Japonica)

Fotó: Wikipedia

Január közepén bontja rózsaszín szirmait. Vastag zöld levelei is látványosak télen, a növény elérheti a 10 méteres magasságot. Megfelelő gondozás mellett akár 100 évig is elél.

Hóvirág (Galanthus elwesii)

Fotó: Harmath Beáta

hirdetés 

hirdetés 

A hóvirág alig várja, hogy vége legyen a télnek, az első kora tavaszi virágok egyike. Magas cserjék tövében célszerű ültetni, hagymáit ősszel érdemes kihelyezni.

 

Nagy Adrienn

Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

Képszerkesztő: Ymon

 

 

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés