A családi park mintapéldája Csepelen

Ha a csodaszép idővel megáldott szabadnapunkat valamelyik budapesti parkban akarjuk tölteni, valószínűleg nem Csepel az a hely. Az embernek inkább a Gellért-hegy, a Városliget, a Margit-sziget jut az eszébe vagy sok minden más, de nem a városnak e panelházakkal és gyárkéményekkel tarkított pereme. De egy háromszintes vár olyan hívószó egy fiús anyukának, hogy azért még Csepelre is érdemes elmenni, sőt, még biciklivel is.

A bicikliutak még bőven nem elegendő mértékben hálózzák be Budapestet, de az, hogy már a Hungária körút számunkra fontos szakaszán, illetve Csepelen is van lehetőség gyerekkel, biztonságosan bringázni, az igencsak megkönnyítette és megszépítette az életünket: egyszóval kaptuk magunkat és a gyerekeinket a barátnőmmel, aki szintén egyedülálló anyuka, és akinek a fia az enyémmel szerencsére évszázados haverságban van a két éves korkülönbség ellenére. Szintén nagy biciklizők – nem annyira környezetvédelemből, inkább autó híján -, így aztán Zuglóból nekiindultunk.

A nyolcéves gyerek szuper energiával végigbiciklizett a csepeli Rákóczi térig méghozzá úgy, hogy végigbeszélte az utat az én gyerekemmel, aki – kisebb lévén – még mögöttem ült.

A kirándulás megéri: olyan háromszintes vár épült a családi parkba – a Rákóczi-szabadságharchoz kötődő tematikával – amiben trónterem és börtön is van, meg színes várablakok és kanyargós csőcsúszdák, körülötte homokos várárok és ágyú, hogy onnan gyerekeket kirobbantani nem lehet. De ha mégis, akkor van továbbá a parkban multifunkcionális sportpálya (ahol kézilabdázni, focizni és kosárlabdázni is lehet), ping-pong asztalok, fák – amiket meg lehet mászni -, bográcsozáshoz kialakított tűzrakóhelyek padokkal és sakk-asztalok is. (A gyerekek imádják a sakkot, ha eleget magyarázunk, hogy mi miért történik egy játszmában, aztán meg hagyjuk őket, hogy játsszanak a maguk módján, akkor ez az unalmasnak tűnő játék egy fantasztikus drámává képes alakulni, amiben feláldozzuk a futót, védjük a királynőt, csatarendben állnak a közkatonák, beszorítjuk az ellenséget, gondosan felépített tervek vannak és arculcsapások, hadifoglyok, győzelem és halál – egy fordulatos és szenvedélyes színdarab alakul ki. Én ezt eddig nem tudtam a sakkról.)

Fotó: csepel.hu

Fotó: F. K.

Fotó: F. K.

Fotó: F. K.

Fotó: F. K.

Fotó: F. K.

Fotó: F. K.

Egyébként van még futópálya (ez külön, reggel öttől este tízig nyitva van), kültéri fitness-park a felnőtteknek, gumidombos bicikli-pálya mesefigurákkal, baba-mama hinták, illetve nagy homokozó napvitorlával árnyékolva. Külön örültünk annak, hogy büfé is van, mindig is álmodtunk róla, hogy a játszótéren kávézni lehessen; itt még sör is kapható, ennél többet, azt hiszem, már nem tudunk elképzelni egy ideális parkról.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × egy =

hirdetés