„Csak aki ismeri a fákat, az képes védelmezni őket.” Egy könyv, amely fényt visz az erdő sűrűjébe. Tények, titkok, érdekességek

hirdetés

– Az erdő a csönd, az érintetlen természet, a mese és a titkok birodalma. Egy hely, ahol bármi megtörténhet. Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek – olvasható A fák titkos élete c. kötet ismertetőjében. 

Remek és alapos könyv, amely tudományos jellege ellenére olvasmányosan, közérthető módon közöl érdekességeket fákról, növénytársulásokról, az erdők biológiai sokféleségéről.

A könyv egyik fejezetében például azt taglalja, hogy egészséges-e az erdei levegő? Talán sejtjük is a választ: az erdei levegő az egészség megtestesítője. Kutatási eredmények igazolják, hogy egy erdei kirándulás alatt a vérnyomás, a tüdőkapacitás és az erek rugalmassága kedvezőbb értékeket mutat, mint a városban tett séták során. A fák csíraölő hatásuk révén kedvezően hatnak az immunrendszerre. Minden nappali erdei séta valóságos oxigénzuhannyal ér fel. Éjszaka és télen a fák másként lélegeznek, kevésbé vagy egyáltalán nem frissül az oxigénkészletük.

Aki szereti a fákat, az erdőket, ezt a könyvet garantáltan szeretni fogja. Peter Wohlleben fényt visz az erdő sűrűjébe, és bepillantást enged egy titokzatos világba.

A fák eddig nem is sejtett képességeiről írott lebilincselő tudományos esszéiben a legújabb felfedezéseket éppúgy figyelembe veszi, mint saját tapasztalatait és érzéseit. 

A szerzőről

Peter Wohlleben (1964) már kisgyermekként természetvédő akart lenni. Erdőgazdálkodást tanult, és több mint húsz éven át a tartományi erdőfelügyelőség alkalmazottjaként dolgozott. Hogy ökológiai elképzeléseit a gyakorlatba is átültesse, felmondott, és napjainkban az Eifel-hegységben vezet egy környezetbarát erdőgazdaságot, ahol az őserdők visszaállításán munkálkodik. Számos tévéműsor vendége, előadásokat tart és gyakorlatokat vezet; több erdővel és a természetvédelemmel foglalkozó mű szerzője. Magyarul ez az első könyve. Balázs István fordításában, a Park Kiadó gondozásában jelent meg 2016-ban.

 

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés