„A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak.” A jóra való restség mint a 7 főbűn legtrükkösebbje

– Melyikőtök tudja felsorolni a hét főbűnt? – kérdezte a napokban egy ismerős egy kisebb társaságban. Öt főbűnt seperc alatt össze tudtunk szedni hárman, a maradék kettőre percekig tippelgettünk. A harag és a jóra való restség valahogy kiesett a fejünkből. Mentségünkre szóljon: az utóbbit majdnem eltaláltuk, a tippek között szerepelt a lustaság is. Ezen felül a hazugság is, de ez valamiért nincs a listán.

A hét főbűn: kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag, jóra való restség.

A harag tiszta sor. Haragszunk ezerrel erre-arra-amarra (persze ezt ezerrel tagadjunk). Na de a jóra való restség – mi fán terem? Nem olyan egyértelmű, mit is jelent ez, noha rengetegen fogalmazták meg szebbnél szebben az elmúlt 1-2 ezer évben, és ezek a bölcsességek ismertek, közkedveltek manapság is. Néhány példa:

Nemcsak azért vagyunk felelősek, amit teszünk, hanem azért is, amit nem teszünk meg. (Lao-ce)

„…Nem elég jóra vágyni:

a jót akarni kell!

És nem elég akarni:

de tenni, tenni kell!…„ (Váci Mihály)

Tégy minden jót, amire képes vagy, és tedd olyan csendben, ahogyan csak lehetséges. (Charles Dickens)

A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak. (Edmund Burke)

Hogy a mózesi tízparancsolat megszegését elősegítő 7 főbűnnek, s magának a tízparancsolatnak mennyire van „szavatossága” manapság? „Ne lopj! Ne paráználkodj! Ne hazudj, mások becsületében kárt ne tégy!” stb. Szerinted?

Viszonyításként inkább következzen a 7 erény: hit, remény, szeretet (mint ún. isteni erények), igazságosság, lelki okosság, mértékletesség, lelki erő.

Ezek között is akadnak nehezebben értelmezhető minőségek. Nem egészen tiszta, mit jelent, lelkileg okosnak lenni. (Ha hisszük, hogy a lélek az abszolút intelligencia – annak része.) Az viszont kétségtelen, hogy lelki erőből soha nem lehet elég…fontos erény a főbűnök kezeléséhez, elviseléséhez.

Jó és rossz kavarog bennünk. Rajtunk áll, mit engedünk szabadjára: ún. bűnökkel vagy erényekkel élünk. Van, ami alapvetően akarat és döntés kérdése…

A jóra való restség

a 7 főbűn közül nem tűnik ártalmasnak – bűnnek – , inkább csak bocsánatos (gyarló) mulasztásnak. Máris más színben tűnik fel, ha a gyengék, rászorulók melletti fellépés elmulasztásáról vagy mindenféle gazságok eltűréséről van szó…

Elgondolkodtál valaha azon, hogy mit nem teszel meg annak ellenére, hogy megtehetnéd vagy meg kellene tenned?

Ha szeretnénk jobbá tenni a világot, mindenekelőtt a saját mulasztásainkkal kell szembenéznünk, kíméletlenül. Ha magunkat kivételként kezeljük, milyen alapon kérhetünk számon bármit is másokon? 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennégy + kettő =

hirdetés