A kamaszok szórakoztatók, sérülékenyek, kiszámíthatatlanok, és néha teljesen kezelhetetlenek

A kamaszok szórakoztatók, sérülékenyek, kiszámíthatatlanok, és néha teljesen kezelhetetlenek. Vágynak a függetlenségre, de sok tekintetben még nincsenek felkészülve rá.

Egy nap arra lettem figyelmes, hogy a 13 éves fiam meglepően korán kel. (…)

– Hová készülsz? – kérdezem vidáman, de némi bizonytalansággal a hangomban.

– Orvoshoz megyek, nyolcra van időpontom.

– Orvoshoz? Minek? ugye, nincs semmi baj? – Egy pillanat alatt mérhetetlenül ideges leszek. Ezalatt a fiam rágás nélkül, gyorsan tömi magába a pirítósát.

– Semmi baj? Minden baj! Szokás szerint nem érted. Olyan ostoba vagy! DNS-vizsgálatot csináltatok, mert nem tudom elhinni, hogy tényleg te vagy az anyám!

Részlet a Tartsd őket közel, de ne túl szorosan – Mindfulness kamasz gyerekek szüleinek c. könyvből. Kemény, igaz? Ilyen is tud lenni egy kamasz.

A legtöbb kamasz különösebb gondok nélkül felnő. Kételkedés, lázadás, szabályszegés, a határok feszegetése – mindannyian tudjuk, hogy ezek részei a folyamatnak, csakúgy, mint sok más szokványos, hétköznapi pillanat. De mit tegyünk, ha nem a terv szerint mennek a dolgok? Hogyan birkózhatunk meg a kamaszok nevelésének nehézségeivel? Erről ír könyvében a szerző, Eline Snel.

Mindannyian próbáljuk támogatni a kamaszkor érzelmi hullámvasútján utazó gyermekeinket, de ha túlságosan beavatkozunk, a kamaszok úgy érzik, megfojtjuk őket. Meg akarjuk adni nekik azt a szabadságot, amire szükségük van a felnőtté váláshoz, ugyanakkor igyekszünk elkerülni, hogy feleslegesen sérüljenek – de ha mégoly erősen törekszünk is az egyensúlyra, egész biztosan hibázunk.

A szülők befolyása úgy csökken, ahogy a gyerek nő

– Megtanultam, mennyire fontos a bátorság, az együttérzés és a bizalom ebben a digitális korban, ahol úgy tűnik, hogy életünket a teljesítmények, az ingerek és választék bősége, a kortársak véleménye, az ellenőrzés megtartása és az eredmények hangsúlyozása határozzák meg. Ezért ez a könyv három részből áll, melyek a bátorságról, az együttérzésről és a bizalomról szólnak – írja a szerző.

Kamasz gyereket nevelni mindenképpen kihívás. Tudatos jelenléttel, ítélkezés nélküli szelíd figyelemmel és elfogadással úrrá tudunk lenni a problémás helyzeteken. A könyv bemutatja, hogyan fejleszthetjük ezt a hozzáállást gyermekünkkel közösen.

A kötethez meditációs gyakorlatokat tartalmazó hanganyag is tartozik, amely a Scolar Kiadó weboldaláról tölthető le. A gyakorlatokat egyaránt végezhetik a szülők és gyermekeik, egy részük kifejezetten a kamaszok számára készült.

Mi a mindfulness?

Jelentése tudatos jelenlét – olyan velünk született képesség, amely gyakorlással előhívható, fejleszthető és elmélyíthető. A figyelemmel és a jelenléttel kezdődik minden, azzal, hogy egyetlen dologra összpontosítunk, a jelen pillanatban, ítélkezéstől mentesen. Erre mindenki képes, mégis kevesen gyakorolják. Sosem késő elkezdeni.

A könyv itt rendelhető meg >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × egy =

hirdetés