A gyerekek megőrülnek érte, a szülőket az őrületbe kergeti. Slime mánia. Rendhagyó recept ragacs gyurmához, kezdőknek

Nyálka, ragacs, ezek a szalonképesebb jelzők, melyekkel ezt a különleges állagú gyurmát illetik és ami legalább annyira menő mostanában a gyerekek körében, mint pár hónapja a fidget spinner. Műtakonynak is hívják, legalább olyan jól nyúlik, mint a rétestészta, de annál sokkal jobban ragad. Játékboltokban természetesen már készen is kapható – csillogó, illatos változatok is -, de sokkal izgalmasabb házilag elkészíteni. Tele van a YouTube bemutató videókkal… Rosszabb, mint az influenza, azt valahogy meg lehet úszni. A slime mánia viszont annyira ragadós, mint maga a produktum. Rendhagyó receptleírás következik, kezdő műnyálkagyártóknak.

Hozzávalók

folyékony ragasztó 

borotvahab

kontaktlencse folyadék vagy folyékony mosószer

színezőanyag: ételfesték vagy tempera

spatula vagy más megfelelő eszköz a keveréshez

Sokan készítik a bóraxos változatot. Vegyszerboltokban fellelhető, ám a gyógyszertárak hivatalosan nem adhatnának ki por állagú bóraxot, és ahogy tapasztaltuk 3 különböző helyen, nem is adnak… Nem véletlenül. A bórax veszélyes az emberi szervezetre – szem-, bőr- és légzőszervi irritációt okozhat, s egyéb betegségeket. Szervezetbe jutva már 5 grammja halálos méreg, ha gyerekekről van szó… Elképesztő ehhez képest, hányan használják fel gyerekeknek szánt ragacs gyurmához.

Elkészítés

Készítsd elő a szennyeskosarat-  nagy eséllyel hamarosan használni fogod a mosógépet.

Készíts elő egy nedves konyhai törlőkendőt – nagy eséllyel hamarosan használni fogod a lakás különböző részein (amennyiben a gyerek mozgékony, rafinált és fürge, váratlan helyeken is).

Az asztalt, ahol készíted, tedd teljesen szabaddá, ne hagyj elöl például könyveket, tankönyveket…

A legjobb, ha a mosogató közelében készíted.

Készítsd elő a sampont, a hajszárítót.

Ha biztosra szeretnél menni, a ragasztóból vegyél legalább hármat. Vagy négyet, ötöt…

A folyamat: egy törhetetlen tálba nyomd ki a folyékony ragasztót, nyomj rá bőségesen borotvahabot. A tökéletes slime-hoz szükséges borotvahab mennyisége egzakt módon nem mérhető… Ránézésre, érzésre nyomj bele kb. két ökölnyi habot. Keverd alaposan össze. Add hozzá a színezőt (temperát), majd ha egyneművé keverted, jöhet a kontaktlencse folyadék vagy a mosószer.

A mosószeres változat is lehet tökéletes. Nálunk nem vált be. Egyszer sem.

A kontaktlencse folyadék ellenben hatásosabbnak bizonyult, nem spóroltunk vele, és a 3. kísérletezésre végre össze is állt a ragacs. (Végre kulturáltan ragadt.)

A gyermek megnyugodott.

Mire jó a műtakony?

Szórakoztató. Tökéletesen le tudja kötni a gyerekeket. Rugalmas, nyúlós, kellemes tapintású gyurma, lehet gyúrogatni, nyújtogatni, alakítgatni. Bevethető finommotorikai fejlesztésre. Sikerélmény, ha sikerült tökéletes állagú gyurmát készíteni. Ehető (!) változatban is elkészíthető gumicukorból vagy pillecukorból… A YouTube tele van külföldi és magyar műtakony-készítővel, rengeteg videót találsz a témában…

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 5 =

hirdetés