A karácsony benned van, nem az ajándékokban. Így ünnepeld minimalista stílusban idén!

Bár az amerikai filmekből azt tanultuk, hogy a karácsonynak káprázatosnak, ragyogónak, ajándékoktól és ételektől roskadozónak, sőt kimondom, tökéletesnek kell lennie, nem muszáj idén is ebbe a hibába esned. Nyugodtan engedhetsz a gyeplőn és tarthatsz egy olyan ünnepet, amit élvezel is. A minimalista karácsony ebben segít neked. Mutatom, hogyan és miért.

Hányszor álltál már úgy a konyhádban karácsonykor, hogy azon aggódtál, minden megvan-e, ami kell? Hányszor robotoltad végig a napokat, heteket, hogy felkutasd a tökéletes ajándékot és megfőzd mindenkinek azt, amit szeretne? Hányszor huppantál bele a fotelbe, miután a körülötted élők igényét kielégítetted, a rengeteg edényt elsikáltad, a vendégek hazamentek, és vetted észre, hogy eltelt ez a karácsony is? Te pedig nem is élvezted, sőt szinte észre sem vetted, annyira másoknak és a tökéletesnek akartál megfelelni. Ennek vége, ha minimalista stílusban ünnepelsz.
Hogy miért?

A minimalista karácsony kevesebb stresszel jár, ami egyet jelent a több örömmel és nyugalommal. Ahelyett, hogy munkának éreznéd, valóban kikapcsolódás lesz és pihenés. Azon van a hangsúly, hogy hogyan akarsz ünnepelni, miket akarsz tenni nem azon, hogy miket muszáj.

Jól hangzik, nem igaz? De hogyan lesz minimalista a karácsony és egyben tökéletes?

EAB Designs

Először is, értelmezzük úja, mit is jelent a tökéletes! A legtöbbünk fejében él egy kép erről a szóról. Minden passzol, mindenki mosolyog, és minden idilli. Mindenki úgy viselkedik, gondolkodik, ahogy mi elvárjuk és még az időjárás is kényünk-kedvünk szerint alakul. Ha pedig valami gubanc kerül a tervbe, jön a mérhetetlen harag, sírás és csapkodás, hogy miért nem lehet egyetlen napra minden úgy, ahogy akarjuk. Csakhogy, ha jobban belegondolsz, nem attól lesz minden szuper, hogy megfeszíted magad, és rákényszerítesz másokra olyat, amit nem akarnak, vagy, amik nem ők. És az sem járja, hogy stresszelsz és hárpiává változol. Ez mitől lenne tökéletes? Kívülről talán igen, de kinek is akarsz megfelelni? Nem az lenne a lényeg, hogy TE jól érezd magad?

Nem kell a tökéletesről lemondanod, csak értelmezd újra! Nem baj, ha kicsit szétreped a bejgli, mint ahogyan az sem, ha leeszed az abroszt. És az sem katasztrófa, ha nincs ajándék a fa alatt, vagy csak egyetlen ág tölti be a karácsonyfa szerepét. Tőled és az érzéseidtől lesz tökéletes az ünnep.

És ha már sikerült változtatnod a hozzáállásodon, itt van négy módszer, amivel még szebbé és minimalistává varázsolhatod a karácsonyt.

Vállalj kevesebbet!

Ha abból áll már most is napi teendők listád, hogy mit kell még beszerezned a nagy napra és hova kell elmenni, akkor vedd elő, és húzz ki róla pár dolgot! Gyanítom, a fele olyan tennivaló, amire nincs is szükség és nélküle sokkal boldogabb leszel. Például, nem kell tíz féle süteményt sütnöd, vagy öt féle sültet készítened. Ha máskor nem esztek meg ennyi ételt, most miért lenne másképp? Válasszatok valamit a hagyományos menütök közül, vagy próbáljatok ki minden évben új receptet, de ne vigyétek túlzásba! Ha eddig minden karácsonykor kipukkanásig etted magad, állíts új hagyományt és gondolj az egészségedre, na meg a Földre! Se a gyomornak nem jó a mértéktelen fogyasztás, sem a környezetnek, ha a végén a kukában köt ki az étel.

Vásárolj kevesebbet!

Évek óta tanúi vagyunk a mérhetetlen pénzköltésnek. Az is lehet, hogy olykor mi magunk is engedünk a csábításnak és szórni kezdjük a pénzt, gondolván: karácsony van, ennyi belefér. De vajon valóban belefér? Mi szükség van egy újabb játékra a gyereknek, ha még az előző is működik, hova tovább, már azzal sem játszott? Félsz, hogy megszólják az iskolában a kevés vagy nem drága ajándék miatt? Ha így van, gondolkozz el, a te gyereked jár valóban rosszabbul vagy azok, akiknek a szülei így vélekednek? Minek vennél meg valamit, csak mert leárazás van és rád akarják sózni az üzletek? Miért kellene a harmad unokatestvérnek és a hentesnek is ajándékot venned? Persze, kedves emberek lehetnek, de a pénztárcád sem kimeríthetetlen. Idén légy tudatosabb és húzz egy határt! Készíts magad ajándékot! Nem kell hozzá extra tehetség, hidd el, sikerülhet! Vagy ha mindenáron vásárolni szeretnél, akkor sorsoljatok, ki kit ajándékoz meg idén. Bőven elég lesz. Hiszen nem az ajándékokon van a hangsúly, hanem a minőségi időn.

Dekorálj okosan!

Lezárhatatlan tetejű dobozok, a szivárvány minden színében pompázó díszek, a gyerek régi alkotása, egy újabb csomag égő, és még ki tudja, mik hevernek a szekrény vagy a pince mélyén. Ha nálatok is ez a helyzet, akkor ideje szortírozni. Szükségtelen mindent ráaggasztani a fenyőfádra, legyen inkább ízléses. A kevesebb több. És ha már fa. A lényeges kérdés minden családban, mű vagy élő? Mindenki maga dönti el, de a fő szempont legyen az a minimalista karácsony jegyében, hogy nem viszed túlzásba. Ha ragaszkodsz az élő fenyőhöz, szíved joga, de ezzel is játszadozhatsz egy kicsit. Mi lenne, ha csak egy kis, cserepes fenyőt díszítenél fel, aztán kiültetnéd a kertedbe? Vagy fenyőágakból készült asztaldísz lenne az idei év fénypontja? Légy kreatív és emlékezz, ne vidd túlzásba!

 

Adj másoknak is!

Lehet elsőre rémisztőnek tűnik a gondolat, hogy menj el karácsonykor otthonról és segíts azoknak, akiknek kevesebb jutott mint neked, de nem bánnád meg. Ha nem is Szenteste, de a karácsonyi időszakban szánj rá időt, hogy felkeress egy ingyen konyhára ételt osztani. Így látod majd, mennyire sok felesleges cuccal vetted eddig körbe magad, és segítesz is azoknak, akinek nagy szükségük van rá.

Ahhoz, hogy tökéletes legyen a karácsony nem kellenek nagy díszek, elpazarolt ételek, felesleges stressz és pénzkidobás. Attól lesz tökéletes, hogy azokkal vagy, akiket szeretsz és megbecsülöd amid van. Töltsd idén a karácsonyt minimalista stílusban, és vedd észre, hogy a karácsony több, mint ajándékok tömkelege.

A karácsony benned van.

Szerző: Bene Andi, Lélekszimfónia 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

hat + 8 =

hirdetés