A kevesebb több. A minimalizmus elve az öltözködésben. A fenntarthatóság döntés kérdése és az otthonunkban kezdődik

A kevesebb néha több – ez az öltözködésre is igaz. Nem mindenki szeret mintás ruhákat hordani. Ha te is ilyen vagy, akkor neked találták ki a minimalista öltözködési stílust. Az ebbe a stílusba tartozó ruhákat alapdaraboknak is nevezik. Remekül kombinálhatók egymással, általában egyszínűek, abból is az egyszerűbbek, mint fekete, fehér vagy szürke, ritkább esetben pasztell, színes darabok. 

Ezek a ruhadarabok hosszabb utazáskor is nagyon praktikusak lehetnek. Mindenki szeret változatosan és csinosan öltözni. Egy hosszított minimalista póló vagy testhez álló egyszínű ruha remekül variálható egy övvel, egy sállal, vagy egyéb kiegészítőkkel és máris nem öt különböző ruhára lesz szükség.

Számos olyan ruhadarab van, melyet kifejezetten azzal a szándékkal álmodott meg a tervező, hogy variálható legyen, kényelmes vízparti ruhaként éppúgy viselhető, mint akár elegáns alkalmakkor – megfelelő kiegészítővel.

Ha ezen elv szerint öltözködünk (és vásárolunk), kevesebb ruhadarabra lesz szükségünk, a textíliák kevesebb helyet foglalnak a szekrényben, kevésbé jelent gondot a tárolás, a gardróbrendszerezés, a megunt, használt ruhák szelektálása, továbbadása, s mivel nem a mennyiség (a sok ruha) jelenti a lényeget, magasabb árfekvésű, minőségi darabokat is beszerezhetünk.

Természetesen fontos a környezetvédelem is! A fast fashion irányzat nagy nyomást gyakorol a trendkövető fogyasztókra, a középkategóriás márkák már nem szezononként dobnak piacra új kollekciót, hanem akár évszakonként két-három alkalommal is.

Ez azt jelenti, hogy a nagyobb üzletek polcain akár havonta megújulhat a kínálat. Óhatatlanul felmerül a kérdés: vajon mi lesz ezzel a töménytelen ruhamennyiséggel? Nagy port kavart nemrégiben egy nagy nemzetközi divatmárka – közölték, elégetik a rajtuk maradt ruhákat, kiegészítőket. Nem adományozzák el, mert az ront a márka presztízsén. Inákbb megsemmisítik a készletet. El sem tudjuk képzelni, hogy ezzel mennyi káros anyag kerül a levegőbe…és mekkora pazarlás ez!

Egy fecske nem csinál nyarat… Sokan érvelnek ezzel. A döntés a kezünkben van. Mindenki számít. Minden egyes ember hatással van a környezetére a mindennapi tevékenységei során, jóllehet, ez nem mindig tudatosul bennünk. Törekednünk kell a fenntarthatóságra a saját életünkben is. Akkor is, ha öltözködésről vagy divatról van szó. 

– Tolvaj Vica –

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

16 − három =

hirdetés