A klasszikus hatlapos

Egyik gyerekkori kedvenc sütim, a hatlapos receptjét keresve meglepve tapasztaltam, hogy még a klasszikus, régi receptleírásokat tartalmazó receptkönyvekben sem találtam meg a készítési útmutatót. Az Interneten viszont százféle hatlapos recept kering. Az itt közölt recept hasonlít leginkább az általam ismert klasszikus verzióra.

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg rétesliszt, 30 dkg sima liszt, 12 dkg sütőmargarin vagy zsír, 10 dkg porcukor, 2 db tojás, 1 csomag szalalkáli, fél dl tej, 1 evőkanál olvasztott méz (a méz el is maradhat, de finomabb, lesz mézzel)

Hozzávalók a krémhez:

30 dkg kristálycukor, 2 dl víz, 1 l tej, 5 evőkanál rétesliszt, 3 db tojás, 1-2 evőkanál kakaópor, 25 dkg sütőmargarin, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

A tésztához forró tejben felfuttatjuk a szalalkálit, hozzáadjuk a kétféle lisztet, a margarint, a porcukrot, a tojást, a mézet, és összegyúrjuk annyi tejet adva hozzá, hogy könnyen lehessen sodorni. Fél óra pihentetés után 5-6 cipóra osztjuk, 4-5 mm lehetőleg azonos méretű, vékony lappá nyújtjuk, majd lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt lapos tepsiben világosra sütjük (180 Celsius-fokon kb. 10-12 perc alatt megsül, de érdemes figyelni a tésztát sütés közben, mert forró sütőben hamarabb megsül. Ha a tészta kezd pirulni, kivehető a sütőből). Ha a tészta sütés közben felhólyagosodna, nem kell megijedni, és attól sem, hogy a tészta kemény – vigyázni is kell a mozgatásával, mert könnyen törik. Ha töltelék kerül bele, megpuhul a tészta.

A töltelékhez megpirítjuk a kristálycukrot, és 2 dl vízzel felengedjük. Utána 1 liter tejben elkeverjük a 3 tojást, 5 evőkanál réteslisztet és 1-2 evőkanál kakaót, ezt a pirított cukorhoz adjuk, sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a margarint és a vaníliás cukrot. Megtöltjük a hideg krémmel a lapokat. Ideálisan 1-2 napig célszerű a sütit hűvös helyen tartani fogyasztás előtt.

Fotó: www.ocsicukraszda.hu

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + 13 =

hirdetés