A legfinomabb hatlapos. Régi családi recept

Bevált családi receptünk hatlaposhoz.

Hozzávalók

A tésztához

50 dkg finomliszt + csipet só

10 dkg kemény vaj vagy zsír

15 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 ek rum (vagy rumaroma)

1 csomag szalalkáli

1 – 1,5 dl tej, amennyit felvesz

A krémhez

35 dkg cukor

1,5 l tej

5 dkg cukrozatlan 20-22% kakaóvaj tartalmú kakaópor

8 púpozott evőkanál finomliszt

10 dkg vaj

1 kiáztatott citrom v. biocitrom reszelt héja

Elkészítés

A lisztet a vajjal vagy a zsírral és a cukorral elmorzsoljuk.

A tejben a szalakálit felfuttatjuk és a liszthez adjuk. Összegyúrjuk, kidolgozzuk rétestészta keménységűre.

Vigyázzunk, mert nyújtáskor hamar elszakad, alatta mindig lisztezzük, mert kissé ragadhat.

A tésztát hat egyenlő részre vágjuk, cipókba gyúrjuk, 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsi hátán egyesével világos zsemle színűre sütjük 5-8 perc alatt 180-as hőfokon. Figyeljük, mert hamar megsülnek, s a szélei megéghetnek!

Amikor kivesszük, a tészta még puha. Ha kihűlt, is óvatosan bánjunk vele, mert nagyon törékeny.

Elkészítjük a krémet. A lisztet a kakaóval, a cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd felforraljuk állandó keverés mellett. Figyeljünk rá, mert hamar odakozmál; sűrű krémmé főzzük, amíg bugyog mint a spenót.

A krémet levesszük a tűzről, langyosodásig hűlni hagyjuk, közben megkevergetjük, mert bőrösödik a teteje. A vaj 3/4 részét elkeverjük benne.

Ha kihűlt, megtöltjük a lapokat.

A tetejére a megmaradt vajat felolvasztjuk, a tésztára kenjük, majd porcukorral meghintjük.

Tipp: mindig annyi szeletet vágjunk belőle, amennyit azonnali fogyasztásra szánunk, a többi maradjon a tepsiben. Alufóliával alaposan lefedve, hideg, száraz helyen tároljuk.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 11 =

hirdetés