I love panel | Ezek a legszebb panellakások Budapesten!

Egy hónapon keresztül keresték Budapest legszebb panellakását és legtakarékosabb épületét az I love panel pályázat keretében. A kiírók célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a sokat bírált panellakások pozitívumaira, s bebizonyítsák: megfelelő kialakítással és korszerűsítéssel kellemes, gazdaságos életvitelt biztosíthatnak lakóiknak.

A panellakás szépségversenyre 125-en neveztek be otthonuk fotóival; egy játékos 5 képpel indulhatott. A fotókra a Facebookon szavazhatott a közönség, 17 776 lájk érkezett a beküldött képekre, ez alapján született meg a végeredmény. A fődíjat egy  XV. kerületi panellakásban élő Kóczián Patrícia nyerte.

Az 1. helyezett, vagyis a legszebb budapesti panellakás. A fotón Kóczián Patrícia látható
Fotó: Reviczky Zsolt

– Október első napjaiban költöztem a lakásba. Ez az életvitel nekem új, ugyanis Mátészalkán nőttem fel családi házban. Jó dolog a lakótelepi életben a nagy lakóközösség, ahol mindig lehet találni segítőkész szomszédokat – mondta a verseny első helyezettje, aki azt is elárulta, hogy a lakás felújítása nem okozott sok nehézséget.

– A lakás állapota átlagosnak volt mondható, egy tisztasági festés után is költözhető lett volna, de én tovább gondoltam a lakás szín és formavilágát. A lehetőségekhez, megkötöttségekhez mérten alakítottam saját ízlésem szerint, egyedi bútorokkal és harmonikus színárnyalatokkal tettem számomra otthonossá.

Patrícia azt is elárulta, hogy a lakás berendezése során nem használt külső segítséget, régóta érlelődött benne, ha saját lakása lesz, azt miként szeretné berendezni.

Miért jó panelben élni? Patrícia válasza: élvezem, hogy nem kell fát vágni és befűteni, nem kell füvet nyírni sem, az erkélyt mégis kiskertté tudom varázsolni.

 

A legszebb panellakás egyik részlete
Fotó: Reviczky Zsolt

A 2. legszebb fővárosi panellakásban Csáki Anikó él.
A nyitóképen is ez a lakás látható

Csupafehér konyha
A 3. legszebb budapesti panellakás Bobák Barbaráé

Bobák Barbara a fehér szín, ha úgy tetszik, a steril lakberendezés szerelmese

Fehér, csipetnyi feketével

 

Melyik a legtakarékosabb panelépület a fővárosban?

Lakásvásárláskor az esztétikum és a könnyű alakíthatóság mellett vitathatatlan fontossággal bír a rezsiköltség is. Ebből adódóan az „Legtakarékosabb épület” pályázat olyan budapesti távfűtéses panelépületek között hirdetett versenyt, melyek az energiahatékonysági szempontokat figyelembe véve törekedtek a fogyasztásuk csökkentésére és eredményeket értek el. A FŐTÁV célja a versennyel az volt, hogy számszerűsíthető példákkal mutassa be, hogy a korszerűsítéseknek köszönhetően a panellakások fenntartása pénztárcabarát lehet. A Legtakarékosabb épület pályázat kevésbé bizonyult népszerűnek, mindössze 13 nevezés érkezett, jelenleg a pályázatok kiértékelése zajlik.

A legszebb panellakások képeit, valamint a legtakarékosabb épületek fogyasztási adatait, megtakarításait a FŐTÁV honlapján lehet később megnézni.

Hamarosan bemutatjuk azon versenyző panellakását is, amelyik ugyan nem nyert a szépségversenyen, noha szerintünk ritka ízlésesen van berendezve.

 

Ajánló

Batár Zsolt lakóháza

Hol lakik hazánk egyik legfelkapottabb építészeti fotográfusa?

hirdetés
1 válasz
  1. Anya-nyanya
    Anya-nyanya says:

    Steril, kórház, sci-fi… ez mind igaz, meg az üres polcok is. Szerintem ahol például gyerek van, ott sosincs rend. Sokkal jobban szeretem azokat az otthonokat, ami életszerű(bb): kis ficak beépítve, az ajtó fölötti falrész könyvespolcnak kihasználva, kád széle körbepakolva stb. Nekünk valahogy sohasem sikerült azt elérni, hogy a (jelzem: szép, nagy!) konyhánk pultjai üresek legyenek. Kávéfőző, mikrosütő, sandwich-maker, turmixgép, kenyérsütőgép sorakozik az egyik oldalon. Az “üres”, ún. előkészítő pulton (ez az ablakos pultrész) is mindig akad egy-két ottfelejtett fűszer, vegeta vagy leveskocka. A fridzsider két oldalán pedig a létra és szatyrok, illetve a másik oldalán mindig áll 2-3 karton ásványvíz. A nappaliban elől vannak a távirányítók, asztali papírzsebkendő-tartó, olykor egy-egy újság vagy könyv. Éljük a lakást, lakunk benne, képtelenség lenne MINDENT eltüntetni szem elől… és tényleg úgy érezném, mintha nem is hús-vér emberek, hanem sznob humanoidok laknának ott, akik kizárólag étteremben étkeznek, és minden nap jön a bejárónő. Az a csilli-villi műtő-tisztaságú lakás egyből elveszíteni a szüzességét (és a varázsát?), ha a fiam focizás után végigtrappolna a steril kövön a jó kis sáros cipőjében, miközben szabadkozva vigyorogna, hogy “Bocs, megint elfelejtettem, hogy ne a fürdőszobában, hanem a bejáratnál vegyem le. Nehari!”
    Pici rekeszek, beépített szekrények, hangulatos megoldások, barátságos színek, fények, hangulatok teszik otthonná az otthont, nem a “házi hóvakság”! Szerintem!!! :-D

    Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − 2 =

hirdetés