A lélegeztető emberek

KÉP ALÁ ÍRÁS

És voltak azok a meglett, savanyú szagú férfiak, akik dohánytól és pálinkától szétdőlt kerítéssel a szájukban vigyorogtak a világra, amiben semmi vigyorognivaló nem volt. De ők csak döcögtek a röhögéstől, mint egy nyikorgó tehervonat, kinevették ezt a beteg hazát, a főnökeiket, kinevették a napot, ami szürke porként pergett ki a kezünk közül.

Ők voltak a lélegeztetőink, általuk jutottunk valami sóhajszerű lélegzethez, tőlük vártuk azokat a mondatokat, amik képtelen csínytevésekről meséltek. Az öreg Jágerről, akinek egy cimborája részegen beleesett valami gödörbe, de az öreg nem tudta kihúzni, mivel rajta állt a cimbora kézfején, amivel a gödör szélébe kapaszkodott. Vagy az ügyeletes sztori a Karcsi papáról, aki egy kocsmáros feleségét kufircolta, s mint minden zugkufircoló ő is biztos volt abban, hogy körültekintően járt el, a gyanú halvány árnyéka sem vetül rá és nem veti meg senki a bűnös viszony miatt. Mígnem a kocsmáros – aki persze az elejétől tudott mindent – odébb nem rakta a létrát, amin Karcsi bácsi föl szokott mászni a ténsasszonyhoz s elvágta ezzel a szökési útvonalat.

Velük mindig történt valami könnyű kis magyar abszurd, amin el tudtunk kacarászni napokig és megpakoltuk vidám mesékkel a vicces zsákot, amit aztán kisfröccs hidegségű, esti barátkozó helyeken kibontottunk.

Ám ezek a boldog és vidám emberek egyedül maradtak késő estére, legföljebb egy öreg macskát toltak odébb a lábfejükkel, midőn beléptek az ajtón. Aztán megmelegítették valami elvágott csibének a sovány nyakát, ittak hozzá kicsike karcos fehéret, rápippantottak egy Kossuthra, a füstöt egykedvűen az ég felé fújták, szétterülő női ruhákat láttak lebegni a füstben, majd hangosan nevetni kezdtek valami hajmeresztő történeten, folyt a könnyük, szipogott az orruk, majd váratlanul, keservesen sírni kezdtek. Olykor helyettünk is.

Fotó: Fortepan, Urbán Tamás, 1974

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő + tizenkilenc =

hirdetés