A lombikkezelés terhei. Az érzelmi igénybevétel, a fizikai megterhelés, és az anyagiak

Az, hogy lombikprogramra kényszerülsz, jobban megvisel, mint ahogy azt elképzelni, vagy felmérni tudod. Megrendíti az értékességedbe, az önbecsülésedbe vetett hitedet. Érinti az identitásodat és az énképedet. Csalódsz a testedben. Megkérdőjelezel számtalan olyan dolgot önmagaddal kapcsolatban, ami addig fel sem merült benned. Bekorlátoz. Meghatároz. Elképesztő módon kiszolgáltatottá tesz, mert nem te döntesz arról, hogy mikor és hogyan fogan a kis babád, hanem rá kell bíznod magad az orvosokra és a gyógyszerekre. Az a rossz hír, hogy ezt nem lehet „sérülés nélkül” megúszni.

„Eső után kisüt a nap, úgy szeret.” (Kornis Mihály)

Fontos megőrizni önmagad! Hogy amikor a gyermek megérkezik, még ő is azt a klassz embert ismerje meg, aki eredetileg vagy. Fogadd el, hogy az életnek van egy olyan része, amit nem tudsz irányítani. Ami tőled függetlenül alakul. Amit irányítani tudsz az az, hogy miként viseled. Hogy megtör, vagy több leszel általa.

Orvostól, egészségügyi személyzettől soha ne fogadd el a bántó hangnemet, vagy bánásmódot! Állj ki magadért, vagy válts intézetet! Megteheted. Érzelmileg és testileg végtelenül kiszolgáltatott és sérülékeny vagy. Keress olyan szakembereket, akik képesek ezt tekintetbe venni.

Lesznek olyan kapcsolataid, melyek megkopnak, és lesz olyan ember, akik elveszítesz. Mert nem fog „egy nyelvet beszélni” veled. Ő kismamaként panaszkodik az aranyerére, te pedig hármat is bevállalnál, plusz egy évet szex és kávé nélkül, csak jöjjön már a gyerek! Lesznek, akik nem fogják elbírni a történeted súlyát. Mert tehetetlenek lesznek, elfogynak a szavaik és ezzel nem tudnak majd mit kezdeni.

csalad4Sokat fogsz vizsgálatokra járni. Hormonszint vizsgálat vérvétellel, a tüszőid érésének követése ultrahanggal – ezekből is sok vár rád. Időre kell majd menned, sorba kell majd állnod, és várni, várni, várni… Készülj fel, vigyél magaddal zenét, könyvet, újságot, túlélő falatkákat és folyadékot. El fogsz csigázódni.

Az injekciók hasba és combba való beadása nem kellemes. Fáj, csíp, feszít, belilul, becsomósodik – a végére már utálni fogod. Készülj olyan kenőcsökkel, amelyek csillapítják kicsit ezeket a kellemetlen kísérő tüneteket. A rengeteg beadott hormon meg fogja viselni a szervezetedet. Fáradékony leszel, néha kő nehezek a végtagjaid, fájni fognak az izmaid, az ízületeid, és hőhullámaid lesznek. Ahogy érnek a petesejtjeid, egyre jobban fog fájni, feszülni az alhasad.
Pihenj sokat. Menj masszőrhöz. Könnyűeket egyél. És igyekezz edzésben tartani a testedet. Minél fittebben kezdesz bele a folyamatba, annál jobban fogod viselni az egészet.

Még az államilag támogatott kezeléseknek is ára van. Konzultációs díjak, laborköltségek, és a gyógyszerek ára. Sok pénz, készüljetek rá előre. Számítsd bele a munkából kieső időszakod költségeid is. A petesejtleszívás és az embrió visszaültetés napját teljes precizitással nem lehet megmondani, tehát érdemes szabadsággal, vagy táppénzzel készülnöd erre az időszakra.

Több alternatívája van a szülővé válásnak. Járj utána ezeknek, és derítsd ki, hogy melyiket tudod közel engedni magatokhoz. Petesejtdonor, spermadonor, örökbefogadás. Kérdezz sorstársakat, kérd segítő szakember véleményét.

A gyermek utáni vágyakozást soha nem kell feladnod – de van, hogy amikor el kell fogadnod a testi és érzelmi határaidat. Van az az életkor, az az egészségügyi állapot, az a fájdalomszint, ami kimondatja, beláttatja veled, hogy „ebből így most elég.” Ha valamit feladsz, az nem mindig jelenti azt, hogy gyenge vagy. Néha azt bizonyítja, hogy elég erős és okos vagy, hogy elengedd és továbblépj.

 

 

Kapcsolódó írás

„Önátadásból megbuktál! Így nem fogsz tudni szülni!” Mondatok, melyeket nem szívesen hallasz, ha gyereket szeretnél

„Önátadásból megbuktál! Így nem fogsz tudni szülni!” Mondatok, melyeket nem szívesen hallasz, ha gyereket szeretnél

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − 2 =

hirdetés