A magyar nők nem foglalkoznak a változó korral? Természetes módszerek

A tévhitekkel ellentétben a menopauza nemcsak kellemetlen tüneteket okoz, de bizonyos esetekben kapcsolatba hozható súlyos egészségügyi problémákkal is. Ma Magyarországon közel egymillió, 48-58 év közötti nő él, akik koruknál fogva érintettek, de sajnos többségük nem fordul orvoshoz – mondja Dr. Ács Nándor, a Magyar Menopauza Társaság elnöke.

A nők szervezete teljesen átalakul a késői negyvenes és korai ötvenes éveik tájékán. A nemi hormonrendszer (azaz a progeszteron és az ösztrogén szintjének) változása, a menstruációs ciklus elmaradása számos kellemetlen tünettel jár: hőhullámok, izzadás, álmatlanság, fokozott bőr és nemi szervi szárazság, hízékonyság. Sajnos ebben az időszakban a legtöbb nőnek megváltozik a hangulata is, gyakrabban sírnak, érzékenyebbé válnak, súlyos esetben akár depresszió is felléphet.

Dr. Ács Nándor, a Magyar Menopauza Társaság megválasztott elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: a menopauzával járó kellemetlen tünetek, hőhullámok, izzadás, kedélyhullámzások mellett súlyos betegségek is felléphetnek, a szervezetben beállt változások következtében: az ösztrogén lecsökkent szintje ugyanis megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, illetve gyakori a csontritkulás is. A korábban létező menopauza központok mára nagyrészt megszűntek, így nincs szervezett kerete a változó korban lévő hölgyek kivizsgálásának. Emiatt valóban csak a betegeken múlik, hogy elmennek-e az orvoshoz. Ilyenkor minden hölgynek érdemes elvégeztetni különböző szűrővizsgálatokat, vérvizsgálatot, mammográfiát, megelőzve ezzel a komolyabb problémák kialakulását. Ráadásul az egyéb tünetek is enyhíthetőek különböző módszerekkel.

Japán keserűfű

A változó kor kellemetlen tünetei, így a hőhullámok, levertség, kedélyingadozás néhány megfontolandó praktikával, egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással is enyhíthetők. Az ártéri japán keserűfű kivonata például a kutatások szerint 75 százlaékkal csökkenti a hőhullámokat és az izzadást egyaránt. A nemi szervek szárazsága is felléphet, ami külső ápolószerekkel is kezelhető. Az alvásproblémáknál érdemes odafigyelni a zavartalan (hang- és fénymentes) körülmények megteremtésére és kerülni kell a nehéz ételeket közvetlenül lefekvés előtt. Természetesen a japán keserűfű kivonatának használata kiegészítendő rendszeres mozgással és relaxációs módszerekkel. A japánok és a kínaiak egyébként már évszázadok óta fogyasztják a növény szárát és gyökereit, mert úgy vélik, hogy öregedésgátló hatással bír.

Természetes módszerek – miben hisznek a sztárok?

Több öregedő sztár botox-szal vagy plasztikai trükkökkel próbál fiatalabbnak tűnni, de ezek olykor szörnyű eredményhez vezethetnek.

 

Jane Seymour testének rugalmasságát jóga- és tornagyakorlatokkal tartja formában, antioxidánsokban gazdag ételeket fogyaszt, és naponta megiszik egy-egy pohár jó minőségű fehér bort. Demi Moore szintén a keleti tanok léleknyugtató meditációiban, a jóga és a pilates alakformáló gyakorlataiban hisz, emellett pedig nyers vegán diétán él, sőt még a kozmetikumok közül is csak a teljesen növényi eredetű, bio natúrkozmetikumokat használja. Monica Bellucci miniadagokat eszik, rengeteg vizet iszik, emellett pedig rendszeresen úszik és jógázik. Mindegyikük szép, és az alakjukat sem vesztették el.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 4 =

hirdetés