A mák jótékony hatásai. A mézes mák mint elixír
A mák rendkívül értékes gyógynövény. A népbetegségnek számító csontritkulás megelőzésére kifejezetten ajánlott a rendszeres fogyasztása. A mák és a belőle hidegen préselt olaj B1-, B5-, B6-, B7 vitaminokon kívül tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, nátriumot, emellett a kerti mákban mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható.
Élettani hatások
A mák olajának rendszeres fogyasztásával csökken a vér lipidszintje, kedvezően szabályozza a koleszterinszintet. A mákolaj nyugtatólag hat az idegrendszerre, segíti a pihentető alvást. Tisztítja a bélrendszert, a bőr a mák olajától táplált és puha lesz. Arc- és bőrradír is készíthető belőle.
A csontok épüléséhez kalciumra van szükség. A mák nyolcszor annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej, ráadásul a mákban ideális mennyiségben megtalálható a kalcium felszívódásához szükséges foszfor és magnézium is. Ezért kihagyhatatlan kiegészítője a csontritkulás kezelésének, illetve jelentős szerepe lehet a megelőzésben, a csontjaink karbantartásában.
Érdemes hetente legalább egyszer mákos ételt fogyasztani. Nem feltétlenül kell süteményt vagy mákos tésztát készítenünk, joghurtban is elkeverhetünk egy-egy teáskanálnyi darált mákot.
Mézes mákot is készíthetünk – régi népi recept.
Hozzávalók
500 g mák darálva
500 g méz
kevés tisztított víz – lehetőleg ne csapvizet használjunk
Elkészítés
A mézet és a mákot tegyük egy melegíthető üvegedénybe. Gőz fölött kevergetve melegítsük össze, tegyünk hozzá kevés vizet, hogy keverhető masszát kapjunk. Ne melegítsük túl, semmiképpen sem legyen melegebb, mint a saját testhőmérsékletünk.
Tegyük zárható üvegbe és tároljuk hideg helyen. Fogyasszunk naponta 1 evőkanállal belőle.
Érdekességek
Több szólásunk kapcsolódik a mákhoz. Ha mákja volt valakinek az azt jelenti, hogy valamit megúszott, szerencséje volt egy szituációban. Mákvirágnak nevezzük azokat, akik rosszul viselkednek, korholást érdemelnek. Ha hosszú életet kívánunk valakinek, azt mondjunk: nem kívánok egyéb átkot, egyél meg egy hekto mákot; minden nap csak egy-egy szemet, addig élj, míg meg nem eszed!
Fotó, szöveg: Molnár Ágnes, Szeretetrehangoltan
Receptajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.