A mint ajándék, B mint barátság. Ferenc pápa szavai gyerekeknek. Könyvajánló

„Tanulj a csodából, gyakorold a rácsodálkozást. Élj, szeress, higgy.”

Egy igazán szimpatikus könyv egy szimpatikus embertől, aki nem mellesleg a római katolikus egyház vezetője jelenleg. 

Ferenc a gyerekek pápája. A könyvben főleg gyerekeknek szóló meglátásait osztja meg azon témákról, melyek valóban érdeklik őket: barátság, iskola, család… Egyszerű, mégis hatásos nyelvezete révén képes átadni gondolatmenetei értelmét.

Ferenc pápa – amellett, hogy a katolikus világ vezetője – napjaink meghatározó és a fiatalok körében is népszerű gondolkodója. E gyönyörű könyvében főleg gyermekeknek és fiataloknak szóló meglátásait osztja meg azokról a témákról, melyek valóban érdeklik őket: a barátságról, az iskoláról, a családról… A kötet szótár formájában, A-tól Z-ig gyűjti össze a Szentatya legszebb mondatait. Egyik szócikk sem különül el a többitől, hanem utal egy másikra, a jelentések láncolata pedig segít a gyerekeknek választ találni a nagy kérdésekre, amelyek a felnőtté válás útján megfogalmazódnak bennük. Tanácsai kapaszkodókat adhatnak a legkiszolgáltatottabb, de egyben legnyitottabb nemzedéknek.

Néhány idézet a könyvből

Alamizsna

Mit érzünk a szívünk mélyén, amikor az utcán járva látjuk a hajléktalanokat, a magukra hagyott gyerekeket, akik koldulnak? Mintha már szerves részei lennének a városképnek, mint egy szobor, egy buszmegálló, egy postahivatal. Normális ez? Vigyázzatok, vigyázzunk! 

Bátorság

A békéhez bátorság kell, sokkal nagyobb bátorság, mint a háborúhoz. Bátorság kell ahhoz, hogy igent mondjunk az összefogásra és nemet az összecsapásra; igent a párbeszédre és nemet az erőszakra; igent a tárgyalásra és nemet az ellenségeskedésre; igent a kölcsönös megegyezésre és nemet a provokációkra; igent az őszinteségre és nemet a hamisságra.  mindehhez bátorság kell, nagy lelki erő kell.

Pazarlás

Valamikor a nagyszüleink a világért sem dobták volna ki a megmaradt ételt. A fogyasztói társadalomban megszoktuk a fölösleget és a mindennapi pazarlást. Olykor már nem érezzük az ennivaló igazi értékét (…). Pedig nem volna szabad elfelejtenünk, hogy ha ételt dobunk a szemétbe, az olyan, mintha a szegények, az éhezők asztaláról lopnánk!

Ízelítő a tartalomból

Adni, Adomány, Alázat, Altatódal, Anya, Atya, Barátság, Bátorság, Béke, Bizalom, Bocsánatkérés, Boldogság, Buzgóság, Csalódás, Csoda, Csók, Csönd, Együttérzés, Elkeseredés, Elkezdeni, Előre, Érintés, Falu, Félelem, Fény, Fiatalok, Foci, Gyengédség, Gyerekek, Háború, Harag, Hiba, Humor, Idő, Iskola, Íz, Játék, Jóság, Jövő, Karácsony, Kenyér, Kihívás, Környezetvédelem, Köszönöm, Lelkesedés, Megbocsátás, Mérték, Migráns, Munka, Művelni, Normális, Oázis, Öröm, Párbeszéd, Példamutatás, Remény, Simogatás, Sírás, Sötétség, Szeretet, Szív, Találkozás, Tanulás, Testvériség, Türelem, Utazás, Vágyakozás, Védelem, Vendégszeretet, Világ

Ferenc pápáról

Jorge Maria Bergoglio Buenos Airesben született 1936. december 17-én. 2013. március 13. óta ő a katolikus egyház 266. pápája.

Egyházfőként Assisi Szent Ferenc nevét vette fel, mert ő „a szegénység embere, a béke embere”.

 

Az A mint Ajándék, B mint barátság c. könyv a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg. Itt rendelhető >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − kilenc =

hirdetés