Kedvenc könyv a polcról: A Nap születésnapja. Rímes mese, ami a felnőttek arcára is mosolyt csal

Nagy Natáliának a vérében van a humorérzék, kétségtelenül sokoldalú tehetség; édesapja, a manapság könyvkiadóként, íróként aktív Nagy Bandó Andrást humoristaként ismerte meg az ország. Natália – Nati –  1988-1997 között a L’art pour l’art társulattal lépett fel; a Besenyő család történetekben két különböző karaktert játszott, Evetkét és Irént. Sikerfilmekben is láthattuk, szerepelt többek között a Csinibabában, a Zimmer Feriben. Hangoskönyvek, zenei CD-k mellett könyveket is jegyez.

A Nap születésnapja c. könyv 2007-ben jelent meg. Zseniális alkotás; a rímekbe szedett, lehengerlő humorral átitatott mese tele van nyelvi leleménnyel. A Szűcs Édua mesés rajzaival illusztrált történet nemcsak gyerekek, hanem felnőttek számára is szórakoztató olvasmány.

– A pszichológiában animizmusnak – rossz magyar kifejezéssel: meglelkesítésnek – nevezzük a gyermeki gondolkodásnak azt a sajátosságát, hogy összemossa a különbséget élő és élettelen között. Az óvodás természetesnek tartja, amikor a mesében fontos párbeszédek zajlanak élettelen tárgyak és élő emberek között. Az óvodáskor a mesék világa, mert a csoda ebben az életkorban valójában nagyon is természetes.

Nagy Natália verses meséjében a Naprendszer elevenedik meg: a Nap éppen az ötmilliárdodik születésnapját ünnepli. Minden gyerek tudja, hogyan szoktak viselkedni ünnep előtt az anyukák és a nagymamák: bevásárolnak, sütnek, főznek, fodrászhoz mennek. Pontosan ezt csinálja a Napocska is, és amikor a gyerekek hallgatni fogják ezt a mesét, csöppet sem lesznek meglepődve tőle. Inkább a hasukat fogják majd nevettükben, hogy a hentesnek hatszáz rúd szalámit kell felszeletelnie, és Napocska kétmillió tonna húst vásárol az ünnepi ebéd elkészítéséhez.

Aztán persze megérkeznek a vendégek. A fogyókúrázó Hold, a gyönyörű Vénusz, a szerelmes Jupiter, a vagány Plútó, Merk úr, a kemény üzletember és a többi bolygó. (…)

A szülő, aki éppen felolvasni készül gyermekének Nagy Natália meséjét, duplafenekű történetet tart a kezében: amit olvas, nem csak a gyereknek fog felhőtlenül tetszeni, de ő maga is pompásan szórakozik majd. A mese versben íródott, szép magyaros nyolcas és hatos sorok váltakoznak, az olvasónak szinte dalolni támad kedve, és a rímek játékos csengése, az ötletes szójátékok (…) derűs, időnként harsányan derűs perceket szereznek a felnőtt olvasónak is – írta dr. Ranschburg Jenő gyermekpszichológus a kötetről.

a_nap_szuletesnapja_2

a_nap_szuletesnapja_4

a_nap_szuletesnapja_5

a_nap_szuletesnapja_6

a_nap_szuletesnapja_8

a_nap_szuletesnapja_9

ISBN 9789638745606 | Szamárfül Kiadó >> 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 + hét =

hirdetés