A papírhajtogatás művészete: oxygami technikával alkotott szobrok, térbeli képek. Varga Attilát kérdeztük különleges hobbijáról

Varga Attila különleges szobrokat, térbeli képeket hajtogat kartonpapírból. A technika neve oxygami, ami az oxigén és origami szavak ötvözéséből jött létre. Ezek a nonfiguratív és figuratív alkotások belül üresek (levegősek), sablon alapján hajtogatással készülnek. A kivitelezés időigényes, türelmet, nagyfokú precizitást igényel. Előnye, hogy relatíve alacsony a költségigénye. Attila évek óta oxygamizik, hobbiból, nyomdai munkája mellett. 

Hogyan kezdődött?

Évekkel ezelőtt a Kreatív Hobbik Facebook csoportban láttam oxygami technikával készült sólymot. Sokan megkérdezték az alkotótól, miből készült, s amikor az a válasz érkezett, hogy papírból van, nekem is kikerekedett a szemem. Írtam a készítőnek, hogy ez nem lehet igaz, így kezdtünk levelezni. Megismertetett a technikával, segített elindulni, mutatott letölthető sablonokat. 

Nehéz volt belejönni?

Nem nagyon van kézügyességem, ez az igazság. Legfeljebb pálcikaembert tudok rajzolni. Az oxygami kompozíciók lelke a pontos vágás, szakszerű hajtogatás, a precíz összeillesztés; egyenes vonalakkal kell dolgozni, nem kell hozzá nagy kézügyesség, mégis látványos dolgokat lehet kihozni belőle. Jó, ha van némi térérzék, térlátás, hogy a kinyomtatott, kiterített sablont el tudjam képzelni három dimenziósban.

Varga Attila az általa készített térbeli faldekorációval

Tehát kész sablonokkal dolgozol. 

Így van. Hihetetlen mennyiségű sablon érhető el az interneten, ezek jellemzően „fizetős” sablonok, persze vannak ingyen letölthetők is közöttük. A sablonok a könnyű nyomtathatóság miatt A4 méretűek, kompozíciótól függ, hány darab A4 papírból áll az adott sablon. Ami nekem többször okozott meglepetést, az az, hogy a sablon alapján nem tudtam belőni, mekkora lesz a figura. Nem mindegyik összeszerelési útmutatón tüntetik fel a méreteket. Az Anubisz szobor 80 centi hosszú lett, ami eléggé megdöbbentett. Ezzel a technikával akár 1,5-2 méteres jegesmedvét is lehet készíteni. Az Anubis mellett a tobzoska szobrom lett hasonlóan nagy méretű, 80 centi körüli. 

Anubisz. Az ókori egyiptomi hitvilágban az alvilág és a holtak oltalmazója

Tobzoska. Ez Attila legösszetettebb szobra, körülbelül ötszáz elemből állt össze

Jól ismered a papírfajtákat, hiszen nyomdában dolgozol… Milyen papírt használsz oxygamihoz?

Anyagában színezett, 230 grammos kartont. Ez nem túl vékony, nem túl vastag, a kész kompozíciónak van tartása, nem rogyik össze. A hajtogatott elemeket univerzális hobbiragasztóval rögzítem egymáshoz, minimális kell belőle. A hajtogatásnál arra kell vigyázni, hogy ne repedezzen a karton, ezért a hajtási vonalakat vonalzó mellett erősen áthúzom – karcolom – tollal, utána a karton szépen lehajlik, nem repedezik. 

Egy egyszerűbb forma (makk) készítésének folyamata

Az egyiptomi istenalakok fekete, arany színűek. Mivel fested a kész alkotásokat?

Akrilt használok, de csak ha nagyon muszáj, ha megköveteli a téma. Festés helyett inkább színes kartont használok.

Mennyi időt vesz igénybe egy-egy kompozíció?

Ha egy átlagos, 30 centi magas figurát veszek alapul és minden délután 2-3 órát foglalkozom vele, egy hét alatt elkészül.

Rendelni lehet tőled?

Családtagoknak, ismerősöknek, munkatársaknak, barátoknak szoktam kérés alapján szobrokat készíteni, és persze magamnak. 

Három-négy éve oxygamizol. Úgy tűnik, nem tudod megunni.

Nem. Pár nap után már hiányzik, hogy leüljek, vagdossak, ragasszak…

 

Ízelítő Varga Attila munkáiból

Ez a szobor Attila kedvence, Anubisz látható rajta, a kapuk őre az egypitomi mitológiából

Medúza, a görög mitológiából

 

Nemrég a Canvas Arts szerkesztői is felfigyeltek Attila alkotásaira, és készítettek vele egy videót. Itt látható

Attila Papercraft a Facebookon >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kilenc − öt =

hirdetés