Az Univerzum azért van, hogy veled jót tegyen. Biztos vagy ebben? A pozitív gondolkodás mint csalóka életstratégia

A pozitív gondolkodásról mint helyes és követendő életstratégiáról ezerfelől zúdulnak ránk az információk. Divatba jött a pozitív gondolkodás – komoly üzletágak épültek rá -, csakhogy eközben hiba esett a gépezetben, és a túlzott negativitás elől nem a realista életszemlélet felé kezdték el terelni az embereket, hanem átdobták őket a ló túloldalára, hogy a valóságot elhagyva (nem létező) csodákba kezdjenek kapaszkodni. 

smilies-1644210_960_720
Mindenki gazdagnak született, és mindenki megérdemli a gazdagságot! Az Univerzum azért van, hogy veled jót tegyen! Csak pozitívan kell gondolkodnod és az életed is pozitívvá válik!

Ismerős frázisok? Milyen hatást képesek kiváltani az efféle szösszenetek? A pozitivizmusra szavazók elkezdenek ugyanúgy működni, mint a negatívan gondolkodó társaik; szemellenzővel járják a világot, és kizárólag azokat a dolgokat hajlandók észrevenni, melyek az igazukat alátámasztják és a (vak)hitüket erősítik. Mi a gond ezzel?

A túlzottan negatívan és a túlontúl pozitívan gondolkodó ember is álomvilágban él – nem a valóságban. 

Pozitív gondolkodásod nem változtatja meg sem a környezetedet, sem a körülötted élő embereket – az irigyeid az irigyeid maradnak, az ellenségeid pedig az ellenségeid. A pozitív gondolkodás csak eltereli a figyelmedet a valóságról.

Az intelligencia legmagasabb foka az ítélkezés nélküli megfigyelés. Nem könnyű ezt megérteni. Jézus is azt mondta: ne ítélj, hogy ne ítéltess! Ez az intelem a világ legtöbb vallásában felbukkan valamilyen formában.

Az emberek azt gondolják, hogy az ítélet ítélkezést, negativizmust jelent; amikor valamit rossznak, csúnyának, haszontalannak stb. bélyegeznek. Ítélet az is, ha valamit szépnek, jónak, hasznosnak, pozitívnak nevezel.

Világunkban nincsenek jó és rossz dolgok, csak te ítéled őket jónak és rossznak. A világunkban a dolgok csak VANNAK, s arra várnak, hogy használd őket. Felejtsd el, hogy az ibolya szép, a varangy pedig ronda. Ez pusztán a te ítéleted. Felejtsd el azt, hogy a bizalom jó, a bizalmatlanság rossz. Ezt a képet a fejedben hoztad létre. Azt pedig pláne verd ki a fejedből, hogy a pozitív gondolkodás jó és a negatív gondolkodás a rossz!

Ha ellököd magadtól azokat a dolgokat, melyeket rossznak tartasz, soha nem fogod tudni kiaknázni a bennük rejlő lehetőségeket.

Bármennyire is hihetetlen, a legnagyobb motiváló erő a félelem. Akadályozhat, de szolgálhat is. A legtöbb megtorpanásra kényszerít, másokat viszont cselekvésre ösztönöz. Rajtad múlik, hogy melyiket választod.

Mi történik, ha túlságosan magadhoz öleled azokat a dolgokat, melyeket jónak, értékesnek ítélsz? Vegyük például a hálát – a hála és az elégedettség rendkívüli pozitív töltettel bír a legtöbbünk számára (együttesen főleg), így fel sem merülhet, hogy a fejlődés és gyarapodás ellenségei… Vagy a szeretet. Ha szeretsz valakit, de a másik nem viszonozza, a szeretet nem boldogság, hanem fájdalom. Minden jó dolognak létezik sötét oldala.

Az optimizmus csodálatos képesség, de lehet, hogy éppen a bizalmatlan hozzáállásod ment meg egy nagy csalódástól. Ezért ne ítélj elhamarkodottan.

Meg kell találni az optimizmus és pesszimizmus közötti arany középutat, mert csak így alkotható valós, reális kép a világról.

 

A szerző

Kugler Ádám

Kugler Ádám viselkedéskutató, az InnerSide online magazin főszerkesztője. Kutatásai középpontjában az emberi viselkedés biológiai háttere és a testbeszéd áll. Küldetése, hogy megismertesse veled az emberek rejtett oldalát.

InnerSide

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + tizenhét =

hirdetés