A személyiséghez illő gyerekszoba Otthon-pszichológia sorozat 1/6.

Hatrészes Otthon-pszichológia sorozatot indítunk az Életszépítők Magazinon, partnerünk a Tuti Szoba közreműködésével. Laky J. Eszter bemutatkozó összeállítása arról, milyen is a gyermek személyiségéhez illő gyerekszoba?

Az ízlésünkhöz, személyiségünkhöz közel álló környezetben mindannyian szívesebben tartózkodunk. Az ilyen helyszíneket marasztalóbbnak, kedvesebbnek érezzük, jobb közérzettel vesszük birtokba. A leginkább hozzánk igazodó, értünk készülő tér saját otthonunk. Sok-sok energiát fektetünk abba, hogy kiválasszuk a hozzánk illő színeket és tárgyakat, hogy utána nap mint nap érezzük támogató hatásukat.

Mi a helyzet a gyerekszobával? Honnan tudjuk, hogy gyermekünk személyiségéhez milyen szoba illik?

A kisbaba szobáját mi, szülők álmodjuk meg, saját elképzeléseink, ízlésünk szerint. Általában a „babaságot” valami örök csodának képzeljük, és a szoba is ennek tükrében készül el. Az éppen aktuális divat színei és témái jellemzik, illetve azok az elvárások, melyeket születendő kisfiunkkal/kislányunkkal szemben támasztunk.

Ez a kialakítás egy ideig megállja a helyét, hiszen a picinek azok a formák, alakok, színek válnak ismerőssé és barátságossá, melyeket saját kuckójában lát. Aztán kinyílik a világ, személyisége is nyiladozni kezd, és lehet, hogy a meglévő gyerekszoba küllemét is újra kell gondolnunk.

A személy és a környezet kölcsönösen hatnak egymásra, ezt a gyerekszoba tervezésekor is szem előtt kell tartanunk. Vannak csendesebb, nyugodtabb gyermekek, és aktívabbak is. Egy mozgékonyabb csemetének lehet, hogy felesleges a kisasztal, mert nem ér rá, hogy leüljön, viszont hálás lesz egy tágasabb szobáért, szobacsúszdáért, mászókáért. A bátortalanabb, nagymozgásokban kevésbé ügyes gyermeket is motiválhatjuk egy ilyen szobával, hiszen itt „tét” nélkül próbálkozhat: kúszhat, mászhat. Gyermekünk életterével kapcsolatban nemcsak a temperamentumra, a képességekre és adottságokra érdemes figyelnünk, hanem az érdeklődésre is. Nem minden kislány szereti a hercegnőket, és nem minden kisfiú álma, hogy esténként kalózhajón hajtsa álomra a fejét. Az együttlétek, közös programok nagyon sokat segíthetnek abban, hogy a még kívánságait megfogalmazni nem tudó gyermeknek is olyan szobát tudjunk kialakítani, ahol biztosan jól érzi magát.

Fotó: Free Images

Fotó: www.interiordesignable.com

Figyeljük meg, hogy melyek a kedvenc játékai, képeskönyvei, sétánál mi lelkesíti, milyen környezetben elevenebb vagy éppen visszahúzódóbb. Vannak olyan csöppségek, akik „falják” az ingereket, szeretik az újat, a tarkát, a különlegeset, míg másokat az ilyen tér inkább megriaszt. Vannak természetkedvelő gyerekek, vagy éppen mesevilág-pártiak. Természetesen az érdeklődés az életkorral is változik, ezért ne költsünk óriási összegeket arra, hogy a kedvenc mesefigura mosolyogjon mindenhonnan, mert lehet, hogy mire elkészül az álomszoba, már újabb kedvencéről fog áradozni. Egyszerű, könnyen változtatható dekorációkat használjunk, a legszebb úgyis mindig az, amit közösen készítünk el.

Új állomás lesz a gyerekszoba életében (és a miénkben is), amikor már gyermekünk mondja meg nekünk, hol szeretne aludni, milyen falvédőt kér, mi maradhat a polcon, és mit rejtsünk el a szekrény mélyére. Nagyfiunk/nagylányunk életterén egyre inkább érződni fog, hogy mi tetszik neki, illetve hogyan szeret élni: szobájával kommunikálni szeretne társai felé, és felénk is. Támogassuk ebben, hagyjuk, hogy olyan kuckója legyen, ahol szívesen játszik, tanul, és ahová örömmel hívja meg barátait is.

Fotó: www.neeum.com

Fotó: Free Images

Ha a gyermeket kezdetektől tudatosan, tervszerűen kialakított, személyiségfejlődését segítő környezet veszi körül, akkor az otthon az igazi biztonságot fogja jelenteni számára. Figyeljünk gyermekünkre, kérdezzük és hallgassuk meg, neki is van véleménye!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + tíz =

hirdetés