A szex vajon mi? Tabudöntögető felvetések – mert a kisgyerek még kérdez

„Anya, ti apával barátok vagytok, vagy szerelmes pár?” Jó kérdés a négy éves fiamtól… Mit is mondjunk neki a férfi-női kapcsolatról? És hogyan meséljünk majd neki a szexről? Amikor már gyereked lesz, nincs felmentés! Meg kell találni a szavaidat és a válaszaidat – azokat is, amelyek addig esetleg nem voltak készen benned -, mert a gyerek lát, hall és kérdez.

Mostanában futottam bele a Masters of Sex című sorozatba. Az 1950-es években játszódik az Egyesült Államokban, és Dr. Masters tabudöntögető megfigyeléseiről szól az orgazmus és a szex mibenlétéről. A szülész-nőgyógyász mindent tudni, és közölni akart a szexuális stimulációról, a szexuális reakcióról, a gyönyör hatásmechanizmusairól, hogy segítsen az embereknek a szorongásaik leküzdésében, és párkapcsolataik megjavításában. Nem sok kellett volna akkoriban ahhoz, hogy meglincseljék a jó doktort a témaválasztásáért…

babyÉn még ahhoz a generációhoz tartozom, akinek a gólya hozza és dr. Veres Pál felvilágosító könyvei jutottak. „A bátyám a barátnőjével az én ágyamban szexelt. Ott maradt a nyoma a lepedőn. Teherbe eshetek?!” „Igen, kisasszony, de nem az ágytól.” „Doktor úr, a Kalmopirin jó fogamzásgátlónak?” „Jó, lányom! Csak a pirulát szorítsd a térdeid közé.” Rengetegen emlékeznek még Pali bácsi jó humorú, bölcs válaszaira.

2016-ot írunk, és néha még ma is képes vagyok meghökkenni azon, hogy emberek mit gondolnak a saját testük működéséről és hogyan viszonyulnak a szexhez.

Harmadik babája érkezése után azt magyarázza nekem egy tanár nő, hogy a köldökzsinórok a szülés után a pocakjában maradnak, és ott tekeregnek. Van, aki mélyen hiszi, hogy minden menstruációja vetélés, mert egy nő minden hónapban képes teherbe esni, csak a baba nem marad meg. Vannak hozzám fordulók, akik 30 éves koruk után is még érintetlenek, mert túl sok tabut, félelmet és elfojtást hoznak otthonról. És vannak a másik végletben élők, akik azt vallják, hogy ebben a műfajban „a tömegsport termeli ki az olimpikont”.

A szexualitáshoz való társadalmi hozzáállás elképesztő intenzitással változik Dr. Masters és a Gólya hozza óta. Ma már nem tabu a szexről és a testiségről beszélni, de néha azt tapasztalom, hogy az emberek lassabban változnak, mint az őket körülvevő világ. És ez nem a médián, nem csupán a hozzáférhető információkon múlik. Kellenek hozzá alapvető anatómiai és biológiai ismeretek, kell hozzá test-tudatosság. Ezt még átszínezik a karakterjegyeink, az egyéni temperamentumunk, a megélt tapasztalataink, és ráadásként minden, de minden, amit otthonról hozunk.

Lélekhajó

Neked mit mondtak a szüleid a szexről?
Hogyan beszéltek róla? Milyen „arcot vágtak hozzá”?
Mi volt az első intelem, amit otthon hallottál a szexről?
Mitől jössz zavarba, mitől feszülsz be?
Bűn. Szégyen. Tisztaság. Milyen fogalmak kapcsolódtak ehhez otthon? Mit képviseltek ezzel kapcsolatban a szüleid?

A kérdések listája végtelen…

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhat − tizenegy =

hirdetés