A természetközelség pazar illúziója. Bérelhető apartmanokkal csalogatják a turistákat Milánó erdősített toronyházaiba

Amikor 7-8 éve megjelentek az első látványtervek Milánó különleges toronyházairól, szó szerint földtől elrugaszkodott ötletnek tűnt, hogy a 87 és a 119 méter magas épületek homlokzatból aszimmetrikusan kiugró teraszaira, balkonjaira 20 négyzetméternyi erdőt fognak telepíteni, 480 nagyobb, 300 kisebb fát, 15 ezer évelő és talajtakaró növényt, cserjét. A terveken impozáns látványt nyújtottak a magasba nyúló zöld épületek; a toronyházak a Függőleges Erdő – Bosco Verticale – nevet kapták. 

A felfelé terjeszkedő, mesterséges erdő ma már valóság – turistacsalogató látványosságként Milánó hírnevét öregbíti.

Fotó: Patrick Bombaert, flickr

Az épületek kb. 50 ezer négyzetméternyi családi házas területnek felelnek meg, 113 apartmant foglalnak magukban. 

A növények követik az évszakok váltakozását, a fák télen elveszítik a lombkoronájukat, késő tavasztól késő őszig láthatók teljes pompájukban. 

Az ikertornyok kiadó apartmanjai vonzzák a fizetőképes turistákat. Az élménynek megkérik az árát: szezontól függően 75-350 ezer forintnak megfelelő euró egy éjszaka. Az apartmanok szobái, teraszai a természetközelség illúzióját adják. Költséges illúzió, bár kétségtelenül nagy építészeti bravúr.

A Függőleges Kert érdemi haszna: a növényzet szűri a szállóport, oxigénné alakítja a széndioxidot, árnyékolja a lakásokat, védelmet nyújt a nyári túlmelegedés ellen, természetes hangszigetelő. 

A növények kiválasztását botanikusokból álló csoport segítette évekig tartó kutatómunkával. A növények gondozása, az erdő karbantartása a társasházak feladata.

Tulajdonos: Hines Italia SGR S. p. A. | Építészet: Boeri Studio

https://eletszepitok.hu/lombhazak-a-nagyvilagbol/

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét + 2 =

hirdetés