Kell-e haragudni a Halloweenre? A töklámpás feledésbe merült magyar hagyománya

Magyarországon nincs Halloween, Magyarországon Mindenszentek van. Ismerős gondolat? Évek óta elárasztja ősszel a Facebookot a faragott tökökre haragvó nemzeti önérzet.

Tény, hogy manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, Halloweenhez kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány. Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen Salamon, Árpád-házi királyunk idejére nyúlik vissza, aki trónviszályban állt unokatestvéreivel: Gézával, illetve annak halála után Lászlóval.

1081-ben Salamon ugyan elismerte Lászlót, mint magyar királyt, cserében megtarthatta királyi címét és László udvartartást is rendelt mellé, Salamon azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. Ezek után László biztonsági okokból a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot.

A különleges „fáklyák” azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „fénylik, mint Salamon töke”. (Bővebben: Wikipedia)

Az Őrségi Tökfesztivál Nyugat-Dunántúli Régió kiemelt kulturális és örökség- és gasztroturisztikai rendezvénye, melynek egyik állandó programja a tökfaragás.

Ha angolszász hagyomány is lenne, miért kellene haragudni miatta? Ha másért nem, a gyerekek kedvéért legyőzhető lenne az ellenérzet. 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 3 =

hirdetés