A valóságban felébredni. Nevezetes névtelen. Hamvas Béla életútja fotókban, írásokban, filmben elbeszélve

Kik olvasnak manapság Hamvas Bélát? A kérdés feltehető úgy is: ismeri-e a Z- és Y-generáció Hamvas Bélát? Meg tudja-e szólítani őket? Köztünk van, a művei élőbbek, mint valaha – mint az életében voltak -, és irtó nagy szerencsénk van, hogy magyarnak született, s ezen nem változtat az a tény sem, hogy a hányattatott 20. századba cseppent, a csatamezőn élte át az első és a második világégés borzalmait. A második világháborúban otthonát bombatalálat érte, mindene odalett – könyvei, kéziratai – de ez sem törte meg, sőt, tovább emelte a lét magasabb szintjei felé.

A rendkívüli gondolkodót evilági hatalmasságok élete felén megkérdőjelezték, zárójelbe tették, majd felkiáltójelek is kerültek a neve mögé a tiltólistán. Könyvtári állásából elbocsátották, de ezt a csapást is képes volt a szellem szolgálatába állítani. Kétkezi munkából élt a nyugdíjazásáig – mindeközben az asztalfióknak írt halhatatlan műveket.

Gyerekkora óta olthatatlan tudásszomj, küldetéstudat vezette – a lét értelmét, rejtett rétegeit kutatta, és kevesen jutottak olyan messzire, mint ő a magyar gondolkodók közül.

Gyakorlatilag mindent elolvasott helyettünk, kivételes képessége volt arra, hogy a hozott (benne rejlő) és szerzett tudást szintetizálja, rendszerezze. Bár az asztalfióknak írt évtizedekig – nekünk (is) dolgozott.

Aki nem olvasott Hamvas Bélát, az nem sokat tud a lényegről, az életről. Fantasztikus paradoxon, hogy aki olvassa őt, ugyanígy érezheti. 

 

A valóságban felébredni

című kötet szerkesztői az életút bemutatására vállalkoztak. Fotókon, írásokon keresztül, dokumentumfilmmel idézik fel Hamvas Béla életét. A könyvben eddig még nem ismert Hamvas szövegek, fotók, kéziratok is szerepelnek. A könyv DVD mellékletet tartalmaz, a lemezen „A nevezetes névtelen” című dokumentumfilm található, de extrákkal is szolgáltak a készítők: fotókat találunk Hamvas Béla életéből és a Virágzás Napjai c. kisfilm is felkerült rá. A DVD-n továbbá három interjú is látható. Hamvas szellemiségét, életét idézik fel az interjúalanyok: Dúl Antal teológus, Hamvas Béla életművének örököse, Szathmári Botond vallásfilozófus, kulturális antropológus, valamint Szervét Tibor a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett, Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes művész.

– A XX. századi magyar irodalom és gondolkodástörténet kevés olyan gazdag életművet tudhat magáénak, mint a Hamvas Béláé. Univerzális tanító, páratlan nyelvteremtő író, filozófus, gondolkodó, kertész, könyvtáros és műkritikus, egyéni és egyedi vallásmagyarázó, humorista és próféta, hedonista és aszkéta, minden és semmi nem illik rá, ha kategorizálni akarjuk, mert lényegét tekintve volt besorolhatatlan művész és ember. Ő Hamvas Béla volt, akinek tragédiákkal terhes élete és kivételes szellemi horizontot megnyitó életműve szikrázik fel A nevezetes névtelen című filmben – írják a készítők.

– Hogyha valakiről nem gondolnád, hogy spirituális tanító, akkor ő az a bácsi, aki cájgnadrágban és svájci sapkájában ül vagy fekszik az árokparton – mondja az interjúban Szervét Tibor Hamvas Béláról.

– Olyan, mint egy népmesei figura, aki az életével tanít, azzal az életúttal, ahogy ő végigélte – jellemzi az írót Szathmári Botond.

Dúl Antal pedig így vall róla: Hamvas Béla az egyetlen Magyarországon, aki az univerzális tudást tette a központba, ki tudott lépni a tér-időbe zárt állapotból. A legtöbb író egyáltalán nem tud kilépni, hanem bezáródik a testébe, a különlétébe. Nagyon jó tehetségű költők vannak nagyon alacsony tudatszinten. Az egyetemes tudatszint Hamvas jellemzője.

Kevés azt mondani róla, hogy gondolkodó ember.

***

Hamvas Béla fiatalon újságíróként (is) dolgozott három évig. Mérhetetlenül kiábrándult a média világából.

– Van hiteles információ és van nem hiteles információ. Utóbbi a zsurnalizmus, a logosz mélypontja, ami mindent félrevisz, ami a szóval való visszaélés legsúlyosabb formája – vélekedett. Nemcsak az újságírásról gondolta ezt, hanem az ember összes olyan közléséről, melyből hiányzik a centrális bölcsesség.

A valóságban felébredni. Gyönyörű kiadvány – könyvespolcon a helye!

Képek a kötetről

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom + 10 =

hirdetés