A világ műanyag nélkül. Remek szemléletformáló, ismeretterjesztő könyv gyerekeknek

A világ műanyag nélkül c. szemléletformáló, ismeretterjesztő kötet a közelmúltban jelent meg, gyerekeknek készült. A szerző Dela Kienle, holland újságíró; az Északi-tenger közelében él, s a parton kagylók helyett gyakran műanyagot gyűjt. A könyvet Horst Hellmeier bécsi grafikus illusztrálta, tőle sem áll távol a környezettudatos életmód. Az 52 oldalas könyv érdekes, informatív, olvasmányos. 

Alcíme: Mi tartalmaz műanyagot, és hogyan korlátozhatjuk a használatát? Az első oldalak beszédes tényeket és statisztikákat tartalmaznak. „A műanyag hihetetlenül tartós. Ennek ellenére 40 százalékát csak egyszeri csomagolásra használjuk, és utána azonnal kidobjuk.” Vagy: „Az emberiség évente 335 millió tonna műanyagot állít elő. Ha ugyanilyen súlyú adománnyal megtöltenénk egy vonatot, a szerelvény olyan hosszú lenne, hogy másfélszer körbeérné a Földet.” „A tengerben sodródó műanyag palack körülbelül 450 évig nem bomlik le.” Magyar adatokat is használtak a szerkesztők: „Minden magyar ember körülbelül 35 kiló műanyag szemetet termel évente. Ez komoly szám! Az európai átlag 31 kiló.”

A bevezetőt rövid történeti kitekintő követi, a gyerekek információt kapnak arról, milyen volt az élet műanyag nélkül. Áttörést jelentett, amikor a belga-amerikai kémikus, Leo Baekeland, 1907-ben szabadalmaztatta a bakelit elnevezésű anyagot, egy nyúlós, fekete vagy barna masszát, amelyet tetszőleges formára lehetett préselni. Ez volt az első, ipari módszerekkel előállított műanyag, és óriási sikert aratott. Az ezt következő évtizedekben számtalan egyéb műanyagot is kifejlesztettek, a kémiai világ fokozatosan tágult, anyagról anyagra. Az 1950-es évek végén a mindennapi élet már elképzelhetetlen lett a műanyagok nélkül. 

A műanyagfajtákat (PE, PET, PVC, PS, szilikon) külön fejezetben mutatja be a szerző, felhívva a figyelmet arra, hogy a sokféleség miatt a műanyagot nehéz újrahasznosítani, reciklálni. A szétválasztás megkönnyítésére bizonyos műanyagok háromszögletű, számozott újrahasznosítási kódot kaptak; 07-es kóddal jelölik azokat a műanyagfajtákat, amelynek nincs külön kódjuk, így a bioműanyagokat is.

A kötetben olvashatunk a kőolajról is. „Ha a kőolaj elég, szén-dioxid keletkezik. Voltaképpen semmi baj ezzel a gázzal, ott rejlik még a levegőben is, amelyet belélegzünk. Más üvegházhatású gázokkal közösen a szén-dioxid takaróként borítja be a Földet. A Földön tartja a meleget, hogy az ne tűnjön el a hideg világűrben. De közben túl sok üvegházhatású gáz keletkezik, mert mi, emberek, hatalmas mennyiségű olajat, szenet és földgázt égetünk el. Ennek hatására fokozatosan egyre jobban felmelegszik a Föld. Már most érezzük a klímaváltozás kínos következményeit.”

A szerző nagy figyelmet szentel a tenger élővilágának, a műanyag okozta problémáknak is. A kötetben receptek és játékos feladványok, „Csináld magad! ötletek is találhatók, köztük „Az én műanyagkihívásom” c. „játék”, de hasznos a 30 gyakorlatias tipp is, ami ahhoz nyújt segítséget, hogy hogyan spórolhatunk a műanyaggal. Ezek többségét a gyerekek is be tudják építeni a mindennapjaikba. A kötet végén egy képzelt – kitalált – interjú olvasható egy családról, akik teljesen száműzték a műanyagot az életükből, háztartásukból.A Zero Waste életmód nagy kihívást jelent, de több élő példa bizonyítja, hogy a megvalósítása – bár nagy önfegyelmet, elszántságot igényel – nem lehetetlen.

Kiadói fülszöveg

Fogkefék, széldzsekik, legókockák, joghurtos poharak…  Mai életünk szinte elképzelhetetlen a műanyag nélkül, amely hihetetlenül tartós anyag, mégis 40 százalékát csak egyszeri csomagolásra használjuk. Az emberiség évente 335 millió tonna műanyagot állít elő, ebből fejenként körülbelül 35 kilónyit azonnal kidobunk. Műanyagszemét borítja vízpartjainkat, amely közvetlenül a madarak, halak és egyéb vízi állatok, közvetve a saját életünket is veszélyezteti. A helyzet mára olyan súlyossá vált, hogy csak közvetlen környezetünkben – mondjuk a Duna bizonyos szakaszain – több műanyag morzsa található, mint kishal…
Hogyan alakult így, miért lett ekkora gond a műanyag szemét felhalmozódásából, és mit tehetünk a probléma megoldása érdekében? Ebben a könyvben számtalan fontos adatot találsz, és jó néhány könnyen megvalósítható ötletet a műanyag által okozott károk felszámolására, valamint arra, hogyan kerüld el a műanyagok felhasználását.

A könyv a Scolar Kiadó weboldalán rendelhető meg >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 1 =

hirdetés