„A saját készítésű tárgyak értékesebbek, mert benne van a szeretetünk.” Otthonpszichológia

Talán nincs is jobb példa arra, miként befolyásolja hangulatunkat a körülöttünk lévő tér, mint az advent időszaka. Az ünnepi öltözetbe bújtatott szobák, házak és utcák látványától kellemes, jóleső érzés fog el bennünket, mosolygósabbá, nyugodtabbá, türelmesebbé válunk. Ezek a hatások azonban nemcsak a karácsonyvárás időszakában működnek.

Minden inger élmény, ami sok-sok előzetes tapasztalás, ismeret, érzés, emlék összességéből alakul ki bennünk, amit leginkább a „szívünkben” érzünk. A felénk érkező ingerek 60-80 százaléka vizuális úton jut el hozzánk, így nem csoda, hogy amit látunk környezetünkben, az óriási hatással van arra, hogy hogyan érezzük magunkat adott pillanatban, és még akár később is. Vannak életünkben olyan vizuális élmények is, amelyeket akár még évekkel később is képesek vagyunk felidézni, és örömmel megélni.

Az otthonunkból érkező ingerek folyamatosak, ezért állandóan hatnak ránk. A „takaros”, meleg, barátságos tér állandó pozitív élményeket szolgáltat nekünk, az elhanyagolt, zsúfolt, rideg lakás pedig éppen az ellenkezőjét teszi velünk: lehangoltakká, ingerültekké válhatunk.

Az az otthon, amivel törődnek, meghálálja; segíti a lakókat megszabadítani a stressztől, és hozzájárul a boldogság, kiegyensúlyozottság eléréséhez. Otthonunk rendezgetése, díszítése természetesen nemcsak a „végeredmény” szempontjából lényeges. Maga a cselekvés is támogatja pszichés jóllétünket: ellazít, összpontosításra késztet, megmozgatja fantáziánkat, szépérzékünket.

Amikor a karácsonyi dekorációkkal díszítjük otthonunkat, mi magunk is „szépülünk”, lássuk, miként!

· Gondolatainkban a szeretet, a törődés öröme kapnak helyet, kiszorítva a kapkodás, stressz, zsörtölődés és elégedetlenség érzéseit.

· Az ízléses, szép dekoráció esztétikai élményt nyújt.

· A díszek készítéséhez és elhelyezéséhez kreativitásunkra is szükség van (alkotási folyamat), ami szintén boldogságot okoz.

· Amíg díszítünk, elmerülünk a tevékenységben, szinte megszűnik körülöttünk minden egyéb hatás, flow-élményt is megélhetünk.

· A határidőre elvégzett célok elégedettséggel töltenek el bennünket, nincs ez másként a karácsonyi dekorációk megvalósításával sem.

· A díszes otthon nemcsak nekünk készül, hanem családtagjainknak is, így nekik is boldogságot okozunk.

· Ha közösen alkotjuk meg az adventi koszorút, és megosztjuk a feladatokat, azzal a családi összetartást is erősítjük.

· Ha a díszeket mi magunk készítjük el, azzal megtaníthatjuk gyermekeinknek, hogy a saját készítésű tárgyak értékesebbek, mert benne van a szeretetünk.

Örömteli adventi készülődést kívánok!

 

Nyitókép: Pexels. A fotón látható szobor Susan Lordi alkotása

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három + 16 =

hirdetés