Advent, karácsony, szilveszter Portugáliában. Hagyományok, érdekességek. Képes összeállítás

Ha hangulatos helyen szeretnéd tölteni a karácsonyt és a szilvesztert, akkor Portugália tökéletes úti cél hozzá! A karácsonyi és a szilveszteri ünnepek átlagosan kellemes őszies, mint hideg télies időjárás jegyében telnek. Bár azért akad hó is a hegyekben (Serra da Estrela hegység), nincs túl hideg, ami kedvez a karácsonyi vásároknak, a kinti programoknak.

A portugáloknál a legnagyobb és az egyik legszebb családi ünnep a karácsony, megadják a módját. A családok és a közeli hozzátartozók, a barátok összejönnek, és együtt töltik a lehető legtöbb időt. Karácsonyi díszben pompázik az egész ország már novembertől. Idén Lissszabonban november 19-én kapcsolták fel a karácsonyi fényeket.

Az összeállításban látható fotók Lisszabonban és Óbidosban készültek – Óbidos 1833-ig a portugál királynők városa volt.

Advent és karácsony Portugáliában

Portugáliában már jó előre hangolódnak a karácsonyra az emberek, lassítanak és legtöbbször november végén, december elején elkezdik feldíszíteni a lakásokat, az ablakokat, az utcákat, tereket, a boltok kirakatait. Él az adventet övező hagyomány is, az adventi koszorú neve Coroa do Advento. A Betlehem, szintén fontos szimbóluma a karácsonynak, Presépio néven tartják számon.
A karácsonyfákat is már meglehetősen korán felállítják, hogy tovább emelhesse a napok fényét. Ráadásul nagyon megadják a díszítés módját. Mindenfele meseszerű jelenetek, betlehemek, rénszarvasok és csodás égősorok kerülnek fel. És ha már karácsonyfa, a szaloncukrot nem ismerik, helyette a fa díszein van a hangsúly. Legtöbbször maguk készítik el vagy a helyi kézművesektől szerzik be, a karácsonyi vásáron a hagyományos üvegdíszeket.

 

Az első díszített karácsonyfát a portugálok Ferdinánd királynak köszönhetik, aki Ausztriából hozta e hagyományt, és 1837-1853 között uralkodott. Viszont Portugáliában nem érkezik a Mikulás december 6-án, hanem „Pai Natal”  hozza karácsonykor a gyermekeknek az ajándékot cipőbe rejtve, a kémény közelében, ahol aztán karácsony reggelén megtalálhatják a csemeték. A Szenteste hivatalos neve Consoada. Mivel Portugália lakossága nagy számban katolikus, így a nagy, közös, családi vacsora után éjféli szentmisére indulnak az emberek, hogy leróják a köszönetüket.

Ünnepi menü

Nagyban más, mint a hazánkban ismerős menüsor. Majdnem mindenhol, régiónként eltérő, mi a hagyományos ételsor. Az azonban biztos, hogy a karácsonyi asztalon feltétlenül kell, hogy legyen a portugál hagyományok szerint tőkehal, Bacalhau, amit gyakran egymásnak adnak ajándékba. Ezt burgonyával, káposztával tálalják. De nem ritka, hogy polipot fogyasztanak, rizzsel, és a pulyka is rendszeres az asztalon, naranccsal díszítve. A bárány, malac, a kecske is jellemző étel, sütve. Ha desszert, akkor az úgy nevezett királyi kalács, a kandírozott gyümölcsökkel díszített Bolo-Rei kerül az asztalra vagy „Broas”, a portugál kukoricakenyér, a „Rabanadas”, az édes francia pirítós és „Filhó”, a liszt, tojás, sütőtök, cukor, fahéj, valamint élesztő felhasználásával készülő sütemény.

Így szilvesztereznek a portugálok

A karácsony után érkezik a másik fontosabb ünnep, a szilveszter, ami portugálul Passagem de ano. Gyönyörű tűzijátékok láthatók ilyenkor szinte minden városban. A BÚÉK pedig így hangzik ezen a nyelven: Bom ano novo! vagy Um próspero ano novo!

Van még egy nagyon kedves, népszerű tradíció vidéken. A gyerekek köszöntik az újesztendő első napját, házról házra járnak. A hagyomány neve Janeiras, ilyenkor a Janeirast éneklik, mellyel Jézus születését jelentették be, és boldog új évet kívánnak. Az előadásukért pénzt és édességeket kapnak a háziaktól.

Egyszóval Portugália hatalmas készülődéssel, vidáman várja az ünnepeket. Érdemes ellátogatni és közelről megismerkedni a helyi hagyományokkal!

Szerző, nyitókép: Duncsák Krisztina, portugalhu.com

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy + tizennégy =

hirdetés