A karácsonyfa-állítás eredete

albert_chevallier_tayler_-_the_christmas_tree_1911

Az adventi és karácsonyi lakásdekorálásnak évszázados hagyományai vannak, ezt igazolja az a svéd szokás is, mely szerint már a 15. században festették a mézeskalácsokat és az ablakot díszítették velük.

Fotó: Better Decorating Bible

 

A karácsonyfa-állítás szokása sok más karácsonyi hagyománnyal együtt a középkori német ajkú területekről származik, a 15-16. századtól kezdődően a keresztények díszített fákat állítottak otthonaikba.

Franz Krüger: Karácsony előestéje – Apa és fia karácsonyfát választanak. Olajfestmény, 19. század

 

A karácsonyfa-állításnak más formában léteztek korábbi elődei is. Az Encyclopaedia Britannica szerint már az ókorban az örök élet szimbólumainak tartották az örökzöld fákat; koszorúkat, girlandokat készítettek az ókori egyiptomiak, kínaiak és zsidók. Skandináv országokban is régi szokás a ház örökzöldekkel történő díszítése – a hiedelem szerint ezzel elriasztották a gonoszt. A madaraknak is állítottak fát karácsonykor.

A karácsonyfa. Harper’s Weekly, 1858. december 25.

Lengyelországban régi pogány szokás szerint fenyőágat lógattak alá a mennyezetről, feldíszítették, remélve a kedvező betakarítást a következő évben. Mint sok helyen, a 18-19. században ezt a szokást is a német hagyomány váltotta fel.

Viktória királynő és Albert herceg karácsonyfája 1946-ban
Kép: Hulton Archive / Getty Images

Összeállította: Király-Dobos Beatrix

Nyitókép: Albert Chevallier Tayler – The Christmas Tree (1911)

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kilenc + kettő =

hirdetés