Advent napjai (11.) A mézeskalácsnak is van története

hirdetés

hirdetés

Az év talán legszebb időszaka a Karácsony, s az ezt megelőző adventi hetek. Megtelik szívünk a várakozás, készülődés örömével: díszbe öltöztetjük otthonainkat, készülünk szeretteink megajándékozására, szeretnénk az ünnepet emlékezetessé, bensőségessé tenni. Az Életszépítők csapata is készül a karácsonyra: szeretnénk Olvasóinknak a készülődéshez kapcsolódó karácsonyi, adventi jelképek történetét elmesélni, és sok-sok inspiráló ötletet ajándékozni. Hangolódjunk együtt a szeretet ünnepére!

A karácsonyi ünnepek szinte kötelező kelléke dekorációként és/vagy tartós édességként a mézeskalács. Talán nincs még egy ilyen széleskörű népszerűségnek és tiszteletnek örvendő aprósütemény a gasztronómia történetében.

Ezt a fűszeres finomságot egy örmény szerzetes hozta el Európába a 10. században, ahol francia papokat és keresztényeket tanított meg a mézeskalács elkészítésének módjára. A mézeskalács hamar tért hódított Németországban és Angliában is, a 13. századra már a skandináv országok is megismerték. 1444-es dokumentumok alapján svéd apácák gyomorrontás enyhítésére is alkalmazták. Ugyanakkor már festették is a kekszeket és ablakokat díszítettek vele.

Fotó: English Historical Fiction Authors

 

Az első mézeskalács kereskedésről a 17. századból van feljegyzés, mely szerint eladásra került gyógyszertárakban, piacon és kolostorban. 1643-ban jött létre a német Lebkuchner nevű céh Nürnbergben, mely megalakulásának a célja részben minőségellenőrzés, részben pedig versenykorlátozás volt. A nürnbergi céh mézeskalácsai olyan magas minőséget és ezáltal értéket képviseltek, hogy még adót is lehetett velük fizetni. A Lebkuchen mézeskalácsokat mai napig gyártják Nürnbergben.

III. Vilmos királyt (1689-1702) és II. Mária királynőt (1689-1694) ábrázoló mézeskalács formázók
Fotó: Michael Finlay

 

Amerikába svájci szerzetesek vitték, akik mind betegek részére sütötték, mind pedig ünnepek alkalmával.

A mézeskalácsnak sokféle kipróbált és bevált receptje ismert. Az amerikai pékek melasszal, a britek sziruppal és barna cukorral, míg a németek mézzel érdesítik. A gyömbér mellett a fahéj szintén kihagyhatatlan valamennyi mézeskalácsból, e két fűszeren túl azonban a világ különböző tájain különféle további fűszerezést is használnak, így ánizst, kardamomt, szegfűszeget, szerecsendiót.

Budapesti Karácsonyi Vásár 2011
Fotó: Flickr | Dianna

Akármilyen népszerűek is voltak a különböző formájú mézeskalácsok, a belőlük formált házak csupán Jancsi és Juliska meséjének megjelenését követően készítették el először.

 

Örömteli készülődést kívánunk!

Király-Dobos Beatrix

Összeállította: Király-Dobos Beatrix | Nyitókép: Marlies van der Meule

Ajánló

Mézesbáb Tuska Margó
Édes alkotások: olvasónk legszebb mézeskalácsai

 

 

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás