Advent napjai. A gyertyák története

hirdetés

Mivel télen, különösen decemberben szívesen gyönyörködünk a gyertyák meleg fényében, és az adventhez is szorosan kapcsolódnak, ezért a mai adventi összeállításunk a gyertyák történetéről szól.

A gyertyákat több, mint ötezer éve használják fényforrásként is és ünnepek kísérőelemeként is. Az első gyertyákat az egyiptomiak használták oly módon, hogy a gyertyát vagy fáklyát megáztatták állati zsírban.

Bár már az egyiptomiak is használtak kanócos gyertyát ie. 3000 körül, mégis a rómaiak találmányaként tartják számon a kanóc kifejlesztését, melyet az olvasztott faggyúba vagy méhviaszba mártott papiruszba tekertek. Ezeket a gyertyákat használták az otthonaik megvilágítására, utazásaik alkalmával és vallási összejöveteleiken egyaránt.

Más korai civilizációk is fejlesztettek ki maguknak gyertyát, így Kínában a kanócos gyertyákat papírhengerekben olvasztották, rizspapírt használva gyertyabélnek, és a viaszt egy őshonos rovarból nyerték, amit magokkal kevertek. Japánban a viaszt diófából nyerték ki, míg Indiában a fahéj fájának gyümölcsét főzték, és így készítették a viaszt.

A korai nyugati kultúrákban eleinte az állati zsírokat használták, majd a középkorban Európában megjelentek a méhviaszból készült gyertyák, ami jelentős fejlődésnek számított, mivel nem volt füstös a lángja és illata is kellemesen édeskés volt. Mivel azonban a méhviasz drága volt, így az egyházi ceremóniákon kívül leginkább csak a tehetős családok használták.

A legrégebbi méhviasz gyertya – 6-7. század környéki lelet az Alpokból
Fotó: Wikipédia

A faggyúgyertyák terjedése következtében a 13. században céhek alakultak készítésükre. Házról házra jártak, hogy a háztartási zsírokból gyertyát állítsanak elő.

A 18. században a bálnavadászat növekedése a gyertyák előállításában is újítást hozott. Az ámbrás cet olajából kinyert viasz tulajdonságaiban hasonlított a méhviaszra, azaz nem volt kellemetlen szagú és sokkal erősebb fényt biztosított. Így az első, maihoz hasonló gyertya cetvelő viaszából készült.

1820-ban egy kémikus, Michel Eugene Chevreul felfedezése kapcsán kivonták a ma is elterjed sztearinsav gyertyaösszetevőt. 1834-ben Joseph Morgan segítségével gyertyaöntő gépezet készült, így a gépesített termeléssel már megfizethető tömegáruvá vált. A paraffinviaszt az 1850-es években vezették be, mikoris megtanulták a vegyészek a természetben előforduló viaszos anyag, a kőolaj finomítását. A gyertya ezáltal tisztábban ég, csak sajnos alacsony volt az olvadáspontja, amit keményebb sztearinsav hozzáadásával próbáltak kiküszöbölni.

A villanykörte 1879-es megjelenésével a gyertyagyártás csökkenni kezdett.

Fotó: timeanddate.com
Fotó: Central Interior Design
Fotó: Squirrelly Minds

A gyertyák népszerűsége a 20. század első felében fellendült, majd a 80-as évektől mint dísztárgy, hangulati elem, ajándék, növekedésnek indult a forgalma, és ma már számtalan formában, széles színvilágban, gazdag illatválasztékkal tömegcikké váltak.

Fotó: hobbycraft
Fotó: Better Homes & Gardens
Fotó: Design Dining and Diapers

Meleg fényük ennek ellenére az ünnepiességet, a romantikát, a nyugalmat és a kellemes hangulatot árasztja.

Fotó: zehnerkar.at

Összeállította: Király-Dobos Beatrix | Nyitókép: Real House Design 

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés