Advent első vasárnapja. A hit gyertyáját gyújtjuk meg az adventi koszorún

Az András naphoz legközelebb eső vasárnaptól karácsonyig tartó időtartamot nevezzük adventnek; a szó jelentése eljövetel. A keresztény kultúrkörben Jézus Krisztus eljövetelét, azaz a jóslat szerinti születését várták az adventi időszakban. Az adventi vasárnapok száma a hetedik századtól négy (előtte csak egyetlen vasárnap volt), és csak az 1570 óta kötelező a teljes adventi időszak az egyházban.

Fotó: Christian Methodist Episcopal

Az adventi várakozás egyik legismertebb jelképe az adventi koszorú, melyen a négy vasárnapon egy-egy újabb gyertyát gyújtunk meg; a gyertyák az adventi heteket szimbolizálják. Az első adventi koszorút 1839-ben egy német iskolában készítették egy régi kocsikerékből, melyet 24 gyertyával – 20 kisebb piros, 4 nagyobb fehér – díszítettek fel. Az 1920-as években a római katolikus egyházban – szintén Németországban – már a 4 vagy 5 gyertyás koszorúk váltak szokássá. 

2021-ben november 28-án gyújtjuk meg az adventi koszorún az első gyertyát

A klasszikus adventi koszorú általában kör alakú, fenyőággal vagy mohával díszített. A formabontó – modernebb – változatok ettől jelentősen eltérhetnek, ami a közös bennük, az a 4 gyertya.

A katolikus hagyomány szerint 3 lila és 1 rózsaszín gyertya jelenik meg az adventi koszorún, a rózsaszínt advent 3. vasárnapján gyújtják meg. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet.

Az adventi kalendárium hagyománya

Ez az első, 24 gyertyás adventi koszorú lehetett az előfutára az első, 1851-ből ismert, kézzel készített adventi naptárnak – szintén Németországból. A december 1-jétől december 24-ig számozott kalendárium lényege, hogy elvezesse a gyermekeket és a felnőtteket a karácsony ünnepéig, lélekben felkészüljenek az ünnepre. A német evangélisták már a 19. század elején többféle visszaszámolták a napokat karácsonyig, így például az ajtón krétával vonalaztak minden nap, új vallási képet aggattak a falra vagy új gyertyát gyújtottak naponta.

Az első nyomtatott naptár megjelenése még vitatott, a legkorábbit egy hamburgi könyvesbolt jelentette meg 1902-ben. Egy másik feljegyzés szerint 1908-ban a sváb Gerhard Lang nevéhez fűződik az első nyomtatott adventi kalendárium. Mindenesetre az ő naptára az előde a ma ismerteknek, amely 24 színes képecskéből állt, melyet egy kartonhoz lehetett erősíteni.

A jobb felső kép egy 1955-ös, az alsó pedig egy 1946-os adventi naptár reprintje
Fotó: Richard Sellmer

Gerhard Lang gyerekkori emlékei alapján készítette el naptárát: mivel türelmetlenül várta a karácsonyt és az ajándékokat, édesanyja készített neki egy 24 db ablakos, kartonra ragasztott, cukorkákat rejtő adventi naptárt. Lang készítette az első kinyitható ablakos naptárakat.

A jobb felső és bal alsó képek egy adventi ház négy oldalát mutatják, melyet 1935-ben készítettek.
A bal felső és jobb alsó képek egy 64 oldalas adventi naptár kiadvány részei, melyet 1942-ben adtak ki. Mivel a második világháború idején készült, így szövegében és képi világában kissé nyomasztóan kapcsolódott a háborús időszakhoz
Fotó: Merry The’s Christmas Collection

A bal felső egy 1966-os német naptár.
A jobb felső és alsó képeken egy 1978-as holland panorámakönyv szerepel
Fotó: Merry The’s Christmas Collection

 

Összeállította: Király-Dobos Beatrix 

Nyitókép: Nationel Catholic Reporter

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt × 5 =

hirdetés