Változatok adventi koszorúra. Különleges és hagyományos megoldások

2021-ben november 28-án kezdődik az adventi időszak, advent első vasárnapjával. Ekkor gyújtjuk meg az adventi koszorún az első gyertyát. Adventi koszorúból sokféle változat létezik, alapanyag- és munkaigényes, gyorsan összehozható, puritán vagy modern asztali díszek közül választhatjuk ki a kedvünkre valót. Magunk is elkészíthetjük, így biztosan a saját ízlésünket fogja tükrözni. 

Formabontó és klasszikus adventi koszorúk

Még mindig a hagyományos – kerek – koszorúforma a legnépszerűbb, bár egyre gyakrabban láthatunk egysoros gyertyadíszítéssel adventi asztaldíszt, melynek keskeny, hosszúkás forma az alapja. Alkalmi, ünnepélyes hangulatú kaspóban, kosárban, tálban is szépen mutat a négy gyertya megfelelő díszítéssel. A hagyományos, kerek koszorúalapon többféle variációban elhelyezhetők a gyertyák: kettő-kettő egymással szemben, négy szorosan egymás mellett, egy különállóan három vele szemben, vagy egyforma távolságra egymástól négy a koszorú négy pontján.

Kedvelt színkombinációk

Az adventi koszorú leglényegesebb eleme kétségtelenül a gyertya, melyeket egyesével (mindig egyel többet) advent egy-egy vasárnapján gyújtanak meg. A gyertya színe meghatározhatja a koszorú színvilágát; sokan keresik a tradicionális három lila, egy rózsaszín színösszeállítást (advent 3. vasárnapjáé a rózsaszín), de hasonlóan népszerűek a piros, fehér, krém, bordó színváltozatok is. Lecsengőben van a hosszú ideig népszerű narancs, divatba jött a barna, a bézs, a zöld, a türkiz, a menta, a kék, a szürke. Az arany és ezüst örök sláger.

A koszorú egészét illetően idén a fehér, az ezüst-jeges csillogás uralja a trendet, de kedveltek a natúr – barna, zöld – színkombinációk is, a természetes díszítők, továbbá az erdei terményeket és állatokat formáló kerámia, fa díszítőelemek. A fehér, bézs árnyalatok is népszerűek, főleg a romantikus-vintage stílust kedvelők körében. A hagyománykedvelők a tradicionális koszorúkat keresik, melyeket a piros, fehér, zöld színek uralnak. Színtrendet tekintve újszerű a menta és a türkiz megjelenése az adventi koszorún.

Tippek adventi koszorú készítéséhez

Ha magunk akarjuk elkészíteni, először is azt döntsük el, milyen alapot szeretnénk használni. Többféle méretű koszorúalap kapható, a moha, a szalma, a fenyő a legnépszerűbbek. A moha és a szalma koszorúalapok maradandóak; ha fenyőalapot választunk, a normand vagy a nobilis a tartós – nem hullanak, sokáig őrzik szépségüket.

A gyertyák rögzítéséhez szerezzünk be gyertyatüskéket vagy drótot! Ha a drót végét felmelegítjük (gyufával, öngyújtóval), könnyen bele tudjuk dugni a gyertya aljába, majd ezután rögzíthetjük az alapra.

Vegyünk vagy gyűjtsünk mindenféle termést: mogyorót, diót, gesztenyét, tobozokat. Ezeket kiegészíthetjük pici vagy nagyobbacska gömbökkel, csillagokkal, melyek színben harmonizálnak a gyertyákkal és egymással. Népszerűek a figurális díszek; a koszorúra ültethetünk angyalkát, manót, állatfigurákat. Számokat, feliratokat is rögzíthetünk a koszorúra.

Tóth Dani virágkötő alkotása

Tóth Dani virágkötő alkotása

Az utóbbi években előszeretettel vonják be a koszorúalapot textillel – kötött anyaggal, farmerrel stb. Ellenben kezd kimenni a divatból a masni, a szalagdíszítés. A szalagok inkább csak laza hurokkal vagy átvetve kerülnek a koszorúra.

Virágüzletekben díszítők sokasága lelhető fel koszorúhoz, kreatív hobbiboltokban is apróságot beszerezhetünk, de elég csak kivonulni a természetbe, s összegyűjteni néhány formás, színes mutatós terményt, gallyat. Ezek természetes egyszerűségükben is szépek, ugyanakkor sokféleképpen díszíthetők.

Bármiből is készül a koszorúnk, tartsuk szem előtt, hogy tűzveszélyes dekoráció, ne hagyjuk felügyelet nélkül égni rajta a gyertyákat.

Ajánló: Korall Virágkötészet a Facebookon

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + tizenhat =

hirdetés