Ady Endre szülőháza Érmindszenten

Érmindszent – ma Adyfalva – egy kis falu a romániai Szatmár megyében. Itt található, a falu végén Ady Endre szülőháza. A 19. század második felében létesült nádfedeles parasztházban született 1877. november 22-én Ady Endre.

A három helyiségből – konyha, tisztaszoba, hálószoba – álló épületben láthatók a család régi bútorai. A szülőház 1953-ban leégett, de visszaállították az eredeti állapotát. 1900-ban (más források szerint 1907-ben) bővült a telek a kúriával, amely nagyságrendekkel nagyobb kényelmet biztosított a család számára. Öt látogatható terme számos eredeti állapotban megőrzött tárgyat őriz. A két épület Popp Aurél festőművész közbenjárásának köszönhetően 1957 óta emlékmúzeum, a kertben és a parasztház homlokzatán egy-egy szobor állít emléket a település híres szülöttének.

Az emlékmúzeum számos Ady Endre magánéletéhez köthető dokumentumot, fényképet mutat be, köztük az eredeti keresztelési anyakönyvet. Ady költői és újságírói tevékenységéhez köthető dokumentumokat, tárgyakat is felvonultat a múzeum; eredeti kiadású verses köteteket, korabeli újságokat, fényképeket, magán- és hivatalos leveleket.

Ady Endre: Hazamegyek a falumba

Szigorú szeme meg se rebben,
Falu még nem várt kegyesebben
Városi bujdosóra.

Titkos hálóit értem szőtte
S hogyha leborulok előtte,
Bűneim elfelejti.

Vagyok tékozló és eretnek,
De ott engem szánnak, szeretnek.
Engem az én falum vár.

Mintha pendelyben látna újra
S nem elnyűve és megsárgulva,
Látom, hogy mosolyog rám.

Majd szól: „Én gyermekem, pihenj el,
Békülj meg az én ős szívemmel
S borulj erős vállamra.”

Csicsijgat, csittít, csókol, altat
S szent, békés, falusi hatalmak
Ülnek majd a szívemre.

S mint kit az édes anyja vert meg,
Kisírt, szegény, elfáradt gyermek,
Úgy alszom el örökre.

A fotók tizenegy éve készültek. Kalandos út volt. Nehezen találtuk meg a házat. A portához felázott földút vezetett, a szabadon kószáló dühös ebekkel is meggyűlt a bajunk. Nem jelentkeztünk be előre; ennek ellenére a szomszédban lakó tárlatvezető készségesen körbevezetett minket. Aki teheti, keresse fel Ady Endre szülőházát – különös időutazásban lesz része. 

Információk az emlékmúzeumról >>

 

 

hirdetés
2 válaszok
  1. Bagossi Edit
    Bagossi Edit says:

    Tisztelt Cím! A múzeumhoz keresek elérhetőséget, mert a megadott e-mail címem (asociatiaprosimian@gmail.com) eddig nem sikerült elréni a múzeumot. Tudna nekem segíteni? Üdvözlettel, Bagossi Edit

    Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

20 − 13 =

hirdetés