Áfonyatorta omlós linzerágyon. Eperrel is elkészíthető
Áfonyatorta, lágy édes krémmel. Eperrel is elkészíthető vagy vegyes bogyós gyümölccsel.
Hozzávalók
Linzertésztához
30 dkg finomliszt
20 dkg hideg, felkockázott vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
2 tk tejföl
reszelt citromhéj
1 tk vaníliás cukor
csipetnyi só
csipetnyi sütőpor
Krémhez
5 tojássárgája
2,5 dl tejszín
1 tasak vaníliás cukor
10 dkg porcukor
2-3 maréknyi áfonya (vagy darabolt eper vagy vegyesen)
Elkészítés
A linzertészta összetevőit robotgépben vagy kézzel gyors mozdulatokkal összeállítjuk. Frissentartó fóliába csomagoljuk és fél-egy órára a hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a krémet: turmixgépbe tesszük az összetevőket a gyümölcs kivételével és fél percig turmixoljuk.
A hideg linzertésztát enyhén lisztezett felületen kb. fél centi vastagra nyújtjuk, majd beletesszük a linzerformába, úgy, hogy 1,5-2 centis pereme legyen a tésztának (érdemes kerámia formában megsütni, ha van ilyenünk kéznél), de tortaforma is jó hozzá. Előmelegített sütőben elősütjük a tésztát (kb. 10 perc). Kivesszük a sütőből.
Beleöntjük a híg masszát, majd beleszórjuk a gyümölcsöt. (Ha marad a masszából, öntsük kis kerámia szufléformákba, szórjunk bele gyümölcsöt és süssük meg!)
A tortát 180-as hőfokon 35-40 percig sütjük.
Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni. Szeletelés előtt pár óráig a hűtőben pihentethetjük. Csak hidegen szeletelhető szépen.
A recept eredetije Bereznay Tamás Süteményeskönyvében (BOOOK Kiadó) szerepel, apró módosításokkal készítettük el.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.