Áfonyatorta omlós linzerágyon. Eperrel is elkészíthető

Áfonyatorta, lágy édes krémmel. Eperrel is elkészíthető vagy vegyes bogyós gyümölccsel.

Hozzávalók

Linzertésztához

30 dkg finomliszt

20 dkg hideg, felkockázott vaj

10 dkg porcukor

1 tojássárgája

2 tk tejföl

reszelt citromhéj

1 tk vaníliás cukor

csipetnyi só

csipetnyi sütőpor

Krémhez

5 tojássárgája

2,5 dl tejszín

1 tasak vaníliás cukor

10 dkg porcukor

2-3 maréknyi áfonya (vagy darabolt eper vagy vegyesen)

Elkészítés

A linzertészta összetevőit robotgépben vagy kézzel gyors mozdulatokkal összeállítjuk. Frissentartó fóliába csomagoljuk és fél-egy órára a hűtőbe tesszük. 

Elkészítjük a krémet: turmixgépbe tesszük az összetevőket a gyümölcs kivételével és fél percig turmixoljuk.

A hideg linzertésztát enyhén lisztezett felületen kb. fél centi vastagra nyújtjuk, majd beletesszük a linzerformába, úgy, hogy 1,5-2 centis pereme legyen a tésztának (érdemes kerámia formában megsütni, ha van ilyenünk kéznél), de tortaforma is jó hozzá. Előmelegített sütőben elősütjük a tésztát (kb. 10 perc). Kivesszük a sütőből.

Beleöntjük a híg masszát, majd beleszórjuk a gyümölcsöt. (Ha marad a masszából, öntsük kis kerámia szufléformákba, szórjunk bele gyümölcsöt és süssük meg!)

A tortát 180-as hőfokon 35-40 percig sütjük.

Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni. Szeletelés előtt pár óráig a hűtőben pihentethetjük. Csak hidegen szeletelhető szépen.

A recept eredetije Bereznay Tamás Süteményeskönyvében (BOOOK Kiadó) szerepel, apró módosításokkal készítettük el.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 4 =

hirdetés