Bolda Design | Üvegolvasztásos technikával készült ékszerek

A Bolda Design márkanév Molnár Zsuzsi csodaszép üvegékszereit takarja. Alkotó vagyok rovatunkban ezúttal ő mutatkozik be.

Molnár Zsuzsi

Első hallásra, hogy külkereskedelmi szakközépiskola után közgazdászként diplomáztam és dolgoztam, majd ékszerkészítőnek álltam, talán pályaelhagyásnak tűnik. Mégis, amiket megtanultam, mind hasznos tudás jelenlegi helyzetemben is. Például: ha nem dolgoztam volna oly sok évet pénzügyesként egy multinál, most fogalmam sem lenne, mire kell figyelni egy számla kiállításánál, egy nemzetközi utalásnál, vagy miként kell szervezett keretek közt dolgozni… Ha nem tanultam volna meg a Pitagorasz-tételt, nem tudnám, hogy egy adott téglalap formájú üvegbe milyen hosszú szárú háromszöget tervezhetek, vagy ha nem lett volna reklámpszichológia órám, most nem gondolkodnék azon, miként kell egy képet megszerkeszteni ahhoz, hogy pozitív hatást keltsen.

Harminc éves korom táján belenéztem a lelkem mélyébe és megállapítottam, hogy noha félelmetes ismeretlen útra lépni, mégis kíváncsi vagyok, hova juthatok, ha mindent megteszek valamiért, amit hosszú távon is örömmel csinálnék. Hat és fél év után búcsút intettem az igazi kihívásoktól mentes, ám kényelmes (szürke) életet biztosító állásomtól. 2013 áprilisa óta azon dolgozom, hogy – amellett, hogy szabadnak és elégedettnek érezzem magam – az ékszereim által boldogságot hozzak mindannyiunk életébe. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy bár a látható részeket jórészt egyedül csinálom, a honlapomon mégis külön fejezetet érdemelnek, akik – akár ismeretlenül is – segítettek, segítenek.

Találkozás az üveggel

Üvegolvasztásos, vagyis fusing technikával készült üvegekkel először egy ezüstgyurma tanfolyamon találkoztam, ahol a kőfoglalási gyakorlathoz üvegdarabokat kaptunk, a fel nem használt kavicsokat pedig magunkkal vihettük, amelyeket én kincsként őriztem hosszú ideig. Mivel az ezüstgyurma igen drága anyag, ezért kicsivel később elvégeztem egy 2 éves fémműves tanfolyamot, ami alatt szembetalálkoztam egy rövid fusing hobby képzéssel. Erre mindjárt be is iratkoztam, és még jó néhányszor megismételtem további tapasztalatok gyűjtése végett.

Az ott született egyik üveget foglaltam be a fémműves tanfolyamon, ami a varázslatos Bolda-gyűrű mintájává vált. Nem tudtam megunni azt a sok szint és formát, ahogy üveg alakult, ezért tettem le a voksomat az üvegékszer-készítés mellett.

Hogyan készülnek az ékszerek?

Azonos hőtágulási együtthatóval rendelkező üvegtáblákat vágok hol szabályos, hol szabálytalan darabokra. Jórészt külön üvegolvasztásos fusing technikára gyártott sík üveglapokkal szoktam dolgozni.

Attól függően kell szabályozni a kemencét, hogy milyen formát szeretnék kapni. A hőgörbe befolyásolásával lehet alakítani, hogy a tárgyak kerekedjenek, inkább szögletesek maradjanak, vagy akár éppen csak összeolvadjanak. Nem mindegy az sem, hogy a kemencén belül hová kerülnek a tárgyak.

Az égetés és a hosszú hűlési folyamat után jöhet a kész ékszerré változtatás. A legtöbb ékszer allergénmentes bizsu alkatrészekből áll. Az exkluzívabb darabjaimat ezüst alkatrészekkel illesztem – a nemesfémmel való munkálkodás azonban már egy másik történet.

A kész tárgyakat csaknem minden esetben fotózom, a nagyobb darabokat egy kedves barátom fantázianevekkel látja el.

Miért éppen az üveg?

Korábban kerámiáztam is, de a tűzzománcba is beleszerettem – arra az időre, míg kitapasztaltam. Az üvegfusing iránti lelkesedésem az egyik barátomat arra engedte következtetni, hogy úgy fest, szeretem a kemencés dolgokat. A következtetés helyes. Talán azért, mert ezekben a kemencés dolgokban mindig rejlik meglepetés. Legalábbis ritkán készítek olyan ékszert, amiről előre tudom, milyen lesz. Minél több színű és formájú üveget párosítok össze, annál kiszámíthatatlanabb, mi sül ki a végén. Nagy szabadságot kapnak tőlem az üvegek, aztán ha kifutnak az általam elfogadhatónak tartott keretből, jöhetnek a kicsit jobban kontrollált darabok is. De talán látszik a képeken, ritkán vagyok szigorú.

Bolda Design ékszerek

A Bolda Design weboldala >>

Bolda Design a Facebookon

 Fotók: Bolda Design | Molnár Zsuzsi ©

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 − 4 =

hirdetés