Állati jó történetek! Terítéken a nehéz érzelmek. Segítő mesekönyvek ovisoknak, kisiskolásoknak

Ha az emberi érzelmeket szeretnénk listázni, több A4-es oldalt megtöltene a felsorolás. Ezek a hat alapérzelem valamelyikébe sorolhatók. Érzelmeink tehát rendkívül sokfélék és árnyaltak”, kiindulásként elegendő a hat alapérzelmet tudatosítani. A Paul Ekman és Wallace V. Friesen páros kutatásain nyugvó felosztást használja a pszichológia és ez terjedt el a köztudatban is. A hat alapérzelem az öröm, a szomorúság, a meglepetés, a düh, a félelem és az undor. Ezek az érzések egyetemesek, tehát bárhol a világban beazonosíthatók arckifejezés alapján is, még a civilizációmentes kultúrákban is.

Szülőként is hasznát vesszük, ha tisztában vagyunk a hat alapérzelemmel. Segítenek az érzelemkezelésben.

Míg a pozitív érzések szárnyakat adnak, addig a negatív érzelmek gúzsba kötik a gyermeket, segítségre szorulnak az élmények és fojtogató érzések feldolgozásban. A szülő ismeri a legjobban a gyermekét (idális esetben), ösztönösen jól kezelheti a rázósabb helyzeteket, de ehhez iránymutatásra lehet szüksége.

Mit mondhatunk egy óvodás gyermeknek, ha érzékeljük hogy nyomasztja valami? Hogyan oldhatjuk a szorongását, félelmét? Érdemes ilyenkor a mesék világát segítségül hívni!

Számos olyan kisgyermekeknek, szülőknek szánt könyv érhető el, amelyek különféle nehezebb helyzetek feloldásához próbálnak segítséget nyújtani, az alvásproblémáktól kezdve a társas-kapcsolódási nehézségeken át a dühkitörések, a szorongás kezeléséig. Ez persze még nem meseterápia – a meseterápia mélyebb szakértelmet kíván -, de szülőként is sokat segíthetünk a gyermeknek egy-egy történettel, mesével. 

A Napraforgó Kiadó Érzelmek erdeje c. könyvsorozata 4 éves kortól ajánlott; eddig 5 kiadvány jelent meg, és mindegyik történet olyan témát dolgoz fel a mese nyelvén, amely az óvodáskorú, kisiskolás gyermekek lelki egészségére fókuszál.

A gyerekeket kortárs csoportban olyan hatások is érhetik, amelyekre nincs megfelelő válaszreakciójuk; a segítő mesék azt az érzést ültethetik el benne, hogy a nehézségével nincs egyedül. Bárkinek lehet rosszabb napja, időszaka, adódhatnak nehéz helyzetek; nem mindig alakulnak úgy a dolgok, ahogy szeretnénk vagy elterveztük. Az Ana Serna által írt állattörténetek nemcsak az empátiát fejlesztik (amire a gyerekeknek nagy szükségük van/lenne!), de abban is segítenek, hogy a gyerekek a mesehősökkel azonosulva kapjanak „megerősítést” számukra ismerős érzelmekről, esetleg helyzetekről. A történetek pozitív fordulattal zárulnak, természetesen, ami ugyancsak felszabadítóan hat. 

Az Érzelmek Erdeje sorozatban megjelent könyvek:

Ég veled, szomorúság! Szia, öröm!
Ég veled, irigység! Szia, önbizalom!
Ég veled, magány! Szia, figyelmesség!
Ég veled, harag! Szia, önuralom!
Ég veled, félelem! Szia, bátorság!
Ég veled, szorongás! Szia, optimizmus!

A könyvsorozatot nemcsak szülőknek, nagyszülőknek ajánljuk, hanem óvodapedagógusoknak, tanítóknak, gyermekekkel foglalkozó szakembereknek is, hasznát vehetik munkájuk során.

A sorozat a kiadó weboldalán megtekinthető és meg is vásárolható >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − tíz =

hirdetés