Allergia vagy ételintolerancia? Hogyan különböztethetők meg?

Az allergia a szervezet védekező válasza, ha számára idegen anyaggal kerül kapcsolatba. Nem minden esetben beszélhetünk azonban allergiáról, ha valamilyen élelmiszert nem jól tudunk tolerálni. Az élelmiszerek túlzott ipari feldolgozása miatt az emésztésünket túlterheljük sokféle adalékanyaggal, ízfokozóval, tartósítószerrel. De mindezeken túl azok az anyagok, amik az élelmiszerek érése során képződnek, kiválthatnak az allergiához hasonló reakciókat.

Az ételintolerancia tünetei akkor jelentkeznek, ha az emésztőenzimek nem tudják lebontani a tápanyag alkotóit, vagy azok nem szívódnak fel megfelelően. Az ételérzékenység vagy ételintolerancia diagnózisa bonyolult, a betegek sokszor tartós panaszokkal jutnak el a megfelelő orvoshoz. Ki kell zárni az allergiát, hasznos, ha kihagyásos diétával tdujuk meghatározni a tüneteket kiváltó élelmiszert vagy összetevőt. A jól meghatározott diéta eredményre vezethet.

A provokációs tesztek csak valódi allergia esetén szükségesek. Az anyagcserezavarok genetikai vizsgálata csak ritkán javasolt. Mivel az álallergiák, ételintoleranciák esetén a vérben nem mutathatók ki antitestek, az intolerancia pontos meghatározása gyakorta olyan, mint a detektívmunka.

 

A legfontosabb provokátorok: hisztamin, fruktóz, laktóz és társai

Bizonyos tápanyag összetevők az emésztés során hatással vannak a vérkeringésre is. Ilyen például a biogén aminok közé tartozó hisztamin, ami különösen sokáig érlelt élelmiszerekben dúsul fel. A hisztamin intoleranca tünetei gyakran hasonlítanak allergiára, de a vérben nincs kimutatható antitest. Viszont, gyakran csökkent a vérben a hisztaminbontó DAO enzim mennyisége, és ez szérummintán mérhető. A kezelés a hisztaminban szegény diéta vagy étkezés előtt DAO enzim pótlása lehet.

Laktózérzékenység esetén a tejcukrot a bélben lebontó enzim nem termelődik megfelelő mennyiségben. A fruktóz-malabszorpciót viszont a bélben gyümölcsukor (fruktóz) felszívódásáért szállító fehérje rendszer alulműködése okozza. E két cukorfelszívódási probléma hidrogén kilégzési teszttel mutatható ki.

Általában nem veleszületett betegségekről van szó, hanem a korral vagy más betegségek, gyógyszeres kezelés hatására fejlődnek ki. A diétás javaslatok mellett a megoldás a cukorbontó enzim pótlása, étkezések előtt. Ezzel teljessé tehető a táplálkozás.

Tények és tévhitek az ételintoleranciákról

A közhiedelemmel ellentétben az ételallergia nem a leggyakoribb, ételekhez kapcsolódó probléma. Az ételintoleranciák sokkal gyakrabban fordulnak elő az európai népességben is. Leggyakoribb a laktózintolerancia, ami minden 4-5. embert érint. A fruktózmalabsziorpció vagy gyümölcscukor érzékenység az emberek 5-7 százalékánál, gyakran már gyermekkorban fennáll. De még az oly kevéssé ismert hisztamin intolerancia is az emberek 1,5-2 százalékánál vált ki nehezen beazonosítható, de nagyon kellemetlen tüneteket.

Ráadásul bizonyos bélbetegségek, mint például az IBS (irritábilis bélszindróma) mögött is csak későn beazonosított intolerancia vagy intoleranciák együttese (például laktóz- és fruktózérzékenység együtt) állhat fenn.

Az ételintolerancia nem allergia. A problémás étel nem vált ki allergiás reakciót a szervezetben, a tünetek kialakulása nem antitest képződéshez köthető, hanem legtöbbször a táplálék lebontása vagy felszívódása sérült, ez indítja a tünetekhez vezető folyamatot. Az ételintolerancia súlyossága az elfogyasztott provokátor mennyiségétől függ. Míg allergia esetén a legkisebb mennyiségű allergén is határozott tüneteket vált ki, addig az intolerancia tüneteinek erőssége mindig az elfogyasztott provokátor mennyiségétől függ. Például pizza paradicsommal és sajttal (mindkét feltét hisztamin-intolerancia provokátor) és jó érett vörösborral biztos befutó, de például egy kis kovászos uborkát még gond nélkül elviselhet ugyanaz a hisztamin intoleráns szervezet.

Az ételintolerancia tünetei nem azonnal jelentkeznek

Egy jó kis pezsgős vacsora után másnap fájhat a fejünk, de ezt nem a pezsgő rossz minősége okozza, hanem a benne levő hisztamin és az alkohol, ami gátolja a hisztaminbontó DAO enzimet. Az ételintolerancia nem csak diétával küszöbölhető ki. A laboratóriumi vizsgálatok mellett a diéta segít a tünetek elkerülésében, de például hisztamin intolerancia esetén annyiféle étel élvezetéről kell lemondani, hogy hiánybetegségek kialakulásától is tartani lehet.

Az intoleranciákkal ma már könnyű együtt élni a pótolható enzimek jóvoltából. Különösen az otthoni megszokott étrend híján, társaságban, utazások során könnyíti meg az ételintoleranciában szenvedők életét az enzimek használata. Az ételintolerancia nem csak allergia-szerű tünetekkel jár. A laktóz- , fruktóz- és hisztaminérzékenység állhat gyakori puffadás, hasmenés émelygés hátterében. De a visszatérő fejfájás vagy migrén oka is lehet az ételekben meglevő hisztamin bontásának hiánya, azaz a hisztamin intolerancia. Másrészt a bőrkiütés, orrfolyás, szemviszketés oka is lehet a hisztaminbontó DAO enzim hiánya.

Az ételintolerancia sokszor csak ideiglenes. A fruktóz malabszorpciót a gyerekek gyakran kinövik, a hisztamin intolerancia kiváltói pedig lehetnek gyógyszerek, melyek lecserélésével a tünetek megszűnnek, vagy állhat bélbetegség a háttérben, melynek megszűnésével visszaáll a bél DAO enzim képzése.

Bárkinél jelentkezhet ételintolerancia, ha a táplálékkal egyszerre bevitt provokátor mennyisége jóval nagyobb, mint amennyinek bontására, felszívódására az egészséges szervezet fel van készülve. Például egyszerre két liter tej olyanoknál is kínzó puffadást, erős hasmenést okozhat, akik egyébként a tejcukrot normál mennyiségben kitűnően emésztik, amikor csak 1-2 pohár tejet isznak meg. Ugyanígy, egy jó kis sajtos-vörösboros este után a hisztamin-intolerancia tünetei jelentkezhetnek egészségeseknél is, mivel a borban levő alkohol gátolja a szintén a borban és a sajtban levő hisztamin lebontását végző DAO enzim működését. Ez a másnaposság egyik oka – és egyben megoldása is lehet.

Írta: Moldován Judit

Webajánló: www.etelerzekenyseg.hu

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

hat + tizenhét =

hirdetés