Alma-banán turmix pitypanggal. A gyermekláncfű mint gyógynövény

Úton-útfélen találkozhatunk gyermekláncfűvel, virítanak élénk sárga virágai; talán eszünkbe sem jut, hogy értékes gyógynövény, s az ehető virágok csoportjába tartozik. Sokféle módon hasznosíthatjuk a konyhában, Ági gyakorlott pitypang-felhasználó, blogján több recept is található. Ezt a turmixot nagyon egyszerű elkészíteni; azoknak is ajánljuk, akik először próbálnák ki fogyasztási célra a pitypangot.

Hozzávalók

10-15 pitypanglevél (megbízható helyről gyűjtsük, felhasználás előtt mossuk át)

1 pitypangvirág

1 banán

1 golden alma

3 dl víz

1 bio citrom leve és héja

méz ízlés szerint

pitypang

Elkészítés

Tisztítás után a pitypang levelet és a feldarabolt gyümölcsöket tegyük egy tálba (vagy a botmixer tartályába), öntsük fel vízzel és turmixoljuk krémesre.

A citrom elhagyható; mézzel ízlés szerint édesíthető.

A pitypangról

pitypang

A pitypang (Taraxacum officinale) ismertebb népies nevei: gyermekláncfű, kutyatej, barátfű. Régóta ismert gyógynövény, Európa és Ázsia mérsékelt égövi tájain őshonos.

A gyermekláncfű levele vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: A-, B-vitamin család, C-, D-vitamin, vas, szilícium, magnézium, cink, mangán, réz, inulin, flavonoidok, aminosavak, nyomelemek tárháza. A növényben található keserűanyagok kedvező hatással vannak az emésztőrendszerre és a májra. Hatóanyagai a máj és vesék működését szabályozzák, befolyásolják,
ezért sok esetben bevethető, amikor a szervezetből méreganyagokat szeretnénk kitisztítani.

Fokozza az epe termelődését, az epehólyagból való ürülését – epehajtó, vízhajtó, veseserkentő, enyhén hashajtó. Vértisztító hatása a köszvényesek, reumások segítségére is lehet.

Fogyasztható a levele, gyökere, virágbimbója, virágja, nyersen és szárítva. Levelét változatosan készíthetjük el: leves, főzelék, köret, de legismertebb amikor salátaként vagy saláta részeként fogyasztjuk.

Étvágytalanság esetén érdemes kipróbálni a pitypang teát, emésztési panaszok esetén is segít. A teához három deci vízben forraljunk fel 2 teáskanálnyi pitypanglevelet, zárjuk le, és hagyjuk 15 percig állni, hogy kioldódjanak a hatóanyagok. Kúraszerűen alkalmazható (6 hét, majd 2 hét szünet).

Fájó, gyulladt ízületet a levelekkel borogassuk be, hagyjuk hatni 30 percig, majd majd cseréljük ki. Készíthetünk kenhető pitypangpépet is.

Ha már virágzik, a levele keserű. Érdemes akkor gyűjteni, ha még nem virágzik. Az összegyűjtött leveleket kössük össze, és borítsunk rá egy cserepet. A levelek a sötétben egy hét alatt elveszítik sötétzöld színüket és keserű ízüket is.

Allergia, epegyulladás, epekő, májbetegség, vagy más szervi betegség esetén kérjük ki szakember tanácsát fogyasztás előtt!

Fotó, szöveg: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan

Még több pitypangos recept >>

 

hirdetés 

hirdetés 

Kapcsolódó összeállítás

Finomság ehető virágból: így készíthetünk pitypangból szirupot!

Finomság ehető virágból: így készíthetünk pitypangból szirupot!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 2 =

hirdetés