Almás batyu, almás táska
Reggelire, tízóraira, uzsonnára ideális, másnap is finom. A hozzávalókból egy nagy tepsire való almás batyut és táskát süthetünk – családi adag.
Hozzávalók
A tésztához
50 dkg finomliszt
12,5 dkg lágy margarin
2,5 dl tej
1 tojássárgája
2,5 dkg friss élesztő
csipetnyi só
kb. 5 dkg cukor
A töltelékhez
5-6 nagyobb alma meghámozva lereszelve
2 teáskanál fahéj
kb. 5 dkg cukor
zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa
2-3 evőkanál darált dióval és mazsolával dúsítható a töltelék
Elkészítés
A cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tészta hozzávalóit egy nagy tálba tesszük, s amikor az élesztő felfutott, azt is hozzáadjuk. Lágy tésztát gyúrunk. Letakarva kb. egy óráig kelesztjük.
A reszelt almához adjuk a cukrot a fahéjat (a diót, a mazsolát), és jól összekeverjük.
A megkelt tésztát kb. fél centi vastagra nyújtjuk.
Ha batyut készítünk, kb. 10 centis négyzeteket vágunk a tésztából, a közepét megszórjuk zsemle- vagy kekszmorzsával (felveszi az alma levét), és kb. 2 teáskanálnyi reszelt almát teszünk rá. A tésztalap négy csücskét összefogjuk, összenyomkodjuk, majd megcsavarjuk.
Az almás táskához vágjunk kb. 10×15 centis téglalapokat a tésztából. A szélesebbik oldal harmadát vagdossuk be (ld. fotó). A közepére kerüljön a töltelék. Borítsuk be a tésztával, nyomkodjuk le, majd a bevágott részt is hajtsuk rá.
Hagyjuk kis ideig – kb. negyed óráig – a sütőpapírral bélelt tepsin pihenni, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő: kb. 20 perc. Ha édesen szeretjük, hintsük meg porcukorral.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.