Almás batyu, almás táska

Reggelire, tízóraira, uzsonnára ideális, másnap is finom. A hozzávalókból egy nagy tepsire való almás batyut és táskát süthetünk – családi adag.

Hozzávalók

A tésztához

50 dkg finomliszt

12,5 dkg lágy margarin

2,5 dl tej

1 tojássárgája

2,5 dkg friss élesztő

csipetnyi só

kb. 5 dkg cukor

A töltelékhez

5-6 nagyobb alma meghámozva lereszelve

2 teáskanál fahéj

kb. 5 dkg cukor

zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa

2-3 evőkanál darált dióval és mazsolával dúsítható a töltelék

Elkészítés

A cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tészta hozzávalóit egy nagy tálba tesszük, s amikor az élesztő felfutott, azt is hozzáadjuk. Lágy tésztát gyúrunk. Letakarva kb. egy óráig kelesztjük.

A reszelt almához adjuk a cukrot a fahéjat (a diót, a mazsolát), és jól összekeverjük.

A megkelt tésztát kb. fél centi vastagra nyújtjuk.

Ha batyut készítünk, kb. 10 centis négyzeteket vágunk a tésztából, a közepét megszórjuk zsemle- vagy kekszmorzsával (felveszi az alma levét), és kb. 2 teáskanálnyi reszelt almát teszünk rá. A tésztalap négy csücskét összefogjuk, összenyomkodjuk, majd megcsavarjuk.

Az almás táskához vágjunk kb. 10×15 centis téglalapokat a tésztából. A szélesebbik oldal harmadát vagdossuk be (ld. fotó). A közepére kerüljön a töltelék. Borítsuk be a tésztával, nyomkodjuk le, majd a bevágott részt is hajtsuk rá.

almas1aa

Hagyjuk kis ideig – kb. negyed óráig – a sütőpapírral bélelt tepsin pihenni, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő: kb. 20 perc. Ha édesen szeretjük, hintsük meg porcukorral.

almastaska2

almastaska4

almastaska3

almastaska1

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + húsz =

hirdetés