Almás-gyömbéres kevert süti tortaformában

Friss gyömbérrel süteményeket is ízesíthetünk. Ez az almás sütemény gyorsan összeállítható, egyszerű, mégis különleges.

Hozzávalók közepes tortaformához

3 tojás

15 dkg barna cukor (kristálycukor is megfelelő)

15 dkg puha vaj

12 dkg liszt

3-4 centi meghámozott, apróra reszelt gyömbér

1 tk fahéj

1 tk sütőpor

fél tasak vaníliás cukor (vagy 1 mk vaníliaőrlemény)

1 biocitrom reszelt héja (vagy tasakos citromhéj) – ha nem biocitromot használunk, alaposan sikáljuk át a héját felhasználás előtt

4-5 kisebb alma meghámozva, félbevágva, sűrűn bevagdosva (az almákat kenjük be citromlével, hogy ne barnuljanak meg)

csipetnyi só

Elkészítés

A tortaformát vékonyan kenjük ki vajjal.

A lágy vajat a cukorral, vaníliás cukorral (vagy vaníliaőrleménnyel, a fahéjjal és a reszelt gyömbérrel és a citromhéjjal keverjük krémessé (kézi vagy gépi habverővel), a tojásokat egyesével adjuk hozzá.

A liszthez keverjük hozzá a sütőport, a sót. Adjuk két-három részletben a vajas-tojásos keverékhez. 

A masszát öntsük a kivajazott tortaformába. 

A meghámozott, félbevágott, bevagdosott almákat helyezzük a masszára (nem kell belenyomni a tésztába). Az almákat szórjuk meg kevés barna cukorral (jó ízt ad neki, a cukor sütés közben karamellizálódik).

Előmelegített sütőben, 180-as hőfokon, légkeverőn süssük kb. 30 percig.

Hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral vagy szőlőcukorral és szeleteljük. (Fahéjas porcukorral vagy vaníliás cukorral kevert porcukorral is meghinthető.)

Nyitókép: Manfred Richter, Pixabay

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × három =

hirdetés