Almás-gyömbéres kevert süti tortaformában
Friss gyömbérrel süteményeket is ízesíthetünk. Ez az almás sütemény gyorsan összeállítható, egyszerű, mégis különleges.
Hozzávalók közepes tortaformához
3 tojás
15 dkg barna cukor (kristálycukor is megfelelő)
15 dkg puha vaj
12 dkg liszt
3-4 centi meghámozott, apróra reszelt gyömbér
1 tk fahéj
1 tk sütőpor
fél tasak vaníliás cukor (vagy 1 mk vaníliaőrlemény)
1 biocitrom reszelt héja (vagy tasakos citromhéj) – ha nem biocitromot használunk, alaposan sikáljuk át a héját felhasználás előtt
4-5 kisebb alma meghámozva, félbevágva, sűrűn bevagdosva (az almákat kenjük be citromlével, hogy ne barnuljanak meg)
csipetnyi só
Elkészítés
A tortaformát vékonyan kenjük ki vajjal.
A lágy vajat a cukorral, vaníliás cukorral (vagy vaníliaőrleménnyel, a fahéjjal és a reszelt gyömbérrel és a citromhéjjal keverjük krémessé (kézi vagy gépi habverővel), a tojásokat egyesével adjuk hozzá.
A liszthez keverjük hozzá a sütőport, a sót. Adjuk két-három részletben a vajas-tojásos keverékhez.
A masszát öntsük a kivajazott tortaformába.
A meghámozott, félbevágott, bevagdosott almákat helyezzük a masszára (nem kell belenyomni a tésztába). Az almákat szórjuk meg kevés barna cukorral (jó ízt ad neki, a cukor sütés közben karamellizálódik).
Előmelegített sütőben, 180-as hőfokon, légkeverőn süssük kb. 30 percig.
Hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral vagy szőlőcukorral és szeleteljük. (Fahéjas porcukorral vagy vaníliás cukorral kevert porcukorral is meghinthető.)
Nyitókép: Manfred Richter, Pixabay
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.