Almás kosárkák őrölt mandulával
A szilvás-mandulás pite ihlette, almatöltelékkel is nagyon ízletes, extrája az őrölt mandula. Kis kerámia sütőformákban sütöttük meg.
Hozzávalók
Tésztához
18 cm átmérőjű tortaformához vagy 8 db 9,5 cm átmérőjű kerámia sütőformához
15 dkg finomliszt
10 dkg hideg, felkockázott vaj
1 egész tojás
5 dkg porcukor (vagy ezzel egyenértékű alternatív édesítőszer)
Töltelékhez
4-5 reszelt alma
1 tk őrölt fahéj
3 ek barna cukor
kb. 3 dkg őrölt mandula
Először a tölteléket készítsd el: az almákat hámozd meg és gyaluld le, majd forgasd meg az őrölt fahéjban és a cukorban. Tedd félre.
A tészta hozzávalóit dolgozd össze kézzel vagy géppel, fél-egy órára tedd a hőtőbe.
Sütés előtt. Melegítsd elő a sütőt 170-es hőfokon.
Pihentetés után a tésztát darabold kis tenyérnyi méretűre, nyújtsd kb. fél centi vékonyra enyhén lisztezett munkafelületen, majd óvatos mozdulatokkal béleld ki vele a kerámia tálkákat.
A tésztát süsd elő, tedd 10 percre a sütőbe (170-es hőfokon süsd).
Ezután szórd meg az őrölt mandulával, majd kanalazd rá az almatölteléket, a levével együtt.
Tedd vissza a sütőbe és süsd 25-30 percig.
A tetejét szórd meg szőlő- vagy porcukorral.
Tipp: ha nagyobb adag tésztát készítesz, fóliába csomagolva napokig tárolhatod a hűtőben, így csak a tölteléket kell elkészítened, mielőtt sütnél.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.