Almás kosárkák őrölt mandulával

A szilvás-mandulás pite ihlette, almatöltelékkel is nagyon ízletes, extrája az őrölt mandula. Kis kerámia sütőformákban sütöttük meg.

Hozzávalók

Tésztához

18 cm átmérőjű tortaformához vagy 8 db 9,5 cm átmérőjű kerámia sütőformához

15 dkg finomliszt

10 dkg hideg, felkockázott vaj

1 egész tojás

5 dkg porcukor (vagy ezzel egyenértékű alternatív édesítőszer)

Töltelékhez

4-5 reszelt alma

1 tk őrölt fahéj

3 ek barna cukor

kb. 3 dkg őrölt mandula

Először a tölteléket készítsd el: az almákat hámozd meg és gyaluld le, majd forgasd meg az őrölt fahéjban és a cukorban. Tedd félre.

A tészta hozzávalóit dolgozd össze kézzel vagy géppel, fél-egy órára tedd a hőtőbe.

Sütés előtt. Melegítsd elő a sütőt 170-es hőfokon.

Pihentetés után a tésztát darabold kis tenyérnyi méretűre, nyújtsd kb. fél centi vékonyra enyhén lisztezett munkafelületen, majd óvatos mozdulatokkal béleld ki vele a kerámia tálkákat.

A tésztát süsd elő, tedd 10 percre a sütőbe (170-es hőfokon süsd).

Ezután szórd meg az őrölt mandulával, majd kanalazd rá az almatölteléket, a levével együtt.

Tedd vissza a sütőbe és süsd 25-30 percig.

A tetejét szórd meg szőlő- vagy porcukorral.

Tipp: ha nagyobb adag tésztát készítesz, fóliába csomagolva napokig tárolhatod a hűtőben, így csak a tölteléket kell elkészítened, mielőtt sütnél.

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × kettő =

hirdetés